Marhule - doplnia vitamín A , ozdravia pokožku

Marhule predstavujú chutné oranžové plody plné beta-karoténu, vlákniny a vitamínu C. Sú akýmsi symbolom letných mesiacov, na začiatku ktorých začínajú dozrievať a lákať nás svojou lahodnou chuťou.

Marhule Zdroj foto: Shutterstock.com

Postihla vás horúčka? Skúste marhule

Šťava z marhule sa častokrát podáva pacientom, u ktorých sa vyskytla horúčka, pretože poskytuje potrebné vitamíny, minerály, kalórie, dostatok vody pre telo a zároveň detoxikuje aj niektoré ľudské orgány. Marhuľa vo všeobecnosti obsahuje upokojujúce a protizápalové látky, ktoré môžu znižovať zápal v iných častiach tela, ako napríklad u ľudí, ktorí trpia artritídou alebo ochorením dna.


Prečítajte si aj:

Pozor na ovocie pri chudnutí

Pomôžu vám aj so zápchou

Marhule sú bohaté na vlákninu a preto sú vhodné pre zabezpečenie správneho fungovania čriev. Často sa odporúča, aby pacienti, ktorí trpia zápchou pravidelne, konzumovali marhule vo zvýšenom množstve. Vláknina stimuluje žalúdočné a tráviace šťavy, ktoré pomáhajú absorbovať živiny a to spôsobuje rozklad jedla pre ľahšie trávenie. Vláknina navyše tiež aktivuje peristaltické pohyby tráviaceho traktu, prostredníctvom ktorých sa reguluje stolica človeka.

Majú pozitívny dopad na hladinu kvapalín v ľudskom tele

Hladiny kvapalín v celom organizme sú závislé hlavne na dvoch mineráloch – na draslíku a sodíku. Vysoké množstvo draslíka v marhuliach udržuje rovnováhu tekutín v tele a tým zabezpečuje, aby bola energia správne rozložená do orgánov a svalov. Vďaka tomu dochádza v tele ku zdravej rovnováhe elektrolytov, čím znižujú sa kŕče a zlepšuje sa čerpanie energie.

Marhuľový olej proti astme

Ukázalo sa, že marhuľový olej je prirodzene anti-astmatický a pomáha pri liečbe tohto ochorenia a jeho symptómov. Jedným z významných účinkov je ten, zmierňuje tlak na pľúca a dýchacie cesty a tým bráni astmatickým záchvatom ešte predtým, ako nastanú.

Marhule Zdroj foto: Shutterstock.com

Olej z marhúľ aj ako bojovník za zdravú pokožku

Marhuľový olej je dobrý aj pre starostlivosť o vašu pleť. Rýchlo sa vstrebáva do pokožky a nezanecháva pokožku mastnú po jeho aplikovaní. Je vhodný nielen pre udržanie hladkého a lesklého vzhľadu pokožky, ale taktiež pomáha aj pri liečbe mnohých kožných ochorení, ako ekzém, svrbenie, svrab a mnohé ďalšie nezrovnalosti kože. Vďaka vysokému obsahu vitamínu A a antioxindatov sa zabezpečuje zdravšia pleť a chráni sa aj pred predčasným starnutím.

Marhule sú významné aj pre zdravie vašich kostí

Marhule obsahujú primerané množstvo všetkých minerálov nevyhnutných pre zdravý rast kostí. Minerálne látky ako vápnik, fosfor, mangán, železo a meď hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe kostnej hmoty. Preto sa odporúča jesť tieto oranžové plody, aby ste zabezpečili zdravý vývoj vašich kostí, no aj ako prevenciu pred rôznymi problémami súvisiacimi so starnutím, ako napríklad osteoporózia.


Prečítajte si aj:

Pozor na ovocie pri chudnutí

analyn

Apricot oil
Apricot oil or apricot kernel oil is pressed from the kernels of the Prunus armeniaca. Apricot kernels have an oil content of 40-50%. Wikipedia
Nutrition Facts
Apricot kernel oil
Amount Per
100 grams
Calories 884
% Daily Value*
Total Fat 100 g 153%
Saturated fat 6 g 30%
Polyunsaturated fat 29 g
Monounsaturated fat 60 g
Cholesterol 0 mg 0%
Sodium 0 mg 0%
Total Carbohydrate 0 g 0%
Dietary fiber 0 g 0%
Sugar 0 g
Protein 0 g 0%
Vitamin A 0% Vitamin C 0%
Calcium 0% Iron 0%
Vitamin B-6 0% Vitamin B-12 0%
Magnesium 0%
*Per cent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

RNG

Semena marhul obsahuju komplexne kyanidy, ako napr protirakovinny amygdalin(vitamin B-17) nTreba ich ale jest len z mierou, niekolko denne, lebo v zaludku sa posobenim kyseliny chlorovodikovej z nich uvolnuje kyselina kyanovodikova.Nasa pecen ma schopnort mensie davky kyseliny kyanovodikovej zneutralizovat, ale vacsie davky su jedovate.Moja zena to poznala, ked v roztrzitosti zjedla miesto 2 hrsti mandli 2 hrste marhulovych semienok. Ocervenela,az sa dusila chvilu , myslel som ze budem volat pohotovost, ale na stastie za stvrt hodiny to preslo.
Takze nie viac nez 10 semien naraz, prosim. Pre tych co chcu zjest viac, tak najmenej na tri krat, a roztiahnut po cas celeho dna.
Na liecenie rakovin ale treba pouzivat amygdalin v roztoku DMSO do infuzii, nie vacsie davky ustne. Hoci mozno entericky pokryte by to mozno islo, kedze v zaludku sa entericke pokrytie , pokial mas dost kyselin nerozpusti, len v crevach. Ktovie, mozno rektalne delivery amygdalinu by tiez bolo dostatocne bezpecne.