Strava pri hemoroidoch

Viete o tom, že hemoroidy nie sú ani zďaleka takým zriedkavým ochorením a vedia potrápiť rôzne vekové skupiny? Napriek tomu sú v našich zemepisných šírkach nedostatočne diskutovanou a delikátnou témou.
Z anatomického hľadiska ide o vakovité rozšírenia cievnej splete prirodzene sa vyskytujúcej v oblasti análneho kanála. Majú **funkciu doplnkového zvierača a pomáhajú pri udržaní stolice**. Vplyvom zvýšenej stagnácie (zadržiavania) krvi a oslabenia tkaniva v análnom kanále sa môžu vyvinúť v bolestivé a krvácajúce uzly. Pri ich vzniku hrajú dôležitú úlohu faktory ako je dedičnosť, stres, tehotenstvo, nedostatok pohybu, a predovšetkým charakter prijímanej stravy a obezita. Hemoroidy sa najčastejšie prejavujú **prítomnosťou jasnočervenej krvi na toaletnom papieri alebo stolici, nepríjemným svrbením v okolí análneho otvoru, pocitom tlaku a v neposlednom rade bolesťou pri vyprázdňovaní**.

Pomôcť môže aj strava

Čo je ale veľmi dôležité vedieť je, že zmenou stravovacích návykov a úpravou životného štýlu možno významne zlepšiť zdravotný stav pacienta. Je pochopiteľné, že spôsob stravovania má priamy dosah na činnosť tráviaceho systému a na konzistenciu stolice. U pacienta s hemoroidmi je najdôležitejšie predchádzať nadmernému dráždeniu sliznice konečníka a análeho otvoru následkom tvrdej a nepoddajnej stolice. To možno docieliť dodržiavaním zásad racionálneho stravovania.


Prečítajte si tiež:

Čo spôsobuje zlatá žila?

Vláknina v potravinách - kde jej nájdete najviac?

Pitný režim ako základ zdravého životného štýlu


Čo si ale pod racionálnym stravovaním predstaviť? Pod týmto pojmom rozumiememe takú výživu, ktorá optimálne hradí energetické nároky organizmu na energiu a poskytuje mu všetky dôležité látky. Svetová zdravotnícka organizácia (angl. skr. WHO) zaraďuje medzi zásady racionálnej výživy striedmosť v jedení, vyváženosť živín, pravidelnosť v stravovaní, a pestré zloženie stravy. Pri hemoroidovom ochorení sa odporúča diéta s dostatočným príjmom tekutín, vlákniny a bioflavonoidov. Eliminovanie dráždivých a pikantných jedál zohráva v diéte taktiež svoju úlohu.

Zásady racionálneho stravovania

Pitný režim - Pre zamedzenie vzniku komplikácií u pacientov s hemoroidmi je kľúčové dodržiavanie pitného režimu. Ako a koľko treba piť? Keď sa prihlási smäd, je už zvyčajne neskoro. Smäd je totiž nefyziologický stav, keď obsah vody v organizme klesol pod optimálnu hranicu. Piť treba nie len, keď sme smädní, ale pravidelne po malých dávkach počas celého dňa, aby sme smädu predchádzali. Vedci zistili, že ak sa napijeme len zo smädu, hradíme asi 70% skutočnej potreby tekutín, Voda je základnou a nenahraditeľnou súčasťou ľudského organizmu a podieľa sa na väčšine fyziologických dejov. Má veľký význam pri vstrebávaní živín z čreva a zdravom trávení. Podieľa sa na formovaní stolice a jej konzistencii, čo je u pacientov s hemoroidmi zásadné. Treba zabezpečiť, aby bola stolica mäkká a aby nedráždila hemoroidové uzly, ktoré by pri úsilnej defekácii boleli a krvácali. Dospelým sa odporúča denne vypiť 1,5- 2 litre tekutín.

**Vláknina** - je rastlinného pôvodu a tvorí ju komplex látok prevažne sacharidovej povahy. Ľudské telo ju nevie tráviacimi enzýmami rozštiepiť, neprechádza preto do krvného obehu a **nie je teda zdrojom energie**. Na základe svojej rozpustnosti sa delí na vo vode rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. V prvom prípade z nej **vzniká po zmiešaní s vodou gélová substancia, ktorá zmäkčuje stolicu,** viaže na seba látky tukového charakteru a spomaľuje vstrebávanie glukózy. Výsledkom je eliminácia vzniku zápchy a dráždenia už existujúcich hemoroidov. Nerozpustná vláknina prechádza črevami nezmenená. Vďaka tomu **zväčšuje objem stolice a zvyšuje pohyblivosť čriev**, vďaka čomu skracuje dobu pasáže tráviacim systémom. Navyše na seba **viaže v čreve rôzne toxíny a pomáha s ich vylúčením.**

Výborným zdrojom rozpustnej vlákniny je ovocie (najmä čučoriedky a figy), **zelenina (**mrkva, špenát), zemiaky, orechy, ľanové semiačka, psyllium a v neposlednom rade aj strukoviny.

Nerozpustnú vlákninu možno bohato nájsť v obilninách, orechoch a olejnatých semenách. Pri zvýšenom príjme vlákniny je dôležité dbať na pitný režim. Pri nedostatku vody hrozí vznik zápchy.

Každá dobrá diéta pri liečbe hemoroidov by mala obsahovať aj potraviny bohaté na bioflavonoidy. Bioflavonoidy (flavonoidy) sú látky prirodzene sa vyskytujúcie v rastlinách. Dávajú ovociu a zelenine ich krásne farby a zároveň ich chránia pred baktériami a hmyzom. Existuje veľké množstvo dôkazov o tom, že nie len rastliny, ale i ľudia profitujú z ich blahodárnych účinkov. Niektoré štúdie preukázali spojitosť medzi dlhodobým užívaním bioflavonoidov a znížením svrbenia a krvácania hemoroidov. Tieto zázračné vlastnosti bioflavonoidov sa pripisujú ich schopnosti posilniť stenu krvných ciev a zvýšiť tak ich odolnosť. Pri liečbe hemoroidov je vhodné obmedziť potraviny s dráždivými účinkami, medzi ktoré patria citrusy, pikantné jedlá, paradajky a kofeín.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

merrygoround

stravu som obohatila aj o hemostop synbio, vyzivovy doplnok pri liecbe hemoroidov, neviem co ma v sebe ale pomaha aj s lepsim pravidelnym vyprazdnovanim a riesi vnutornu pricinu hemoroidov

paulaarson21

Krem na hemoroidy - hespac.com Krem pomáha hneď, ten upokojuje a sťahuje ale kým sa človek úplne vylieči to trvá aj 3-4 mesiace.