Na zdravie! nemusí byť na zdravie

Ľudia používajú alkoholické nápoje už oddávna ako symbol. Alkohol hrá dôležitú rolu i počas osláv konca roka. Aj pri týchto najbujarejších oslavách sa však dá alkoholu vyhnúť. A ak nie, dá sa piť tak, aby ste Nový rok nemuseli tráviť s ľadom na hlave a vymýšľaním receptov, aby ste vykročenie do nového roka „prežili“.

Pozor na deti

„Koniec starého roka a privítanie Nového roka sú dobrou príležitosťou, keď sa v nestráženej chvíli, alebo rovno v ponúknutej situácii, vytvorenej často najbližšími, dostanú k alkoholu deti. Preto chceme upozorniť dospelých, aby zvážili svoje kroky, správanie a boli pre deti vzorom. Treba ukázať vlastným deťom, že aj dospelí môžu odmietať,“ hovorí Ľubica Majtánová zo sociálnej poradne Úradu verejného zdravotníctva.

„Snažte sa v rodine vytvoriť určitú súdržnosť a opakujúce sa zdravé rituály. Ponúknite a ukážte deťom, že sú určité veci a ľudské hodnoty, na ktoré sa možno spoľahnúť.“

Odporúčania odborníčky:

  • nenúkajte alkoholom svoje ani cudzie dieťa (ani príslovečnou „troškou“, ktorá neuškodí)

  • nahraďte rituály spojené s alkoholom inými – zdravšími a bezpečnejšími

  • nikdy nenúťte druhých piť alkohol, ak to sami nechcú

  • nedovoľte druhým viesť motorové vozidlo, ak sú pod vplyvom alkoholu

  • nechváľte seba ani iných za množstvo alkoholu, ktoré ste „zvládli“ vypiť

  • zvážte prípitok s nealkoholickým nápojom

„Namiesto alkoholu možno použiť bohatý sortiment nealkoholických nápojov – ovocné, špeciálne nealkoholické kokteily, minerálky (nezabudnite striedať), ovocný, bylinkový čaj. Deťom urobte ozdobné ovocné poháre, aby bol nápoj pre ne príťažlivejší,“ radí Ľ. Majtánová.


Prečítajte si tiež:

Neprežeňte to cez sviatky s alkoholom!

...a predsa s alkoholom

Ak ste sa predsa rozhodli piť alkohol, pozor na miešané nápoje. Poznatok, že obsahujú málo alkoholu, zavádza. Nemiešajte. Pite radšej kvalitný alkohol. Odporúča sa piť ku koncentrovaným alkoholickým nápojom súčasne nealkoholický nápoj (najlepšie minerálku) – zabránite tak dehydratácii. Aj tesne pred spánkom si doprajte veľký pohár vody.

Nikdy nepite nalačno. „Alkohol urýchľuje stratu glykogénu (najväčší zdroj cukrov v organizme) vo svaloch a telo sa ťažšie zotavuje. Ďalším dňom sa zosilňuje únava, napríklad ak sme boli na dlhšej zimnej prechádzke. Medzi ľuďmi sú rozdiely a metabolizmus je u každého iný, ale prekračovať určitú hladinu alkoholu je rizikom pre každého. V každom prípade je potrebné popíjať pomaly, v malých dúškoch, je to podobné ako pre ostatné potraviny – jesť s mierou,“ upozorňuje Ľ. Majtánová. Zajedajte – vhodné sú napríklad slané pochutiny, ale aj chlieb. Fajčenie znásobuje účinky alkoholu.

Na druhý deň

Najdôležitejšie je doplniť telo tekutinami – najlepšie sú minerálky s obsahom kalcia, draslíka, magnézia, do ktorých si môžete pridať šťavu z citróna. Je potrebné doplniť aj cukry, preto sa odporúča šťava z pomarančov, z paradajok alebo džúsy. Vhodný je tiež rumančekový alebo mätový čaj.

„Babské rady“

Osvedčené recepty na „opicu“ sú kyslé uhorky, zavináče, utopenci, hovädzí vývar, ale aj kapustová, fazuľová polievka. Pri bolesti hlavy pomôže ľad na čele alebo temene hlavy. Pomôže aj prechádzka na čerstvom vzduchu, sprcha striedavo teplou a studenou vodou, prípadne telová masáž uterákom. Najlepším liekom, ako sa vyhnúť opici, však je – nepiť...

Nezabudnite

Ľudský mozog neustále prijíma informácie z vonkajšieho i vnútorného prostredia. Spracováva a triedi ich tak, aby človek dospel k správnemu rozhodnutiu a dokázal ich včas správne realizovať. Použitím alkoholu sú tieto vlastnosti ovplyvnené. Nebezpečenstvo je o to väčšie, že človek to subjektívne môže cítiť ako opak. Požitím alkoholu sa narúša rozlišovacia schopnosť na podnety. Aj malé dávky alkoholu narušujú súhrn vizuálne motorických funkcií (spomalené reakcie).

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou konzumáciou alkoholu na svete, preto sa nedá očakávať, že sa tento problém urýchlene vyrieši. Na Slovensku dnes problémovo pije asi 1,5 milióna ľudí, 4 000 ročne na následky alkoholizmu zomiera. Pitie alkoholu sa posúva do stále nižších vekových skupín – 12-14-ročných.

Podľa odborníkov sa treba zamerať predovšetkým na zmenu v spôsobe pitia a podpory rozhodnutia pre nepitie alebo abstinenciu. „Mali by sme si už aj na Slovensku uvedomiť, že veta, „keď si so mnou nevypiješ, nie si kamarát“, nemá opodstatnenie v slobodnej voľbe mladého človeka,“ konštatuje Ľ. Majtánová.

Poradňa

Ľuďom, ktorí majú problémy s alkoholom, prípadne ich blízkym, slúži bezplatná sociálna poradňa pre problémy s alkoholom, ktorá je súčasťou národnej poradne na Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave. Vedie ju sociálna poradkyňa Ľubica Majtánová. Poradňa sídli v na Trnavskej ulici 52 v Bratislave (osobnú návštevu si treba dohodnúť telefonicky). Poradiť sa však možno aj na číslach: 02/49284 429 alebo 0908 846 728.


Prečítajte si aj tento článok:

Neprežeňte to cez sviatky s alkoholom!