Slivky pomáhajú pri chudnutí a boji s vráskami

Toto ovocie neodmysliteľne patrí k jeseni. No nie je len pochúťkou na tanieri, vie prekvapiť aj mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie ľudského organizmu.

Slivky Zdroj foto: Shutterstock.com

Bojujú s obezitou

Slivkové extrakty sú často využívané pre liečenie obezity a iných komplikácií s ňou spojených. Štúdie ukázali, že konzumácia tohto ovocia zlepšuje metabolizmus a trávenie (vďaka vláknine). Flavonoidy a fenolové komponenty (antokyaníny, quercetín a ďalšie), ktoré sa nachádzajú v slivkách v značnom množstve, pôsobia proti nadváhe vďaka ich protizápalovým účinkom, ktorými dokážu v tele ničiť tukové bunky.  

Potrebné i v tehotenstve

Slivky sú veľmi prospešné v priebehu tehotenstva vzhľadom k ich vysokému obsahu vitamínov a minerálov, ktoré sú nenahraditeľné pri vývoji zraku, kostí a tkanív a pri tvorbe zdravých buniek matky a dieťaťa. Začlenenie sliviek do stravy pomáha v boji proti rôznym infekciám a udržuje tak celkový zdravotný stav človeka.   


Vyskúšajte:

Slivkový koláč s posýpkou

Pomáhajú pri cukrovke

Diabetici by si mali slivky začleniť do svojho každodenného jedálnička. Pretože tento druh ovocia sa vyznačuje anti-hyperglykemickými účinkami - pomáhajú v boji proti diabetu. Štúdie ukázali, že spotreba sliviek znižuje hladinu glukózy v krvi. Flavonoidy navyše vyvíjajú ochranné zložky proti inzulínovej rezistencii a tým prispievajú k zlepšeniu inzulínovej citlivosti v tele.

Udržiavajú zdravé kosti

Konzumácia sušených sliviek pôsobí anabolicky a antiresorpčne, čo prispieva k udržiavaniu zdravých kostí. Flavonoidy, ako kyselina kávová a rutín, pomáhajú pri zhoršenom stave kostného tkaniva a pri prevencii chorôb ako je osteoporóza. Polyfenoly spolu s draslíkom podporujú tvorbu kostí, zvyšujú ich hustotu a zabraňujú strate kostnej hmoty vyvolanej nedostatkom hormónov vo vaječníkoch (v prípade žien v menopauze). Výskum preukázal, že spotreba sušených sliviek pomáha aj pri obnovovaní hustoty kostí v dôsledku starnutia.   

Zlepšujú pamäť a fungovanie mozgu

Slivky sú plné antioxidantov, pri ktorých bolo preukázané, že spomaľujú Alzheimerovu chorobu a plné fenolov, ktoré ochraňujú neuróny a bunkové membrány pred akýmikoľvek zraneniami spôsobenými oxidačným stresom. Okrem toho tiež obsahujú látky ako anthocyanín a quercetin, ktoré sú prospešné pri liečbe narušených mozgových buniek.

Omladzujú a ozdravujú pleť

Slivky sú bohaté na vitamín C a spolu s ďalšími antioxidantmi pomáhajú udržiavať žiarivú a mladistvú pleť. Používajú sa aj pri odstraňovaní tmavých škvŕn a vrások vďaka obsahu živín pôsobiacich proti procesom starnutia.       


Vyskúšajte tento recept zo sliviek:

Slivkový koláč s posýpkou