Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa a neobsahuje žiadnu soľ

Tempeh pochádza z Indonézie a je to kvalitný sójový výrobok na báze plesne, ktorý môžete kúpiť čerstvý, chladený alebo mrazený. Vďaka vysokému obsahu proteínov je nadmieru vhodný aj pre športovcov.

tempeh_zelenina_9-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo to je a ako ho zohnať?

Známy je najmä medzi vegetariánmi a vegánmi, zohnať ho môžete väčšinou v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Tempeh je možné vyrobiť i v domácich podmienkach s pomocou fermentačného činidla.

Základom tempehu sú, podobne ako v prípade tofu, sójové boby. V tempehu sú však zastúpené v celistvom tvare. Je ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus, pretože ušľachtilé plesne produkujú pri fermentácii enzýmy, ktoré čiastočne rozštiepia sójové bielkoviny a oleje. Vyrába sa bez použitia soli, čo ho robí potravinou vhodnou aj pri diétach.

Tempeh natural je potrebné dochutiť a tepelne upraviť (marinovať a pokrájaný na tenké plátky osmažiť). Zohnať však môžete aj smažený, marinovaný a lahôdkový tmavý údený s orieškovou chuťou, ktoré sa dajú jesť i za studena.

Existuje viac než 30 najrôznejších typov tempehov, ktoré sa delia do 5 základných skupín:

  1. Tempeh zo strukovín (najčastejšie zo sóje)

  2. Tempeh z obilia a sóje (pšenica a sója alebo ryža a sója)

  3. Čisto obilný tempeh (ryža, jačmeň, pšeno, pšenica, ovos alebo žito)

  4. Tempeh z výliskov (zbytky po lisovaní oleja)

  5. Tempeh z iných semien (gumovník)


Prečítajte si tiež:

Prečo by ste mali konzumovať tofu?

Čo všetko obsahuje?

Čerstvý tempeh zo sóje obsahuje takmer rovnaké množstvo bielkovín ako mäso, ďalej je najbohatším rastlinným zdrojom vitamínu B12. Nachádzajú sa v ňom aj vitamíny ako B1, B2, B9, minerály ako vápnik, fosfor, horčík či železo.

Tempeh v kuchyni

Je vhodný na varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie. Možno ho použiť na výrobu nátierok a do šalátov. Svojou chuťou a konzistenciou pripomína kura, teľací plátok či rybí filet. Má arómu podobnú orechom, syru alebo hubám.

Dá sa nakrájať na plátky a osmažiť, až získa zlatohnedú farbu.

Upravený tempeh môžete pridať do cestovín, rizota, či zapiecť ho so zemiakmi alebo podusiť s hubami. Takisto sa ním dá nahradiť mäso alebo ryby.

Najlepšie hodnotenie a chuť má podomácky vyrábaný tempeh, ktorého výroba je však trocha zdĺhavejšia. tempeh_jedlo_9-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Výroba domáceho tempehu

K výrobe približne 1kg tempehu budemte potrebovať tieto ingrediencie:

  • 600g sójových bôbov

  • 2 lyžice vínneho octu

  • tempeh štartér (zoženiete ho len zo zahraničia

Postup:

  1. Bôby cez noc nechajte namočené.

  2. Na druhý deň ráno ich hodinu povarte a potom oddeľte šupky.

  3. Bôby ešte pol hodinu povarte, aby boli stráviteľnejšie a docielili ste sterilitu.

  4. Bôby sušte 2 hodiny na slnku, aby sa nerozmnožili nežiaduce mikroorganizmy, ďalšou variantou je aj fén na vlasy.

  5. Pridajte štartér a vínny ocot a všetko riadne premiešajte (narábajte so sterilnými pomôckami, nie s holými rukami!).

  6. Pripravte si nové sterilné plastové vrecká tak, že do nich prepicháte veľkou ihlou otvory v rozostupe cca 2x2 cm (Vrecko by malo byť maximálne 2,5 cm široké). Potom bôby do nich vopchajte.

  7. Sáčky s tempehom dajte do inkubátoru, v ktorom udržujte teplotu 26-38 °C. Inkubátor vyrobíte jednoducho - do spodnej škatule umiestnite 40W žiarovku, na ňu položte druhú škatuľu, na dno dlaždičku a do nej dajte tempeh. Teplotu môžete regulovať spínacími hodinami.

  8. Dávajte pozor, aby teplota nepresiahla 38 °C, inak tempeh zničíte. V závislosti na teplote môže výroba prebiehať aj celý deň a viac. To, že je hotový, zistíme tak, že bôby sú prerastené bielou plesňou a okolo otvorov vo vrecku sa začínajú objavovať červené alebo čierne bodky. Tempeh musí byť dobre prerastený plesňou, tvoriť kompaktnú hmotu a nerozpadať sa pri krájaní. V chladničke ho môžete uchovať po dobu 4-5 dní, potom sa začnú objavovať čierne póry.


Aj takto vyzerá príprava tempehu:

Zdroj videa: YouTube


Prečítajte si aj tento článok:

Prečo by ste mali konzumovať tofu?