Mechanická (bariérová) antikoncepcia

Do tejto skupiny zahrňujeme kondóm, klobúčik na kŕčok maternice a pesar. Antikoncepcia bariérovou metódou sa zamedzí vstupu spermií do maternice a stretnutiu s vajíčkom.

Princíp mechanických (bariérových) metód

Do tejto skupiny zahrňujeme kondóm, klobúčik na kŕčok maternice a pesar. Antikoncepcia bariérovou metódou je zamedzenie vstupu spermií do maternice a stretnutiu s vajíčkom. Tieto antikoncepčné prostriedky nie sú účinné, kým sa nepoužívajú správne. Pesar a klobúčikový pesar sa na Slovensku takmer vôbec nepoužíva. Mužský kondóm je jedinou antikoncepčnou metódou, ktorá chráni partnera a partnerku pred infekciami a pohlavnými chorobami. Klobúčik a pesar nie sú vhodné pre všetky ženy. O ich používaní sa treba poradiť s lekárom. U citlivejších žien môžu znižovať spontánnosť pri sexe.

Charakteristika mechanických (bariérových) metód

Z bariérových metód je najrozšírenejšie používanie kondómu. Používanie diafragmy a cervikálnych pesarov nenašlo širšie uplatnenie. Vyššia používanosť kondómu je vo veľkej miere výrazom zlepšenej informovanosti žien o rizikách prenosu sexuálne prenosných ochorení. Výhodou kondómu ako antikoncepčnej metódy je súčasne ochrana pred sexuálne prenosnými ochoreniami.

Je pozitívnym zistením, že ho používajú páry z tzv. rizikových skupín aj v kombinácií s iným, účinnejším antikoncepčným prostriedkom (hormonálny prípravok, intrauterínne teliesko). Tieto metódy však môžu spôsobiť lokálnu iritáciu pošvovej sliznice, preto sú pre mnohé ženy neprijateľné.

Výhody mechanických (bariérových) metód

Bariérové metódy sa odporúčajú všetkým ženám a mužom. Osobitne vhodné sú pre tie ženy, ktoré nemôžu alebo nechcú užívať hormonálne prípravky, prípadne si nemôžu dať zaviesť vnútromaternicové teliesko. Keďže pesar a antikoncepčná špongia sa vkladajú do pošvy tesne pred pohlavným stykom, nevyhovujú vždy mladým ľuďom alebo tým, čo si súlož neplánovali.

Nevýhody mechanických (bariérových) metód

Diafragmu musí vybrať žene skúsený lekár alebo vyškolená zdravotná sestra, ktorí ju zároveň poučia, ako ju treba používať spolu so spermicidnými prostriedkami. Vždy sú potrebné pravidelné kontroly, aspoň raz do roka. Ak žena priberie alebo schudne, prípadne sa jej narodí dieťa, treba opäť zvoliť vhodnú veľkosť. Prezervatív a antikoncepčná špongia sa dajú kúpiť voľne, pri používaní týchto antikoncepčných prostriedkov nie je potrebná kontrola u lekára. Je však dobré, ak sa žena s lekárom poradí, ako si má dať špongiu do pošvy.

Pri používaní bariérových antikoncepčných prostriedkov sa zaznamenáva len veľmi málo vedľajších nepriaznivých účinkov. Niektoré ženy ich však pokladajú za menej spoľahlivé v porovnaní s vnútromaternicovým telieskom. Ako nepriaznivý účinok prichádza do úvahy iba alergia na gumu alebo látky, ktoré obsahujú spermicídne prostriedky. Výhodou bariérových metód je to, že chránia krček maternice: prezervatív predstavuje aj prirodzenú ochranu pred pohlavnými chorobami.

Pesar – vaginálna diafragma

Princíp pesaru

Pesar je pomôcka vyrobená z latexu alebo zo silikónu v tvare klobúčika, ktorá sa zavádza do pošvy. V pošve pôsobí ako bariéra pre spermie, ktoré sa cez ňu nemôžu dostať ďalej a oplodniť vajíčko. Pre zvýšenie účinku je ešte naplnená spermicídnou látkou.

Používa sa na to, aby podoprela niektorý z panvových orgánov, ktorý na to potrebuje – maternicu, pošvu, močový mechúr alebo konečník. Zavádza sa do pošvy maximálne šesť hodín pred pohlavným stykom. V pošve môže ostať vyše 12 hodín, nie však dlhšie ako 24 hodín. Po uplynutí určenej doby je potrebné pesar vytiahnuť a umyť teplou vodou, zaprášiť zásypom a opätovne zaviesť. Jeden pesar by mal vydržať približne jeden rok.

Podobný ako pesar v účinnosti je aj cervikálny klobúčik. Ide o malý gumený antikoncepčný prostriedok, ktorý sa nasadzuje cez krčok maternice. Je menší než pesar a udržovaný sacou silou.

Charakteristika pesaru

Vyrába sa v rôznych veľkostiach (50 – 105 mm v priemere), medzi ktorými musí lekár vybrať tú správnu veľkosť pre zmeranie pošvy pomocou zvláštnych kalibračných krúžkov. Väčšina pesarov je určená na viacnásobné použitie, preto ho treba dôkladne vyčistiť. Číslo pesaru sa môže počas života meniť. Po pôrode potrebuje mnoho žien o niečo väčší.

Výhody pesaru

Táto antikoncepčná membrána v tvare klobúčika sa používa napríklad pri znížení maternice, čiže vtedy, keď maternica stráca oporu ostatných svalov a má tendenciu „vypadnúť“. Ako pomôcka môže pomôcť po pôrode alebo po operácii v panvovej oblasti. Pesar môže byť užitočný aj vtedy, ak žena trpí cystokélou (močový mechúr klesá na pošvu) alebo rektokélou (konečník tlačí na spodnú stranu pošvy). Môže byť veľmi účinný aj pri problémoch s udržaním moču, ktorých príčinou často bývajú oslabené svaly panvy.

Nevýhody pesaru

Pesar môže zavádzať len gynekológ. Nie je určený všetkým ženám, pretože niektorým „konfekčné“ veľkosti nesadnú. Ďalšou z nevýhod pesaru je, že neexistuje žiadna metóda, ktorá by spoľahlivo premerala, akú veľkosť potrebujete. Tá závisí nielen od rozmerov tela, ale aj od konkrétnych zdravotných problémov.

Odporúčania pri používaní pesaru

Po prvom zavedení pesaru je vždy nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý ho skontroluje. Ak napríklad pesar vypadne, je to dôkazom toho, že je príliš malý a bude lepšie zvoliť si väčší. Pri používaní pesaru sa môžu vyskytnúť niektoré problémy. Napríklad žena môže mať intenzívnejší alebo silnejšie zapáchajúci výtok, na ktoré sa používajú špeciálne gély. Špeciálne gély odporučiť lekár, prípadne môže dať urobiť výplach pošvy.

Ženy sa tiež môžu stretnúť s podráždením pošvy, najmä ak sú už po prechode. V prípade latexového pesaru gynekológovia neodporúčajú používať lubrikanty s obsahom oleja, pretože účinnosť latexovej ochrany výrazne znižujú. Vedľajší účinok môže byť syndróm toxického šoku. V plodnom období sa môže z dôvodu výraznej produkcie hlienu zošmyknúť. Okrem spomínaných nevýhod môže byť komplikáciou aj zápal močového mechúra.


Čo Vám môže priniesť letná láska?

Dočítajte sa viac o sexuálne prenosných infekciách

Prečo je dôležité informovať mládež


Prezervatív (kondóm)

Princíp kondómu – mužský a ženský

Mužský prezervatív (kondóm) je púzdro z latexu, polyuretánu alebo iného materiálu. Výhodné je ešte pred nasadením kondómu naniesť na špičku penisu trochu lubrikačného gélu. Neodporúča sa siahnuť po mastnom kréme, telovom mlieku či dokonca opaľovacom kréme.

Prezervatív sa navlieka na stoporený penis ešte pred samotným koitom (kontaktom s vulvou). Tento druh antikoncepcie poskytuje pri správnom používaní dobrú spoľahlivosť (88 – 98 %) a je súčasne ochranou pred väčšinou sexuálne prenosných chorôb.

Moderná antikoncepcia pozná aj ženský kondóm, ktorý však na Slovensku nie je veľmi rozšírený. Je to mäkké polyuretánové puzdro, pokrývajúci steny vagíny, pričom sa vyžaduje použitie lubrikačného gélu. Pesar pokrýva kŕčok maternice a používa sa so spermicidnými prostriedkami.

Charakteristika kondómu

Pri otváraní kondómu z obalu ho treba trhať pozdĺž jednej strany fólie. Obal sa nesmie otvárať zubami alebo nožnicami, pretože kondóm sa môže poškodiť. Kondóm sa nasadzuje iba vtedy, keď je penis stoporený a pred kontaktom s telom partnera. Špička kondómu (priestor asi 1 cm) zachytí ejakulovanú tekutinu. Pri vyťahovaní kondómu (ešte počas erekcie) je dôležité držať palcom a ukazovákom spodnú časť tak, aby sa obsah nevylial. Pred každým nasledujúcim pohlavným stykom je potrebné použiť nový prezervatív. Doba použiteľnosti tejto ochrany je zvyčajne tri až päť rokov. V podstate existujú tri veľkosti kondómov – štandardný, tvarovaný a veľký.

Podobným spôsobom funguje aj ženský kondóm – femidom. Ide o latexový alebo nitrilový kondóm výzorom pripomínajúci mužské prezervatívy. Je rovnako dlhý, ale zvyčajne väčší a širší. Žena ho zavádza tak, aby jeho okraj v tvare prstenca zostal pred pošvovým vchodom. Počas styku vo vagíne nekĺže. Pri používaním ženského kondómu sa odporúča používať lubrikačné gély, keďže nie sú vyrobené z latexu. Jeho nevýhodou je ťažšia manipulácia pred zavedením. Navyše, v porovnaní s mužským kondómom je cena femidomu dvoj až trojnásobne vyššia.

Výhody kondómu

Kondóm je najdostupnejšou, lacnou a jednou z najbezpečnejších foriem antikoncepcie, aspoň čo sa týka pohlavne prenosných chorôb. Pomáha pri ochrane pred sexuálne prenosnými ochoreniami, ako napríklad HIV. Považuje sa za metódu, ktorá znižuje riziko rakoviny krčka maternice u ženskej partnerky. Možno získať bez lekárskeho predpisu. Kondóm je vhodné používať ako druhú ochranu v kombinácii rôznymi penami a gélmi, ktoré zabraňujú otehotneniu tým, že ničia spermie.

Nevýhody kondómu

Ponechať kondóm na pohlavnom úde treba len v čase, keď je v erekcii. Štatistiky ukazujú, že medzi najväčšie nedostatky pri používaní kondómu patrí jeho nesprávne a priskoré nasadenie, alebo priskoré odloženie. Z toho môžu plynúť rôzne nehody, týkajúce sa pretrhnutia či skĺznutia kondómu, čím dochádza k neželaným tehotenstvám a nákazám.

Určité druhy kondómov u niektorých ľudí môžu vyvolať alergiu alebo podráždenie. Muž môže mať pocit zníženia citlivosti kontaktu počas pohlavného styku. Pre niektoré páry je kondóm neprijateľný, pre zvýšenie ochrany je potrebná kombinácia s inou metódou. Veľa mužov sa sťažuje na zoslabenie intenzity pocitov pri používaní prezervatívov. Ďalším problémom môže byť alergia na latex.

Odporúčania pri používaní kondómu

Prezervatívy sa vyrábajú predovšetkým z latexu, ale výrobcovia ponúkajú kondómy rôzne veľkosti, vône, farby, s lubrikáciou, s výstupkami a vrúbkami na zlepšenie dráždenia, so znecitlivejúcou látkou, ktorá predlžuje pohlavný styk, anatomicky tvarované s ľahkým nasadzovaním, ale aj s antikoncepčným prípravkom 9-nonoxynol, či s prídavkom antibiotika.

Ako kondóm správne nasadiť?

  • Prezervatív treba nasadiť na stoporený penis, ešte pred akýmkoľvek kontaktom medzi penisom a vaginálnou oblasťou. Používajte iba lubrikanty na vodnej báze – všetko ostatné latex zničí.
  • Opatrne odtrhnite jednu stranu balenia tak, aby ste pritom nepoškodili vložený prezervatív. Prezervatív treba vybrať.
  • Aby ste predišli jeho prasknutiu, stlačte koniec prezervatívu medzi palcom a ukazovákom a nasaďte prezervatív na stoporený penis tak, aby navinutie bolo na vonkajšej strane.
  • Prezervatív jemne odviňte po celej dĺžke penisu, pričom stále pridržiavajte jeho konček. Presvedčite sa, či prezervatív zostáva celý čas nasadený.
  • Ak dôjde počas styku k jeho stiahnutiu, treba pre ďalšie pokračovanie styku použiť nový prezervatív. Pokiaľ pocítite pretrhnutie kondómu, ihneď ukončite pohlavný styk.
  • Penis vytiahnite hneď po vyvrcholení, a to pevným pridŕžaním pri koreni penisu. Prezervatív ani penis nesmú prísť do styku s telom partnerky.
  • Použitý prezervatív hygienicky odstráňte.

Antikoncepčná špongia

Princíp antikoncepčnej špongie

Špongia je vyrobená z polyuretánovej peny s pridanými spermicídnymi látkami. Funguje tak, že žena si ju zavedie do pošvy pred pohlavným stykom, a to spôsobom, aby pokryla celý krčok maternice. Ide o výrobok na jednorázové použitie, maximálne na 24 hodín. Na Slovensku nie je registrovaná.

Charakteristika antikoncepčnej špongie

Spermicídne látky obsiahnuté v špongii zabránia spermiám, aby sa dostali do maternice. Po pohlavnom styku sa odporúča nechať špongiu ešte niekoľko hodín vo vagíne, aby sa pri vyberaní neuvoľnili do prostredia životaschopné spermie. Odborníci odporúčajú, že antikoncepčná pena musí zostať ešte 6 hodín v pošve ženy po pohlavnom styku.

Výhody antikoncepčnej špongie

Výhodou špongie je ľahšia manipulácia pri vkladaní. Počas pohlavného styku sa z nej uvolňuje spermicídna látka, absorbuje ejakulát a blokuje vstup do cervitálneho kanála. Jeden vzor špongie je vhodný pre všetky ženy a vzhľadom na ľahkosť zavedenia nevyžaduje špeciálny postup.

Nevýhody antikoncepčnej špongie

Môžu sa objaviť rôzne vedľajšie účinky v podobne kvasinkových infekcií, alergie na spermicídne látky alebo toxický šok, ktorý môže nastať v ojedinelých prípadoch, ak si žena nechá špongiu v tele dlhšie, ako bolo potrebné (neodporúča sa viac ako 30 hodín). Nechráni proti sexuálne prenosným chorobám, preto je potrebné ju kombinovať so spermicídnym gélom, penou alebo čípkami. Špongiu nemožno použiť počas menštruácie. Možno ju zatiaľ kúpiť len v lekárňach v zahraničí.

zuzulienka9

rozhodne som za mechanicku antikoncepciu ... my doma pouzivame kondomy zo superlove a to extra tenke, svietiace, vrubkovane a aj hrejive proste trosicku si ozivujeme sex aj takto a je to hrozne faj a chrani ma pred otehotnenim uz vyse piatich rokov