Aby bola vaša vagína zdravá, jedzte tieto potraviny

Ukázalo sa, že správne potraviny a nápoje pozitívne prispievajú k zdraviu vagíny. Dokážu odvrátiť infekcie či zabrániť suchosti. Ktoré by ste teda mali zaradiť do vášho jedálnička?

Potraviny pre zdravie vagíny Zdroj foto: Shutterstock.com

Proti infekcii močových ciest

Brusnicový džús môže pomáhať v boji proti infekciám močových ciest. Obsahuje totiž látky, ktoré odstraňujú baktérie prilepené na stenách močového mechúra. Ale ak sa vám tento nápoj nepozdáva kvôli vysokému obsahu cukru, skúste namiesto toho zelený čaj. Katechíny v ňom obsiahnuté majú antimikrobiálne účinky, a takto bojujú proti infekcii močových ciest. Stačí, ak budete popíjať 2 až 3 šálky čaju denne.


Prečítajte si tiež:

5 potravín pre zdravie vašich pŕs

Proti kŕčom

Ak vás trápi bolesť a kŕče v bruchu či v podbrušku, jedzte viac rýb. Tieto kŕče sú spôsobené uvoľnením zápalových látok - prostaglandínov, ktoré pomáhajú vašej maternice pri sťahovaní svalstva a odstraňovaní odlupujúcej sa sliznice. Omega-3 mastné kyseliny v rybách (losos a tuniak) majú protizápalové látky, ktoré môžu pomôcť zmierniť kŕče.

Proti kvasinkovým infekciám

Zdravá vagína je domovom pre dobrý druh baktérii - Lactobacillus, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú hladinu pH (kyslosti). Ale je tiež domovom pre kvasinky ako je Candida. Za normálnych okolností kyslosť baktérii Lactobacillus zabraňuje premnoženiu kvasiniek Candida. Ale napríklad užívanie antibiotík, menopauza, neriadený diabetes, alebo dokonca i antikoncepcia alebo hormonálna terapia môžu normálnu hladinu baktérii narušiť. No ak budete pravidelne jesť probiotické potraviny - jogurt, kapustu, tempeh či miso, udržíte si zdravú rovnováhu baktérií, podporíte dobrú pH a zdravý rast Lactobacillus.

Proti vysušenosti

Suchosť pošvy je nepríjemný výsledok zníženej hladiny estrogénu, ktorý pomáha udržať vaše tkanivé elastické a vlhké. Ale menopauza, pôrod, dojčenie, a dokonca aj užívanie niektorých liekov proti nachladnutiu a alergii môžu spôsobiť, že hladina estrogénu začne klesať, a tak je vaša vagína suchá. Skúste jesť viac sójových výrobkov ako sú edamame, tofu alebo tempeh. Tie obsahujú rastlinné zlúčeniny podobné estrogénu, zvané izoflavanoidy. Sú tiež hydrofilné, čo znamená, že do tkanív dostanú viac vody.

Pre lepší sex

Istá štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli viac ako jedno jablko denne, mali vlhšiu vagínu a väčší sexuálny apetít v porovnaní s tými, ktorí jedli jablká menej ako raz za deň. Dôvodom môže byť to, že jablká obsahujú phloridzin - zlúčeninu, ktorá je podobná ženskému pohlavnému hormónu - estradiolu. A navyše, jablká sú plné polyfenolov, zvýšujúcich prietok krvi do vaginálneho tkaniva, čo uľahčuje vyvrcholenie.


Prečítajte si aj tento článok:

5 potravín pre zdravie vašich pŕs