Bodnutie hmyzom

Uštipnutie hmyzom sa stáva v letnom období každodennou výstrahou. Bodavý hmyz akým sú včely, osy, sršne prípadne niektoré mravce môžu vážne poškodiť zdravie človeka.

bodnutie_hmyzom Zdroj: Shutterstock.com

Pri bodnutí zanechávajú v organizme jed, ktorý môže u niektorých ľudí - precitlivených (alergických) na tento jed, vyvolať závažnú celkovú alergickú reakciu, ktorá sa svojim rozsahom znásobuje po opakovanom bodnutí.

Choroby prenášané komármi

Príznaky

Poštípanie zdravého človeka hmyzom:

Po bodnutí hmyzom dochádza k narušeniu celistvosti kože a uvoľneniu jedu do podkožia. Bodnutie je mierne bolestivé a v danom mieste dochádza k rozvoju lokálnej reakcie, ktorá zvyčajne pretrváva niekoľko dní. Najbolestivejšie sú miesta s vysokým prekrvením ako končeky prstov a pery. Dochádza k opuchu, začervenaniu a svrbeniu - iritácii miesta vpichu. Pri výraznom svrbení, môže rozškrabaním miesta vpichu dôjsť k zaneseniu infekcie a sekundárnej - druhotnej zápalovej reakcii.

Nebezpečnými miestami bodnutia hmyzom sú hlavne dutina ústna a dýchacie cesty, ktoré pri opuchu spôsobujú ťažkosti s dýchaním až dusenie. Včela by mala v rane zanechať žihadlo a následne uhynie. Na rozdiel od toho osa, prípadne sršeň žihadlo v mieste bodnutia nezanechávajú a môžu bodať človeka opakovane.

Tieto jedy obsahujú vazoktívne (na cievu pôsobiace) látky ako napríklad histamín, kiníny, ďalšími komponentami sú proteíny, charakteru enzýmov - fosfolipáza, hyaluronidáza, či antigén 5. Za antigénne najúčinnejšie sa považujú posledné tri menované. Práve tie môžu spôsobiť rozvoj anafylaktickej reakcie.

Poštípanie alergického človeka hmyzom:

U týchto ľudí vyvoláva bodnutie hmyzom alergickú reakciu, pôsobením proteínov indukujúcich tvorbu špecifických protilátok typu IgE a tým rozvoj IgE mediovanej alergickej reakcii typu I.
Alergické reakcie po bodnutí hmyzom rozdeľujeme do 5 stupňov (0 - IV), čo má význam najmä pri voľbe liečebnej stratégie.

0 ťažká  lokálna reakcia - silný, bolestivý opuch kože (veľkosti mužskej dlane) so začervenaním  a citlivosťou miesta vpichu
I ľahká celková reakcia - generalizovaná - celková [žihľavka](/choroba/23449/zihlavka-urtikaria), svrbenie, nevoľnosť
II mierna celková reakcia - príznaky ako pri I. stupni + opuch mäkkých tkanív tváre, pocit úzkosti na hrudníku, pocit na vracanie až vracanie, závraty
III ťažká celková reakcia - príznaky ako pri II. stupni + pocit sťaženého dýchania, poruchy prehĺtanie, zachrípnutie, zastretý hlas, pocit strachu zo smrti
IV šok - príznaky ako pri I. - III. stupni + modré pery a prsty rúk, pokles krvného tlaku, kolaps, pomočenie sa, bezvedomie.

Po opakovanom bodnutí hmyzom sa alergická reakcia stupňuje a často bez rýchleho zásahu lekára môže tento stav viesť k rozvoju šoku, strate vedomia až k smrti.

Liečba

Správna liečba závisí od stupňa reakcie. Pri lokálnej - miestnej reakcii je vhodné čo najskôr odstrániť žihadlo pinzetou, ak je prítomné v rane. Na miesto opuchu priložiť ľadový obklad a pri výraznom svrbení potrieť protialergickým prípravkom - s obsahom antihistaminík.

Jedinci, u ktorých dochádza k rozvoju celkovej systémovej reakcie je liečba symptomatická - podľa klinických prejavov. I. a II. stupeň alergickej reakcie vyžaduje podanie antihistaminík celkovo. Pri vyššom stupni alergickej reakcie - anafylaktickej nie je táto liečba postačujúca, a preto je nutné ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Do príchodu lekára je nevyhnutné udržať základné životné funkcie pacienta. Liekom voľby je adrenalín, ktorý si ľudia s potvrdenou alergiou na hmyz nosia stále pri sebe - pohotovostný balíček v podobe autoinjektora - EpiPen. Antihistaminiká, kortikosteroidy a β-blokátory sú prídavná liečba.

Ako zabrániť ťažkým alergickým prejavom?

Alergické reakcie na bodnutie hmyzom s ťažkými symptómami na miestach vzdialených od miesta bodnutia sú indikáciou na imunoterapiu jedom hmyzu pod podmienkou, že je preukázaná senzibilizácia na príslušný jed. O tejto liečbe rozhoduje lekár pričom je nutné brať do úvahy niekoľko rizikových faktorov, ako je vek, závažnosť predchádzajúcich reakcií a v neposlednom rade stavy úzkosti, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu života. Cieľom liečby je vyvolať toleranciu voči osiemu alebo včeliemu jedu, a tým zmierniť, prípadne odstrániť príznaky alergickej reakcie. V úvode sa dávka podkožne podávaného jedu postupne zvyšuje a v „udržiavacej“ fáze sa opakuje podanie rovnakej dávky. Liečba trvá 3 až 5 rokov, sú však jedinci, ktorí vyžadujú špecifickú imunoterapiu (hyposenzibilizačnú liečbu) celý život.

Prevencia

Človek alergický na jed hmyzu by sa mal chrániť:

  • Používaním repelentových prípravkov vždy pri pobyte v prírode, najmä v jarných a letných mesiacoch
  • Vyhýbaním sa miest s veľkým výskytom hmyzu (stojaté vody, oblasti včelárov, kvetinové záhony, miesta s množstvom ovocia, ktoré na zemi hnije...)
  • Pozor na pikniky v prírode a grilovanie
  • Vyhýbaním sa nadmernej fyzickej aktivite v teplom počasí, potenie priťahuje hmyz
  • Pri pobyte v prírode zvoliť správny odev a obuv, ktorý by pokryl čo najväčšiu plochu pokožky, nikdy nechodiť bosý
  • Nezabúdať na prikrývku hlavy
  • Nepoužívať výrazne voňavú kozmetiku, ktorá hmyz priťahuje

Prečítajte si aj: Choroby prenášané komármi


Literatúra

  • UCB inštitút pre alergiu, Precitlivenosť na jed hmyzu
Wiwiien

Parádnym prípravkom na zmiernenie svrbenia po uštipnutí a udezinfikovanie je super krémik od zalve.cz :) Nezdá sa to ale fakt to ide aj u atopikov bez ujmy :)

Bohatier

Ahojte vcera domna nabural velky srsen pocas bicyklovania a miesto vpichu mam tesne nad lavym okom. Pocitovo normalna bolest nic mi nebolo isiel som dalej a cca po 12 hodinach mi napuchla cela tvar sposobom ze som cez oci takmer nevidel:P (uz vdaka bohu vidim :D). Len ma zaujima ci som podla Vas "alergik" kedze som mal takuto reakciu (lebo bezne sa mi stava ze mi vleti pod tricko nejaka osa a ma ustipne aj 7x a mam to len trosku zacervenane). Dakujem. :))