Bezpečnosť potravín pri cestovaní

Mnohí Európania využívajú jesenné a zimné obdobie na exotické dovolenky, na cestách sa však treba správať obozretne, najmä ak chceme navštíviť rozvojové krajiny.

Mnohí Európania využívajú jesenné a zimné obdobie na exotické dovolenky, na cestách sa však treba správať obozretne, najmä ak chceme navštíviť rozvojové krajiny. Jedna z troch dovolenkujúcich osôb ochorie v dôsledku kontaminovaných potravín a vody, väčšinu z nich postihne cestovateľská hnačka (CH). Pri pobyte v najrizikovejších destináciách Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky ochorie až 80 % osôb. Neprepadajte však panike: Keď dodržíte určité bezpečnostné opatrenia, môžete sa ochoreniu z potravín a vody vyhnúť.

Prečo cestovatelia ochorejú?

Kontaminovaná voda a potraviny spôsobujú rôzne ochorenia, od takých, ktoré sa prejavujú miernymi krátkodobými symptómami (napr. zvracanie, hnačka) až po dlhodobejšie ťažšie choroby (napr. cholera, týfus, hepatitída A). Návštevníkov tropických a subtropických krajín môžu infikovať aj črevné parazity, napr. hlísty.

Keď cestujeme do zahraničia, náš organizmus je vystavený náhlym zmenám, ktoré oslabujú našu prirodzenú obranyschopnosť. Môže dôjsť k poruchám spánku a stresom v dôsledku narušenia nášho bežného stravovacieho režimu a pobytu v odlišnom prostredí. Sme tiež vystavení mikroorganizmom, na ktoré náš organizmus nie je zvyknutý, pričom zdravie ohrozuje aj horúčava či nehygienické podmienky, ktoré podporujú rast a rozmnožovanie nebezpečených mikroorganizmov.

Čo je potrebné robiť, aby sa znížilo riziko nákazy?

Môžete sa dať zaočkovať proti ťažkým chorobám, a to v závislosti od krajiny, ktorú chcete navštíviť. Keď cestujete do veľmi rizikových oblastí, môžete sa chrániť proti niektorým formám CH preventívnym užívaním antibiotík alebo iných chemických prípravkov. V určitom zmysle môžu byť nápomocné aj probiotické výrobky (obsahujú „zdravé“ baktérie), ale ich účinnosť ešte nie je jednoznačne dokázaná. Jednoduchšie je vyzbrojiť sa vopred kvalitným imunitným systémom pomocou dobrého spánku a zdravej výživy. Pri cestovaní pamätajte na to, že najčastejšou príčinou ochorenia je kontaminovaná voda a nesprávna manipulácia s potravinami. Správajte sa teda tak, ako vám našepkáva zdravý rozum a dodržiavajte základné hygienické pravidlá, napríklad umývanie rúk pred jedlom (prevarenou alebo hygienicky bezpečnou vodou). Mali by ste však dodržiavať aj tieto rady:

Bezpečnostné rady

  • Vodu, najmä sýtenú, pite z originálne uzavretých fliaš a v prípade pochybností ju ošetrite spoľahlivým filtračným systémom alebo dezinfekčným činidlom, napr. jódom.
  • Nekonzumujte nápoje s ľadom a dbajte na to, aby ste si potraviny oplachovali a zuby umývali bezpečnou vodou.
  • Nekupujte si potraviny od pouličných predajcov, ani iné potraviny, kde je zrejmé, že nebola dodržaná hygiena.
  • Nepasterizované mlieko prevárajte.
  • Jedzte len pokrmy, ktoré prešli dôkladnou tepelnou úpravou a neboli niekoľko hodín udržiavané pri izbovej teplote.
  • Ovocie a surovú zeleninu si vždy ošúpte a nejedzte plody s poškodenou šupou.
  • Vyhýbajte sa šalátom, ktoré mohli byť umývané kontaminovanou vodou.
  • Vyhýbajte sa potravinám, ktoré mohli byť prístupné muchám alebo inému hmyzu.
  • Vyhýbajte sa surovým darom mora a pokrmom zo surových alebo nedovarených/nedopečených vajec, hydiny a< mäsa.
  • V krajinách, kde sa v rybách a daroch mora vyskytujú biotoxíny, si vyžiadajte odbornú radu priamo na mieste.

Čo robiť, keď ochoriete

Najčastejším prejavom ochorenia býva hnačka, ktorá môže zapríčiniť dehydratáciu. Vezmite si so sebou rehydratačné roztoky alebo si ich kúpte v zahraničí. Niekedy ich dostať kúpiť vo forme prášku, ku ktorému je potrebné pridať prevarenú alebo inak ošetrenú vodu. V prípade, že vám hnačka neprestane do 24 hodín, zvraciate dlhšie ako 12 hodín, objavíte v stolici krv alebo dostanete horúčku či svalové kŕče, navštívte lekára.

Literatúra

  • 1. Evans MR, Shickle D, Morgan MZ. Travel illness in British package holiday tourists: prospective cohort study. J Infect. 2001, 43:140-7.
  • 2. Saarela M et al. Gut bacteria and health foods - the European perspective. International Journal of Food Microbiology. 2002, 78: 99– 117.

Ďalšie informácie

Úrad pre zahraničie a Britské spoločenstvo národov: www.fco.gov.uk
Svetová zdravotnícka organizácia: www.who.int/ith Cestovný lekár: www.traveldoctor.co.uk/diseases.htm