Ryžový nákyp

Spomienka na ryžový nákyp zo školskej jedálne vám nie je príjemná? Dajte tomuto jedlu ešte šancu. Ryža s ovocím je výborná kombinácia. Navyše ryža je považovaná za dokonalú obilninu. Okrem toho, že je bohatá na skupinu B vitamínov obsahuje minerálne a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.
**Ryža významne ovplyvňuje zdravie** – nenadúva, odvar je vhodný pri teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku, odvodňuje a zbavuje telo škodlivín. Ryža sa hodí, aj vtedy, ak si strážime hmotnosť, nič nepokazíme. Ryžový nákyp sa určité hodí, ako ľahký obed.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hrnček (250 ml) guľatej ryže
  • 1 hrnček hnedej ryže
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 hrnčeky vody
  • ½ ČL soli
  • 3 vajcia
  • ¼ hrnčeka kryštálového cukru
  • ¼ hrnčeka hnedého cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • ¼ hrnčeka oleja
  • ovocie podľa sezóny, prípadne kompót
  • olej a strúhanka na vymastenie a vysypanie zapekacej misy

Postup

Z mlieka, vody a ryže uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Najskôr varíme ryžu vo vode, až potom dovaríme v mlieku. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej a ½ hrnčeka šťavy z kompótu, prípadne 100% džús, podľa druhu použitého ovocia. Všetko vmiešame do vychladnutej ryže. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov. Tretinu ryže vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanie misy, na ryžu poukladáme ovocie, opäť vrstvu ryže, ovocie a ukončíme ryžou. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 35 – 40 minút.