Ako byť zdravá a krásna na jeseň

Príchod jesenných dní spojený so zmenou počasia prekvapí mnohé z nás. Hrejivé lúče slnka cez deň doslova zvádzajú k ľahkovážnosti a my zabúdame na chladné večery a rána, ktoré sú pred prichádzajúcou zimou prvou zaťažkávajúcou skúškou pre ľudský organizmus.

Päť "P" pre krásu, zdravie a pohodu žien počas jesenných dní

Príchod jesenných dní spojený so zmenou počasia prekvapí mnohé z nás. Hrejivé lúče slnka cez deň doslova zvádzajú k ľahkovážnosti a my zabúdame na chladné večery a rána, ktoré sú pred prichádzajúcou zimou prvou zaťažkávajúcou skúškou pre ľudský organizmus. Ten síce po letných dňoch prekypuje silou a energiou, ktorú však treba neprestajne dobíjať, aby telo získalo zásobu energie pre ešte chladnejšie zimné dni. Inak sa môže ľahko stať, že sa dostanete do kolotoča zbytočných ochorení, ktoré vám zabránia vychutnať si krásu jesenných dní. A to predsa nechcete. Stačí dodržiavať päť základných krokov, vďaka ktorým sa budete cítiť krásne, zdravé a v pohode!

Praktické oblečenie

Striedanie chladných večerov a rán s teplými slnečnými lúčmi cez deň sa môže pri nedostatočnom oblečení stať nevítaným spúšťačom prvých jesenných ochorení. Ak sa nechcete tak rýchlo vzdať svojho obľúbeného letného outfitu, pripravte si k nemu teplejší svetrík a zaujímavé pančušky. Ráno a večer vám urobia neoceniteľnú službu, cez deň ich môžete pokojne vyzliecť. Predídete tak nielen možným prechladnutiam a chrípke, ale aj zápalu močových ciest, ktorý vám pri bosých nohách hrozí. Chcete sa predsa vyhnúť liečbe antibiotikami, ktorá so sebou napriek mnohým pozitívam prináša aj mnoho nepríjemných vedľajších účinkov.

Súvisiace odkazy:

S príchodom ešte chladnejších dní postupne pridávajte vrstvy oblečenia. Riaďte sa pravidlom starých materí – oblečenie musí byť nielen pekné, ale aj pohodlné. Bavlnené spodné prádlo a voľnejšie vrchné odevy sú dobrou výzbrojou do chladnejšieho počasia. Dobre sajú pot a telo nikde neobmedzujú, takže krvný obeh môže fungovať na plné obrátky. Módne úzke nohavice noste iba príležitostne a krátku dobu. Ich dlhodobé nosenie je často podceňovanou hrozbou pre vaše intímne miesta.

Pestrá strava

Buďte náročná na to, čo zjete, aj v tomto ročnom období. Užívajte si poslednú úrodu čerstvej zeleniny a pripravujte si z nej chutné a zdravé šaláty. Pochutnajte si na jesennom ovocí a urobte si zásoby sušených sliviek, hrušiek a jabĺk, ktoré vám dodajú potrebné vitamíny aj po skončení ovocnej sezóny. Okrem ovocia a zeleniny nezabúdajte na dostatočný príjem zdravých bielkovín a uhľohydrátov. Vyvážený jedálny lístok tvorí štvrtina bielkovín, štvrtina uhľohydrátov a zvyšok by mal byť zložený z ovocia a zeleniy.

Nezaháňajte jesennú depresiu sladkosťami, pre hrozbu nadbytočných kilogramov. Predpokladá sa, ze zvýšený príjem cukrov, pri poruche ich spracovania v organizme sa môže podieľať aj na vzniku jedného z najnepríjemnejších ženských ochorení – vaginálnej mykózy. Hoci je jej liečba vďaka voľnopredajným liekom a tabletám oveľa jednoduchšia a elegantnejšia než doposiaľ, oveľa lepšie je tomuto ochoreniu vhodnou prevenciou predchádzať.

Pitný režim

Veľkú úlohu v tom, ako sa cítime, zohráva správny pitný režim. Oproti letu sa v chladných mesiacoch výrazne znižuje hranica pocitu smädu a potenia. Z tohto dôvodu oveľa ľahšie zabúdame na pravidelný prísun tekutín. Nedostatok vody v organizme má však za následok dehydratáciu, únavu, bolesti hlavy, znížený pracovný výkon a ďalšie zdravotné ťažkosti. Preto stojí za to dať si pozor a zásobovať telo pravidelnými menšími dávkami kvalitných tekutín. Zdravý dospelý človek by mal denne vypiť 2 až 3 litre tekutín. Za najvhodnejšie tekutiny sú považované pramenité vody s nízkou mineralizáciou, nesladené ovocné a zeleninové šťavy a čaje. Do tohto množstva sa nepočíta alkohol a káva, pretože tie telo dehydrujú.

Primeraný pohyb

Pravidelný a primeraný pohyb zvyšuje výkonnosť imunitného systému a tým aj obranyschopnosť celého organizmu. Pri športovaní narastá svalová sila, zlepšuje sa svalové napätie a koordinácia pohybu, vďaka čomu vyzeráme krajšie a elegantnejšie. Pohyb je tiež dobrým prostriedkom na odstraňovanie psychickej únavy. Ľudia, ktorí sa venujú pravidelnému cvičeniu sú aktívnejší v práci i v súkromnom živote a lepšie zvládajú stres. Ak ste si doposiaľ pre seba nenašli ten správny pohyb, doprajte si aspoň pravidelné prechádzky. Nie sú fyzicky náročné, sú však plnohodnotným pohybom pre všetkých. Na začiatok stačí zvoliť primerané tempo, ktoré potom budete so zlepšujúcou sa kondíciou zvyšovať. Prechádzky v jesennej prírode vás očaria krásnymi farbami a sviežim vzduchom, takže urobíte niečo nielen pre svoje telo, ale i dušu.

Pravidelné chvíľky pre seba

Napriek tomu, že jesenné mesiace sú z pracovného hľadiska považované za najnáročnejšie, neprepadnite zúrivému pracovnému tempu a nájdite si čas na pravidelné chvíľky pre seba. Robte to, čo vám prináša radosť, či už je to stretnutie s priateľmi, návšteva kina, divadla, alebo len sladké ničnerobenie a čítanie ženských časopisov pri šálke medovkového čaju v teple domova. Inak sa ľahko môže stať, že prepadnete melanchólii zo skracujúcich sa dní a prichádzajúcej zimy. A to predsa nechce žiadna z nás!

Posledná dobrá rada:

Ak sa nakoniec predsa len stalo, že si niektorá zo spomínaných chorôb ku vám svoju cestu našla, alebo máte strach z nedostatku vitamínov, nevešajte hlavu. V lekárni vám poradia viacero druhov voľnopredajných liekov a podporných vitamínov či prírodných prostriedkov, vďaka ktorým sa opäť budete cítiť fit!