Cestovná lekárnička

Súčasťou batožiny každého cestovateľa by rozhodne mala byť aj lekárnička. O jej zložení rozhoduje viacero faktorov: cieľ cesty, spôsob ubytovania a stravovania, ale aj to, či cestujeme sami, s deťmi, prípadne staršími ľuďmi, či sme alergici.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Aby sme sa vyhli zbytočnej panike a nepríjemnostiam pred cestou, je dobré vytvoriť si v dostatočnom predstihu zoznam. O to viac, ak potrebujeme počas pobytu mimo aj lieky viazané na lekársky predpis. Väčšina liekov, či zdravotníckych pomôcok sa dá zohnať aj v zahraničí (samozrejme, závisí od miesta pobytu), avšak netreba sa na to spoliehať. Niektoré majú iný názov, môžu byť drahšie, ale zaváži aj fakt, že nami overený a ihneď dostupný preparát prispeje k nášmu väčšiemu pokoju, ak sa naozaj vyskytnú problémy.

Ako prežíť cestovanie v zdraví

Na čo myslieť v prvom rade

Na pamäti by sme mali mať predovšetkým lieky, ktoré užívame pravidelne. Inštitút očkovania a cestovnej medicíny na svojom portáli radí mať tieto lieky zbalené aj s 30 % rezervou. Tu je na mieste spomenúť aj lieky proti alergii. Netýkajú sa však len alergikov. Podráždenie pokožky od slnka, či od uštipnutia hmyzom, ale aj kožná reakcia na nejaké netypické jedlo, môžu potrápiť aj „nealergikov“. Vtedy pomôžu antihistaminiká (lieky proti alergickej reakcii) vo forme tabliet alebo aj chladivého gélu.

Ďalšiu skupinu tvoria lieky proti bolesti. Hlava, zuby, chrbát, či menštruačné bolesti nás vedia umárať aj na dovolenke. Najmä, ak už máme bolesti zažité, resp. ak sú očakávané. Na trhu existuje niekoľko typov preparátov na tíšenie bolestí a každý si tak môže vybrať, čo mu najlepšie vyhovuje.
Obväzy, náplaste a prostriedky na dezinfekciu sú tiež nevyhnutnou súčasťou lekárničky. Najmä pri cestách s deťmi je vhodné mať po ruke prípravky na drobné poranenia a odreniny.

TIP Redakcie:
Ak trpíte problémami s trávením na dovolenke a chcete sa tomu vyhnúť, čítajte náš článok "Ako predísť zápche počas dovolenky"

Trávenie

Asi najčastejším problémom, ktorý trápi cestovateľov je hnačka a problémy s trávením vôbec. Nielen netradičné zloženie stravy, ale aj stres zo samotného cestovania, na ktorý telo reaguje môže vyvolávať ťažkosti s trávením. Preto je dobré pamatať aj na produkty, ktoré dokážu zastaviť hnačku, či vracanie, resp. v opačnom prípade, na preháňadlá, teda lieky proti zápche. Pri hnačkách naviac hrozí riziko dehydratácie (najmä u malých detí). Na tento účel sú na trhu rôzne rehydratačné roztoky, ktoré zavodňujú organizmus a doplnia aj stratu minerálov.

Slnko, more a klimatizácia

Ďalším častým problémom, ktorý sa vyskytuje pri cestách za slnkom je „spálená“ koža. Treba myslieť v prvom rade na prevenciu, ale ak už ťažkosti tohto druhu nastanú, okrem tradičných spôsobov (potieranie jogurtom) pomôžu aj napr. prípravky s panthenolom, či kalciová masť. Slnko, či voda môžu tiež spôsobiť zápal očí a uší, najmä u citlivejších jedincov. Na uši zaberajú ušné kvapky, ktoré potláčajú bolesť a začínajúci zápal. Naše oči pri zápale zase ocenia kvapky s obsahom antiseptika. Ak sú oči podráždené z klimatizácie, či dlhého šoférovania, sú vhodné kvapky na unavené oči, ktoré pôsobia upokojujúco a majú dezinfekčný účinok.

Prechod z rozhorúčených miest do klimatizovaných miestností nám môže veľmi ľahko spôsobiť prechladnutie a s tým spojené nepríjemnosti, ako je nádcha, kašeľ, v horšom prípade môžeme skončiť s angínou. Vtedy ako prvá pomoc poslúžia lieky na zníženie teploty, prípravky na znecitlivenie či dezinfekciu zapáleného hrdla, prípravky proti kašľu.

Kinetóza

Cestovnou nevoľnosťou (kinetózou) netrpia len deti, ale aj dospelí. Nepríjemné závraty, krútenie a bolesti hlavy, či zvracanie vedia z cestovania spraviť doslova utrpenie. Niekomu býva zle v aute, autobuse, inému v lietadle, a ďalších môže moriť kolísanie na lodi. Na upokojenie podráždených centier rovnováhy existujú na trhu voľnopredajné lieky, ktoré zmiernia ťažkosti, aby cestovanie naozaj nebolo len trápením.

Aký preparát vybrať

Na internete sú dostupné hotové cestovné zoznamy liekov určených na jednotlivé ťažkosti, aj s dávkovaním. Stačí si z nich len vybrať vhodný preparát na základe skúseností, či rady lekára alebo lekárnika. Pri cestách do exotických miest treba, samozrejme, myslieť aj na ďalšie špecifické ohrozenia a potrebné očkovanie.


Ako prežíť cestovanie v zdraví- časť prvá


Zdroje:

  • Obsah cestovnej lekárničky. Podľa: J.Beran, J.Vaništa: Základy cestovního lékařství, Galén 2006. [online]. [cit.26.04.2013]. Dostupné na internete: http://www.inocem.sk/rady.html
  • Baranovičová, I. 2011. Cestovná lekárnička. In Bedeker zdravia, roč. VII, č. 2, s. 54-56.
  • Fabiánová, K. 2010. Cestovní lékárnička. [online]. [cit.26.04.2013]. Dostupné na internete: http://www.szu.cz/tema/cestovni-medicina/cestovni-lekarnicka
Standa

vždy je potrebné si zbaliť niečo na trávenie, niečo na alergiu a hlavne všestranný zalve krémik na drobné poranenia

gastanko2016

keďže mám malého syna, tak určite nesmie chýbať nurofen, fenistil kvapky, kulíšek pri hnačke a bepanthen care na zapareniny. My si pribalíme nejaké lieky od bolesti a proti alergii, leukoplasty a dezinfekciu.