Zbavte sa pivného brucha podľa týchto krokov

Narástlo vám pivné brucho a bojíte sa, že sa ho už nikdy nebudete vedieť zbaviť? Riešení, ako sa tohto nepekného mužského problému zbaviť, je hneď niekoľko. Ani jedno však nebude efektívne, ak vám bude chýbať pevná vôľa.

pivne_brucho_zbavenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Kašlite na brušáky

Sed-ľah, alebo ľudovo brušáky, síce posilnia brušné svaly, no pod vrstvou tuku ich aj tak nebude vidno. Nestrácajte nimi nateraz čas. Navyše si môžete poškodiť aj chrbticu, veď vytlačiť ňou takú masu tuku jej predsa dá poriadne zabrať. Na brušáky budete mať dosť času, ale neskôr.

Posilňujte a nezabúdajte na kardio

Silové tréningy nielen budujú svalovú hmotu, ale pomáhajú aj pri spaľovaní tukov. Drepy a ťahy s činkami sú na to najlepšie. Posilňujú takmer všetky svaly od hlavy až po päty a zbavíte sa aj nejakého tuku. Na bruchu sa zbavuje tuku asi najťažšie. Silový tréning buduje a udržuje svaly, zvyšuje odbúravanie tukov a udržuje diétu. Pridajte k nemu aj kardio cvičenia. Stačí 15 minút po cvičení 3 x týždenne.


Prečítajte si tiež:

Aj toto môže byť príčinou náhleho priberania na bruchu

Jedzte zdravo

Len silové tréningy nebudú stačiť. Strava je základ. Pozrite sa do svojej chladničky a vyhoďte všetky spracované potraviny. Nahraďte ich celými, nespracovanými. Napríklad týmito:

  • Proteíny: mäso, hydina, ryby, srvátka, vajcia, tvaroh...
  • Zelenina: špenát, brokolica, šalát, kel, kapusta...
  • Ovocie: banán, pomaranč, jablko, ananás, hrušky...
  • Tuky: olivový olej, rybí olej,  skutočné maslo, orechy, ľanové semená...
  • Sacharidy: hnedá ryža, ovsené vločky, celozrnné potraviny, quinoa...

Jedzte 6 krát denne, z toho 4 krát nespracované potraviny a dvakrát spracované.

Obmedzte alkohol

Rovnako dôležité, ako to, čo jete, je aj to, čo pijete. Ak chcete stratiť tuk na bruchu, vyhnite sa sladkým alkoholom a pivu. Nielenže sa cukor z alkoholu ukladá práve na bruchu, vplyvom alkoholu zle pracuje aj pečeň, ktorá potom ťažšie odvádza toxíny z tela. Netvrdíme, že sa treba alkoholu vzdať úplne. Pite ho s mierou napríklad len v piatok alebo sobotu. Zvyšok dní pite vodu, prípadne vodu s citrónom alebo zelený čaj.

Jedzte menej sacharidov

Znížte príjem zemiakov, cestovín, ryže, pečiva... Miesto nich pridajte ku každému jedlu zeleninu a ovocie.

Jedzte viac

Hladovanie je nutričná chyba číslo jedna. Musíte jesť veľa zdravých potravín, obzvlášť, ak cvičíte trikrát týždenne. Vaše telo potrebuje energiu, a tú si získa z jedla. Zároveň jedením správnych potravín podporujete spaľovanie tukov – napríklad proteín má najvyšší termický efekt. Ak budete hladovať, hrozí vám tzv. štíhla obezita.

Jedzte viac proteínov

Vaše telo spáli viac energie práve spracovaním bielkovín, než spracovaním tukov a sacharidov. To je dôvod, prečo proteínové diéty fungujú efektívnejšie.

Jedzte viac tuku

Áno, čítate správne. Tuk neznamená vždy byť tučný. Naopak, niektoré tuky pomáhajú odbúravať nezdravé tuky na tele. Napríklad rybí olej je najlepším pomocníkom pri odbúravaní tuku na bruchu, lebo prirodzene zvyšuje hladinu testosterónu a zvyšuje spaľovanie tukov. Doprajte si oleje s obsahom omega 3 mastných kyselín. Aj preto má význam vyhýbať sa spracovaným potravinám, lebo tie zväčša obsahujú nezdravý margarín.

Dodržujte tieto zásady:

  • raňajkujte
  • jedzte každé tri hodiny
  • proteíny, zelenina a ovocie pri každom jedle
  • sacharidy len po cvičení
  • dve šálky vody pri každom jedle
  • nespracované potraviny tvoria 90% stravy

Motivujte sa!

Skúste sa odfotiť, odvážiť a odmerať pred tým, ako sa pustíte do boja s prebytočným tukom. Urobte tak každé dva týždne a uvidíte, že budete čoraz bližšie k cieľu. Pochváľte sa priateľom a motivujte ostatných, napríklad fotkami na Instagrame. Kúpte si nové nohavice, veď tie staré sú vám už veľké. Robte čokoľvek, čo vám pomôže, aby ste to nevzdali. Hlavne nezabudnite, že úspech plodí vždy úspech.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo môže byť ešte príčinou náhleho priberania na bruchu?