Podkožné tukové hrčky

Lipómy sú najčastejšie nezhubné nádorové útvary tvorené z bieleho tukového tkaniva. Tieto podkožné tukové hrčky sa vyskytujú najmä u ľudí vo veku 30 až 60 rokov a veľkú rolu tu hrá aj obezita.

podkožné tukové hrčky Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Lipómy sa vyskytujú na miestach, kde sa nachádzajú tukové bunky, môže to byť na povrchu ale aj vnútri tela. Najčastejšie sa nachádzajú na hlave, krku, nohách a pod pazuchami. Lipóm býva ostro ohraničený, je mäkkej konzistencie. Podkožné lipómy sa zväčšujú pri priberaní, ale pri chudnutí nemiznú. Človek má zväčša vrodenú predispozíciu na ich tvorbu.

Diagnostika

Lipóm sa dá diagnostikovať klinickým vyšetrením. Ide o nebolestivú hrčku veľkú 1-25 centimetrov. Skutočnosť, že ide naozaj o lipóm, možno dokázať histologicky z tkaniva hrčky. V prípade netypického vzhľadu lipómu môže byť doplnená ultrasonografia. lipóm Zdroj foto: Shutterstock.com

Liposarkóm alebo nádorové ochorenie z tukových buniek, na rozdiel od lipómu, rastie pod kožou vo forme tukovej hrčky rýchlo, nie je pohyblivý a býva bolestivý.


Prečítajte si tiež:

Pyodermia je jednou z najčastejších kožných chorôb. Pozrite sa, či nepatríte k rizikovým skupinám.

Liečba

Lipómy sa dajú pri menších rozmeroch odstrániť rádiofrekvenčnou liečbou, liposukciou alebo laserom. Chirurgicky je možné odstrániť hrčku s okamžitým efektom a to len v lokálnom umŕtvení. Ak nie je lipóm veľkých rozmerov a pacientovi neprekáža jeho odstránenie nie je nutné.

Existuje veľa prírodných receptov ako odstrániť lipómy, ich účinnosť je však otázna. Základným princípom je detoxikácia tela a diéta s obmedzením tukov. Doma si možno tiež vyrobiť lokálne masti, ktoré by mali pomôcť s odstránením lipómu. Avšak aj pri úspešnosti domácej liečby so zmenšením lipómu nikdy úplne nezmizne, a ak sa neodstráni kapsa v ktorej sa nachádza lipóm môže opäť narásť.

Komplikácie

Pri väčších rozmeroch lipómov sa koža nad ním stenčí, je náchylnejšia na poranenia a môže dochádzať k odumretiu tkaniva. Pri odstránení hrčky sa jej výskyt opakuje len výnimočne. K opätovnému nárastu môže dôjsť u ľudí, ktorí majú predispozíciu na rast lipómov.


Prečítajte si aj o iných kožných chorobách:

Pyodermia je jednou z najčastejších kožných chorôb. Pozrite sa, či nepatríte k rizikovým skupinám.