Atopický ekzém (atopická dermatitída)

Atopická dermatitída (Atopický ekzém) je chronické alebo chronicky recidivujúce neinfekčné zápalové ochorenie kože, vyznačujúce sa výrazným svrbením a variabilnosťou klinického obrazu a celkového priebehu. Objavuje sa najčastejšie už v dojčenskom alebo detskom veku, v 30 - 40 % prípadoch prechádza aj do dospelosti.

Svrbenie kože Zdroj foto: Shutterstock.com

Príznaky

Pre atopickú dermatitídu je typické intenzívne svrbiace zápalové ložisko v teréne suchej kože. Koža sčervená a opuchne, môžu sa na nej objaviť pľuzgieriky, šupiny, praskliny alebo chrasty.
U detí sa prejavuje na celom tele, u dospelých najmä na miestach kožných záhybov (lakťové jamky, oblasť pod kolenami, krk...) a okolia očí.

Rizikové faktory

Genetických predpoklady. Výskyt u 1 rodiča – 60% pravdepodobnosť výskytu u dieťaťa, výskyt u oboch rodičov dedičnosť sa zvyšuje na 80%. Zvýšené riziko výskytu ochorenia je aj v prípade, ak atopickým ekzémom trpí niekto z blízkych príbuzných.

Diagnostika

Pre diagnostiku v praxi sú zásadné 4 hlavné kritéria:

  • 1. Svrbenie
  • 2. Suchosť kože
  • 3. Zápal kože
  • 4. Osobná alebo rodinná atopická anamnéza (alergická nádcha,  astma ...)

Vyšetrenie steru z kože na bakteriologiké vyšetrenie, krvný obraz, špecifické IgE,  celkové IgE, kožné testy (prick, epikutánne a intradermálne), potravinové  testy, pátranie po fokálnych infekciách hlavne v oblasti horných dýchacích ciest a močových ciest, histologické vyšetrenie.

Prevencia

Pre atopickú dermatitídu je charakteristické striedanie období zlepšenia s obdobiami zhoršenia. Pod kožou prebieha zápal, ktorý sa v rôznych časových intervaloch prejavuje aj navonok. V prevencii je najdôležitejšia lokálna starostlivosť o kožu a vyhýbanie sa zhoršujúcim faktorom.

Liečba

Základom lokálnej liečby atopickej dermitídy je premasťovanie kože emolienciami. Ich pravidelné používanie kožu hydratuje, odstraňuje suchosť a tlmí svrbenie.  Pri akútnom vzplanutí atopickej dermitídy (koža svrbí, je zapálená, sčervená) sa používa protizápalová liečba – lokálne kortikosteroidy. Aplikujú sa len krátkodobo, keďže pri dlhodobej liečbe majú nežiaduce účinky. Ak nedôjde k úplnému odstráneniu symptómov (t.j. pacient má stredne ťažkú alebo ťažkú atopickú dermitídu) použije sa iná liečba – lokálny imunomodulátor. Lokálny imunomodulátor sa aplikuje na postihnutú kožu 2-krát denne až do úplného vymiznutia kožného nálezu. U pacientov, ktorí majú vzplanutia atopickej dermitídy viac ako 4-krát za rok, sa pokračuje v dlhodobej udržiavacej (preventívnej) liečbe aj po vymiznutí prejavov atopickej dermitídy. V tomto režime sa aplikuje topický imunomodulátor  len 2-krát týždenne  počas 12 mesiacov.

Zdroj foto: sk.astellas.com

Životný štýl

V rámci dodržiavania atopického režimu by sa mal atopik vyhýbať podnetom, ktoré môžu zintenzívniť podkožný zápal a sú príčinou opätovných vzplanutí. Najčastejšie sú to:

  • detergenty, napr. mydlá a umývacie a čistiace prostriedky (nosenie bavlnených rukavíc pod gumovými alebo plastovými rukavicami môže ochrániť ruky pri upratovaní),
  • rozpúšťadlá, napr. benzín a niektoré domáce čistiace prostriedky,
  • oleje a chemikálie používané pri práci,
  • nikel, ktorý sa nachádza v mnohých kovových predmetoch, napr. šperkoch, gombíkoch na texaskových nohaviciach a inom oblečení,
  • látky pridávané do kože a gumy (často sa nachádzajú v topánkach a oblečení),
  • konzervačné látky, farbivá, parfumy vo väčšine telových krémov a krémov na tvár a v kozmetike,
  • zvieratá (koža, chlpy a sliny),
  • peľ a plesne, čiastočky prachu,
  • potenie (dôležité je predchádzať spoteniu),
  • nevhodné hračky pre deti (plyšové hračky, mechanické hračky s drsným povrchom a ostrými hranami),
  • psychické a emočné napätie, stres,
  • sezonalita – v zimnom období je koža suchšia a potrebuje väčšiu starostlivosť. V tomto období je častejší výskyt infekcií dýchacích ciest (chrípka, nádcha, zápal dýchacích ciest, angína), ktoré majú za následok zhoršenie podkožného zápalu a vzplanutie ekzému.

Súvisiace ochorenia

Pravidelná a dlhodobá liečba je dôležitá aj z hľadiska vývoja ochorenia do budúcnosti. V prípade zanedbávania liečby, môže dôjsť ku komplikáciám napr. zápal očných spojiviek, poruchy spánku v dôsledku svrbenia, ktoré ovplyvňujú správanie detí a rast, vznik bakteriálnych a vírusových infekcií, ktoré si pacient škrabaním do kože zanesie. U detí, u ktorých došlo k nástupu atopického ekzému v útlom veku hrozí pri zanedbávaní liečby vznik alergickej nádchy či astmy.

Typický „atopický pochod“ prebieha tak, že v dojčenskom veku vznikne atopická dermatitída, okolo 6 rokov sa pridruží astma a okolo 10 rokov alergická rinokonjunktivitída. Včasná a správna liečba atopickej dermitídy v detstve  znižuje riziko vzniku a závažnosť atopickej choroby v dospelosti.

Rady pre atopika

  • Noste voľné bavlnené oblečenie.
  • Pokúste sa udržať stálu teplotu tela, rýchle zmeny teplôt môžu spôsobiť alebo zintenzívniť svrbenie.
  • Nepoužívajte oblečenie a posteľnému bielizeň z dráždivých syntetických materiálov, vlny a z iných látok z hrubej tkaniny, pretože môžu dráždiť pokožku. Vyberajte si bavlnené oblečenie a posteľnú bielizeň, ktoré sú jemné pri dotyku s kožou.
  • Udržujte si zvlhčenú pokožku častým používaním emoliencií (krémov na premasťovanie pokožky).
  • Kúpanie v horúcej vode môže vyvolať svrbenie, preto je vhodnejšie sprchovanie vo vlažnej vode (35 °C).
  • Ak je svrbenie neznesiteľné, potľapkávaním alebo stisnutím kože namiesto poškriabania zabránite poškodeniu Vašej pokožky nechtami.
  • Krátke nechty tiež pomáhajú znižovať riziko poškodenia kože. Pokiaľ sa škriabete počas spánku, môžete poškodeniu pokožky zabrániť nosením bavlnených rukavíc.

Ďalšie informácie: www.atopickyekzem.sk, www.atopickadermatitida.sk

Nika_nika

Mne sa paradoxne atopický ekzém objail až po porode mojich detí. U nich sa prejavil skor ako u mňa. Ako dieťa som nemala problém so žiadnymi alergiami, tie sa objavili až v dospelosti - alergia na peľ, srsť zvierat, kvitnúce trávy. Takže samozrejme ekzém sa mi zhoršuje v peľovom období. Pokiaľ je to možné, cestujem vtedy k rodičom, ktorí žijú pod Tatrami - alergény tam nie sú tak silné. Tiež sa mi ekzém zhoršuje, keď som pod tlakom, keď som veľmi vystresovaná. Musela som sa vzdať horúcich kúpeľov, ktoré som milovala, ale moja pokožka sa proti nim začala brániť. Pokožku si pravidelne premasťujem a užívam doplnky výživy z www.protopan.sk

Sona345

Priznám sa, že mňa najviac zarmucuje prístup lekárov a to som si myslela akú máme skvelú lekárku. Po objavení atopického ekzému sme dostávali jednu hormonálnu masť za druhou. Jasné pomohla ale vždy len na krátky čas. Nikto ma neupozornil na to, že atopický ekzém úzko súvisí a lergiami, že je potrebné dať si urobiť testy, že je treba dávať veľký pozor na stravu a potravinové alergie, že je potrebné sa o takúto pokožku starať vhodnou kozmetikou pravidelne. Keby nebolo internetu, tak nič z toho neviem a sme závislí na kortikoidoch. Dnes mám pocit, že lekári sú len od toho, aby vám predpísali recept. Česť výnimkám, ktorých je bohužiaľ žalostne málo

simona123

Ja som od detstva tiež trpela atopickým ekzémom. Nezmizol mi do dospelosti ale pomohla mi zmena životosprávy. Prečistila som si organizmus, a pomohli mi výžovové doplnky na podporu imunity. Cítim sa oveľa lepšie, som odolnejšia voči virózam a aj atopický ekzém sa upokojil