90-dňová rozlišovacia diéta

Princíp rozlišovacej 90-dňovej diéty spočíva v prijímaní určitého množstvá potravy v presných kombináciách. Táto diéta je špeciálne určená pre ľudí, ktorí chcú stratiť nadbytočné kilogramy a nehladovať. Úspech závisí od vytrvalosti každého, kto sa na túto diétu dá.

90dnova_dieta_19-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to za diétu?

Je to jedna z populárnych redukčných diét, kde  ide o 90-dňový program, pri ktorom sa špeciálne upravené jedlá a nápoje presne kombinujú podľa druhu potravín, s ohľadom na zachovanie zdravia a s cieľom znížiť hmotnosť.

Koľko kilogramov chcete schudnúť?

Aby ste vedeli, do akej "váhovej skupiny" ľudí patríte a asi aké percento váhy máte schudnúť, je v tejto diéte návod, ako si vypočítať index telesnej hmotnosti. Svoju hmotnosť v kilogramoch vydelíte výškou v metroch na druhú.

Interaktívnu BMI kalkulačku nájdete tu.

Klasifikačná tabuľka

BMI Kategória Riziko
pod 18,5 Podváha stredné až vysoké
18,5 - 24,9 Normálna hmotnosť nízke
25,0 - 29,9 Nadváha zvýšené
30,0 - 34,9 Obezita 1. stupňa stredné
35-39,9 Obezita 2. stupňa vysoké
nad 40 Obezita 3. stupňa životu nebezpečné

Všeobecne platí, že nie je zdravé rýchlo stratiť veľa kilogramov. Pre zachovanie zdravia je dobré schudnúť mesačne nie viac ako 5 kilogramov. Hoci touto diétou sa dá stratiť za 90 dní 18 kíl, boli aj prípady, kedy ňou stratili ľudia až 25 kíl, skladba stravy a potravinový režim podporí zdraví metabolizmus a nespôsobí zdravotné problémy.


Prečítajte si tiež:

Schudnite bleskovo do šiat!

Chudnutie je intenzívnejšie, keď sa konzumujú len dusené alebo varené jedlá

Vhodné je vynechať chlieb a zmenšiť porcie ovocia pri raňajkách. Keď však chcete jesť chutnejšie a pestrejšie jedlá, niekedy pražené, bude chudnutie pomalšie. Presný rozvrh stravovania je okrem správnej kombinácie druhov potravy jedným z pilierov tejto diéty, preto ho nesmiete pri očakávaní úspechu v chudnutí 3 mesiace meniť. Diéta je zostavená tak, že ju môžete dodržiavať aj pri stravovaní v reštauráciách.

Postup diéty

Podstatou kombinovania stravy je striedanie bielkovín, sacharidov (uhľohydrátov), ovocia, zeleniny a dôležitý je príjem vody a pitný režim. Každý deň sa má začať pitím 1 poháru vody s lyžičkou ovocného octu a medu. Cez sa má vypiť aspoň 2 l tekutín.

Kombinácia 4 diétnych dní začína 1. bielkovinovým dňom, pokračuje 2. škrobovým dňom, 3. uhľohydrátovým dňom a 4. vitamínovým dňom so zeleninou a ovocím. Potom znova začíname bielkovinovým dňom. Počas celej diéty, treba raz do mesiaca držať pitný deň a to za ovocným dňom po 29 dňoch diéty, kedy sa pije len voda a potom sa začína znova 1. dňom bielkovinovým.

Kávu a čaj bez cukru táto diéta neobmedzuje. Dôležité je odporúčanie jesť aspoň 3-krát cez deň. Časový rozdiel medzi obedom a večerou má byť 4 hodiny a medzi ostatnými chodmi počas dňa 3 hodiny. Pri vitamínových dňoch prestávky medzi jedlami môžu byť dvojhodinové.

Pokiaľ okolie, či práca neumožní naobedovať sa, namiesto obeda je vhodná náhrada jeden kus ovocia alebo zeleniny, poprípade pohár ovocného džúsu, ktorý sa aj napriek tomu, že ide o tekutinu ráta ako jedlo. Hoci klasické sladkosti sa v diéte neodporúčajú, sušené ovocie v obmedzenom počte nahradí sladkú chuť a 1 tablička čokolády má svoje miesto v uhľohydrátovom dni. vitaminovy_den_19-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pre koho je diéta určená?

Rozlišovacia 90-dňová diéta je užitočná pre zdravých viac alebo menej obéznych ľudí. Úspešné dodržanie 90-dňovej diéty pomôže, pretože stratou obezity sa stráca určitý možný alebo faktický zdravotný aj estetický  problém. Ak chcete stratiť na váhe a uvažujete, či je pre vás vhodná špeciálne táto 90-dňová rozlišovacia diéta, pozorne si prečítajte nasledujúce body a pokiaľ pre vás platí  charakteristika z bodu 1 a 2, potom  je táto diéta  výborné riešenie.

  1. Buď skutočne patríte k ľuďom, ktorí sú viac alebo menej obézni a obezita je v každodennom živote zaťažujúca. Nadváha predstavuje riziko nielen vzniku rôznych civilizačných chorôb, ale je to fakt ktorý obťažuje po psychickej a fyzickej stránke. Obézni ľudia sa pohybujú ťažšie, skôr sa unavia. Niekedy sa cítia nežiaduci, majú rôzne komplexy. Mať pocit nedostatočnosti z dôvodu obezity, či už menšej alebo ťažkej je bežný. Častokrát  kvôli kultu štíhlosti  tejto doby už aj mierne obézni majú problém, bez posmeškov sa zaradiť medzi mládež, či inú komunitu viac aktívnych štíhlych ľudí.

  2. Ďalší problém je, že chcete mať skutočne štíhlu, zdravú postavu, pričom nie ste schopní ovládať svoju túžbu po jedle, prekračujete množstvo, miešate rôzne druhy potravín, jednoducho prijímate potravu podľa chuti. Jete, kedy chcete a čo chcete bez ohľadu na výdaj energie.

  3. Iný problém je pokiaľ ste štíhla osoba, ale máte dojem, že nie dostatočne. Niekedy je príčinou určitá profesia, ako modelky a podobne. Inokedy len chcete byť ako modelky, ktoré vychudnuté, vyretušované nás okúzľujú z časopisov a podobne. Vtedy môžete byť neadekvátne kritickí, čo môže spôsobiť vážne poruchy zdravia ako sú anorexia či bulímiaVýsledkom chorobnej túžby po prehnanej štíhlosti môže vzniknúť problém psychický a ten často zvládajú s anorektickým či bulimickým pacientom až lekári z odboru psychiatrie.

  4. V tomto príspevku sa nerieši skupina ľudí s vážnou poruchou metabolizmu a inými ochoreniami, kde obezitu nie je vhodné odstrániť znižovaním príjmu potravy, respektíve kombináciou prijímanej stravy, lebo to jednoducho liečenie choroby nedovoľuje bez ohrozenia zdravia.

Aké potraviny sa v 90 dňovej rozlišovacej diéte používajú?

Na varenie sa majú používať kvalitné potraviny. Vhodné sú najmä tie s označením racio. Dôležité je sledovať na informačných prípisoch obsah tukov a zloženie potravy a samozrejme tukové podiely znížiť na minimum. Zdravé je využívanie mnohých druhov zeleniny a to listovej aj koreňovej, hlúbovej, veľa strukovín a obilnín a len kvalitný olej. Ak diétu drží vegetarián, má veľkú paletu zeleninových pokrmov, ak človek, ktorý je mäso, potom je vhodné používať to chudé ako sú hydina a ryby.

Pred čím sa vyvarovať pri tejto diéte?

Pre jej úspešnosť je potrebné byť disciplinovaný aspoň 90 dní. Dôležité je nestresovať sa pri jej dodržiavaní. Ak nedodržíte úplne program, radšej 1 nasledujúci chod vynechajte, a keď sa prejete a nedodržíte množstvo odporúčanej stravy, ďalší deň začínajte nanovo s úsmevom a nehnevajte sa na seba. Je to vaše dobrovoľné rozhodnutie a teda sa tešte na každú možnú príležitosť, kedy viete zvládnuť pre svoje zdravie nejaký úsek v živote, ktorý sa týka tak podstatnej zložky ako je stravovanie.

Spôsobí táto diéta trvalú štíhlosť?

90 dňová rozlišovacia diéta je ako mnohé redukčné diéty určitým návodom ako schudnúť. Veľmi jednoduché sú publikácii o 90 dňovej rozlišovacej diéte konštatovania o zmene metabolizmu. Zavádzajúce sú tvrdenia, že výsledok diéty je potom takmer celoživotný.

Žiadna diéta nezaručuje nezvratnosť návratu nadváhy opätovným pribúdaním kilogramov, pokiaľ schudnutý človek sa navráti k starým zvykom, respektíve zlozvykom proti zdravej strave a prestane športovať, či inak dostatočne vydávať energiu.

Prejedanie sa, prijímania veľkého množstva sladkostí, bieleho pečiva, mastných jedál spôsobí, že metabolizmus v určitom bode začne opäť zabezpečovať anabolické reakcie, ktoré sa prejavia pribúdaním hmotnosti. Taktiež je pravdou, že s rastúcim vekom sa ťažšie chudne, čo súvisí aj s tým, že starší ľudia sú pomalší, majú menej pohybu a iný životný štýl**.**

Celý proces chudnutia je veľmi jednoduchým matematickým úkazom – kedy sa od príjmu stravy odčíta výdaj energie, a iba ak výdaj prevláda nad príjmom môžete konštatovať, že to je smer k znižovaniu hmotnosti.

Správne je odporúčanie tejto diéty nielen držať presné stravovacie postupy 90 dní, ale ešte aj po skončení diéty ďalších 90 dni jesť na raňajky ovocie, ostatné jedlá počas dňa konzumovať podľa vlastného výberu s podmienkou pokračovania vo vyváženej strave. Nezabúdať na správnu kombináciu potravín. Nikdy nemiešať bielkoviny uhľohydrátmi a dodržiavať presný termín stravovania.

Podľa najnovších diét, ktoré sú odborne spracované a medicínsky uznávané, vyplývajú určité zákonitosti, ktoré táto 90-dňová rozlišovacia diéta ponúka. Preto sa môže s pokojom odporučiť dodržiavanie zásad 90-dňovej rozlišovacej diéty, všetkým, ktorí majú pevnú vôľu, radi sa nechávajú viesť presnými návodmi, majú alebo budú mať príjem potravy pod kontrolou a zásady tejto diéty neprerušia ani po 90 dňoch.

Čo robiť pre trvalý úspech zachovania si štíhlej línie?

  • trvalá disciplína a trvalo zmenené zlé návyky v oblasti stravovania a pohybovej aktivity ľudí

  • vytrvalosť v svojom predsavzatí

  • dodržiavanie presného rozvrhu stravovania

  • dbanie na správny výber, kombináciu a množstvo potravín

  • jedlá pripravovať vlastným chutným spôsobom, prispôsobovať recepty, ale iba v rámci dovoleného

  • čím menej sa skonzumuje, tým viacej sa schudne

  • každý deň sú nutné telesné aktivity: choďte pešo po schodoch,  prechádzajte sa skoro denne, behajte, skáčte, korčuľujte

  • podporujúci je duševný oddych a pohoda: meditujte, cvičte jogu, vzdelávajte sa

  • komunikácia s ľuďmi a priebežné riešenie problémov

  • kontrola váhy odvážením sa, odmeranie si obvodu pásu, bokov a stehien vždy, keď je vodný deň

  • radosť  z každého pokroku

  • jesť pomaly a s pôžitkom

Čo robiť ak nedokážete dodržiavať rozlišovaciu 90 dňovú diétu a chcete schudnúť?

Ak nie ste trpezlivé typy a nechcete presne dodržiavať striktné návody, ale chcete stratiť niečo zo svojej nadváhy, postupujte nasledovne a zaručene schudnete:

  • zmenšite príjem prijímanej stravy na polovicu

  • pridajte polovicu k pohybu, ktorý pravidelne robíte a vytrvajte

Treba to dodržiavať minimálne 3 mesiace a pokiaľ chcete byť celý život štíhli, tak majte pestrý a obmedzený príjem potravy a tiež viac pohybu po celý život. Aj keď niekedy popustíte a priberiete naspäť, nehnevajte sa na seba, musíte začať odznova a úspešný výsledok sa isto dostaví.


Prečítajte si aj tento článok:

Schudnite bleskovo do šiat!


Zdroj:

Breda Hrobat, Mojca Poljanšek, 90 dňová rozlišovacia diéta- chutné jedlá na 90 dní, Vydavateľstvo TRYSK, 2007