Bahenný zábal

Bahno sa používa vo forme obkladov pri ochoreniach pohybového aparátu, pri gynekologických ochoreniach a pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva. Bahenný zábal teda predstavuje formu teploliečby.

Charakteristika:

Bahno sa používa vo forme obkladov pri ochoreniach pohybového aparátu, pri gynekologických ochoreniach a pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva. Bahenný zábal teda predstavuje formu teploliečby. Teplom dochádza k prekrvaniu a tým k vstrebávaniu chronických zápalových infiltrátov, zmäkčuje sa väzivo, uvoľňuje kostrové svalstvo i hladká svalovina vnútorných orgánov. Výsledkom je menšia bolesť a navrátenie pohyblivosti pohybovému aparátu.

Princíp:

Než sa bahno použije na zábal, prejde špeciálnou úpravou a procesom zrania. “Vyzreté” bahno je mazľavé až maslovité a má oceľovo tmavú až čiernu farbu. Je plastické a tepelne stale, chladne štyrikrát pomalšie než voda.

Indikácie:

Bahenný zábal vyvoláva zmenšenie opuchov v okolí kĺbov, zníženie svalového napätia, zlepšenie výživy chrupaviek, spojivových tkanív a medzistavcových platničiek. Pôsobí protizápalovo a podporuje zvýšenie imunity v organizme, zabraňuje degradácii elastínu, kolagénu a hvalurananu, čím zlepšuje funkciu chrupavky, spojivových tkanív a kĺbovej pohyblivosti.

Kontraindikácie:

Táto forma liečby nie je vhodná pre pacientov s ochoreniami srdca a ciev, po mozgových príhodách a po onkologických operáciách.