Namiesto špekov tehličky. Sen alebo realita?

Neexistuje snáď problematickejšia partia ľudského tela, ako je práve bruško. Tuk v oblasti pásu je neľútostný k ženám aj mužom a je veľmi odolný voči cvičeniu aj diétam.
[Tuk na bruchu](/clanok/50570/ako-sa-zbavit-tuku-na-bruchu) nie je len nevzhľadný, ale je tiež veľmi nezdravý. Záleží však na tom, kde presne sa ukladá. Ak sa Vám hromadia zásoby energie len pod kožou a **vytvárajú nenávidené faldíky**, Vaše zdravie nie je v ohrození. Naopak veľmi **rizikové je ukladanie tuku okolo vnútorných orgánov**, ktoré sa vo väčšej miere vyskytuje u mužov (tzv. abdominálny tuk). Také bruško má potom vzhľad povestného "pivného" brucha - miesto faldíkov je pevné a tvrdé, ale vypuklé dopredu. Možná je aj kombinácia oboch možností.

Aké sú najväčšie chyby v precvičovaní brucha?

Ak ste na pohľad štíhli, ale pravidelne nešportujete, ste v strese a živíte sa nezdravými potravinami, tiež nemáte zďaleka vyhrané. U takýchto na pohľad štíhlych ľudí možno koľkokrát nájsť väčšie množstvo útrobného tuku, ako u ľudí silnejších, ale aktívnych.

Ako dať zbohom tuku na bruchu?

Tuku na bruchu sa zbavíte len dvoma spôsobmi, ktoré je nutné skombinovať, a to správnym jedálničkom a aeróbnym cvičením. Posilňovanie brušných svalov brucho síce posilní a vytvaruje, ale ak na nich bude stále vrstva tuku, svaly rovnako vidieť nebudú. Aeróbne cvičenie predstavuje v honbe za pevným a štíhlym pásom asi 30 % úspechu. Pre maximálny efekt je vhodné venovať sa 5 - 7x týždenne cvičeniu, pri ktorom sa Vaša tepová frekvencia bude pohybovať aspoň 40 - 60 minút v aeróbnom pásme. Ďalších 70 % tvorí jedálniček.

Aby organizmus spaľoval podkožný tuk, je nutné jesť pravidelne po 3 hodinách. Dopoludnia by mala byť strava bohatá na komplexné sacharidy, vlákninu a proteíny, popoludní a večer potom nabielkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Primeraný pitný režim po celý deň je samozrejmosťou.

### Ako sa zbaviť podkožného (útrobného) tuku?

Niektoré výskumy uvádzajú, že na redukciu útrobného tuku majú pozitívny vplyv omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžete nájsť napríklad v tučných morských rybách, chia semienkach, konopných semienkach, alebo si ich kúpte vo forme tabliet v lekárni.

Keď sa rozhodnete chudnúť a zbavovať sa podkožného či útrobného tuku (ten sa dá zmerať bohužiaľ len špeciálnymi prístrojmi na odborných pracoviskách), počítajte s tým, že vaše telo bude redukovať prebytočné zásoby rovnomerne. Pri nedostatku energie čerpá organizmus zo všetkých tukových buniek rovnakým dielom, a ak ich máte viac práve v oblasti brucha, spozorujete výsledok neskôr. Skrátka, nedá sa chudnúť len v určitej časti tela.

### O svoje brucho sa poctivo starajte!

Často môžeme na fitness modelkách a modeloch vidieť krásne vypracovaný brušný pekáč s jasne vyrysovanými svalmi. Takého vyrysovanie ale nemôže dosiahnuť každý, pretože tvar a stavba brucha sú do značnej miery dané geneticky. Existujú ľudia s veľmi vypracovanými svalmi a minimom podkožného tuku, u ktorých vyrysované svaly na bruchu toľko výrazné nie sú, pretože ich telo je inak stavané.

Netrápte sa tým, že nemáte stred tela ako modelka zo športového magazínu - pre svoje bruško urobte aj napriek tomu maximum. Jedzte zdravo, pravidelne a vyvážene, behajte, plávajte, cvičte, posilňujte a myslite hlavne na svoje zdravie, fyzickú kondíciu a psychickú pohodu. Brucho chráni Vaše vnútorné orgány, je centrom tela, zdrojom energie, imunity, stability aj plodnosti. Rozmaznávajte ho a netrestajte sa kvôli drobným nedokonalostiam.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk


Aké sú najväčšie chyby v precvičovaní brucha?- - - - - -