Stále sa možno zaočkovať proti chrípke

Ak ste sa ešte nestihli dať zaočkovať proti chrípke, stále tak môžete urobiť. Podľa vývoja chrípkovej epidémie za posledné roky, Úrad verejného zdravotníctva SR izoluje prvý chrípkový vírus koncom decembra, začiatkom januára. „Chrípková epidémia prepukáva s najväčšou intenzitou posledný januárový a prvý februárový týždeň. Stále je teda čas na zaočkovanie, ktoré je jedinou účinnou prevenciou proti chrípke. Dostatočná ochranná hladina protilátok po očkovaní sa vytvorí za 10 až 14 dní,“ uviedol pre ZDRAVIE.sk hovorca Úradu verejného zdravotníctva Ivan Bielik.

Komu hradí očkovanie zdravotná poisťovňa

Zdravotná poisťovňa očkovaciu vakcínu proti chrípke plne uhrádza deťom od 6 mesiacov do 12 rokov, osobám 59-ročným a starším, osobám umiestneným v liečebniach pre dlhodobo chorých, geriatrických centrách a ústavoch sociálnej starostlivosti, osobám dispenzarizovaným so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, zdravotníckym zamestnancom, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientom alebo ohniskom nákazy a rizikovým osobám v riziku nákazy vtáčej chrípky.

„Žiaľ, často sa tiež stáva, že napriek zaočkovaniu proti chrípke, ľudia tvrdia, že na ňu ochoreli. Neuvedomujú si, že nešlo o chrípku, ale o chrípke podobné ochorenie. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápaly priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Práve zápal pľúc je u najmä starých ľudí, častokrát príčinou ich úmrtia. Preto je dôležité očkovanie aj proti zápalu pľúc, nielen starých ľudí, ale všetkých, ktorí trpia napríklad kardiovaskulárnymi, renálnymi, metabolickými ochoreniami, sú imunodeficientní, či majú iné chronické ochorenia a pod.,“ konštatuje I. Bielik.

Doznieva aj 4 týždne

Chrípka sa klinicky prejavuje ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. „Nástup chrípky býva obvykle veľmi náhly, človek ochorie odrazu, začína mať zimnicu, bolesti hlavy, teplota stúpa až na 39 až 40 °C. Chorý má bolesti svalov, kĺbov, je malátny, má suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle. Ku klinickým príznakom dochádza po 1 až 3 dňoch od nakazenia. Ak nevzniknú komplikácie, do 7 dní príznaky odznejú,“ objasňuje I. Bielik.

Chrípku treba vždy vyležať a radiť sa pokynmi lekára, piť veľa tekutín, najmä teplý čaj, potiť sa a brať lieky na zníženie teploty. K úplnému uzdraveniu však dochádza až do 4 týždňov. Je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií, preto si veľmi často ľudia zamieňajú prechladnutie, zápaly hrdla, priedušiek, hltanu a hrtanu práve s chrípkou.

V 49. kalendárnom týždni 2006 Úrad verejného zdravotníctva SR hlásil 45 194 akútnych respiračných ochorení. Oproti predchádzajúcemu týždňu to je nárast o 1 480 prípadov.