8 dôvodov, prečo sa oplatí jesť banány

Banány patria k jedným z najviac konzumovaných ovocí na celom svete. Väčšina ľudí ich obľubuje kvôli ich jedinečnej chuti, no pritom možno ani netušia, aké sú banány pre ich zdravie prínosné. Pozrite sa, čo všetko obsahujú a ako vám môžu pomôcť.

banany_preco_jest Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Viete, čo všetko obsahujú banány?

Banány sú známe pre ich vysoký obsah draslíka - v 1 stredne veľkom banáne sa nachádza až 400 g draslíka, ktorý je významný pre zabezpečenie dobrej nervovej a svalovej funkcie a pre udržanie primeranej rovnováhy tekutín v tele. Ako i iné druhy ovocia, aj banány obsahujú vitamín C (15% dennej požadovanej dávky), ktorý posilňuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie ostatných látok do tela. Toto žlté ovocie je taktiež výborným zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a dobrý metabolizmus. Okrem spomenutých živín, obsahujú banány aj ďalšie látky, ako železo, horčík, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, karoténcholín.      


Pozrite si tiež:

Majú zrelé banány viac kalórií?

2. Banány môžu zlepšiť váš športový výkon

Ak ste aktívnym športovcom, banány sú skvelou voľbou pre napumpovanie vašich svalov, zatiaľ čo poskytujú i potrebné antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré nenájdete ani v športových nápojoch. Vďaka obsahu draslíka navyše pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom po cvičení. Odporúča sa konzumovať banány najmä na raňajky alebo v doobedňajších hodinách, kedy vám dodajú energiu na celý deň.  

3. Ak držíte diétu, banány môžete pokojne zaradiť do svojho jedálnička

Stredne veľký banán obsahuje 110 kalórií a poskytuje 30 g sacharidov3 g vlákniny. Okrem toho má vo svojom zložení aj rezistentný škrob – je to typ karbohydrátu, ktorý telo nemôže stráviť, no vďaka nemu sa cítime plnší na dlhšiu dobu.  

4. Banány bojujú aj proti depresií

Banány sú užitočné pri prekonávaní depresie vzhľadom na to, že majú vysoký obsah tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín a tým sa „rozveseľuje“ mozog. Už malý banán obsahuje 27 mg horčíka, čo prispieva k lepšej nálade, keďže nedostatok tejto minerálnej látky je spojený s depresiami, úzkosťami, podráždenosťou a inými poruchami správania sa.    

5. Ako prevencia proti viacerým ochoreniam

Vďaka vysokému obsahu draslíka, ktorý vyrovnáva hladinu sodíka, majú banány účinnú schopnosť znižovať krvný tlak a zabezpečiť ochranu proti srdcovým infarktom a mozgovou mŕtvicou. Banány sú efektívne aj v boji s hnačkou, keďže podporujú pravidelnosť celého vylučovacieho procesu a pomáhajú obnoviť stratené elektrolyty po hnačke. Toto ovocie s vyšším obsahom vláknin by mali do svojho jedálneho lístka zakomponovať aj diabetici, keďže im vďaka tomu pomáha udržiavať lepšiu (nižšiu) hladinu glukózy v krvi.     

6. Pomoc pre vaše oči

Nielen mrkva, ale i banány sú výborným pomocníkom pre váš zrak. Toto ovocie obsahuje malé, no zato významné množstvo vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre ochranu očí, udržiava normálny zrak a zlepšuje videnie v noci.   

7. Naštartujú váš mozog

V prípade banánov je draslík významnou zložkou, ktorá okrem iného pomáha aj pri učení. Pomôže vám zostať v strehu a vy sa budete môcť viac sústrediť na učivo pred sebou.  

8. Banány ako odvykacia kúra

Ak sa snažíte prestať s fajčením, banány môžu byť pre vás výborným pomocníkom. Obsahujú veľké množstvo vitamínu B, rovnako aj draslíka a horčíka, vďaka čomu urýchľujú zotavovanie sa z ukončeného fajčenia.  


Môže vás zaujímať:

Majú zrelé banány viac kalórií?

hanka9

Podla patera Ferdu (pater Ferda)banány síce obsahujú niektoré vzácne stopové prvky, ale páter bol presvedčený, že v ich špičkách sa nachádza pleseň, ktorá môže byť jednou z príčin leukémie. Tiez tvrdi, ze banany ucpavaji cevy a tak banany s mierou.

inac zaujimave, ze som sa s rovnakym nazorom stretla uz viackrat

Ked si dam obcas banan, najprv odrezem obe spicky (oba konce banana)asi jeden cm, potom banan spapam.

Kýčera

Tak sa to má robiť, ako uviedla Hanka 9, a NIKDY to nerobte ústami ani rukami, mohol by sa tam nachádzať pavúk, kt. by vám spôsobil veľké patálie.