Mýty o detskej strave

Bratislava, 30. marca 2010 - Pri príprave stravy pre dieťa, mnoho rodičov vychádza z predpokladu, že to čo je dobré pre dospelý organizmus je dobré aj pre ten detský. Dieťa však vzhľadom na rýchly rast a vývoj potrebuje inú skladbu výživových látok.

Dieťa nie je zmenšený dospelý

Pri príprave stravy pre dieťa, mnoho rodičov vychádza z predpokladu, že to čo je dobré pre dospelý organizmus je dobré aj pre ten detský. Dieťa však vzhľadom na rýchly rast a vývoj potrebuje inú skladbu výživových látok. V strave detí rozhodne nesmú chýbať mlieko a mliečne výrobky. Pre telesný rast je osobitne významný vysoký obsah esenciálnych aminokyselín v mäse. V strave detí striedame mäso z hydiny, morky s chudým hovädzím mäsom. Mimoriadne dôležitá je konzumácia ochranných živín, ktoré obsahuje ovocie a zelenina Denne by malo dieťa zjesť 3 – 4 porcie ovocia plus 3 – 4 porcie zeleniny.

Dieťa nie je modelka

Populárne nízkotučné mliečne výrobky často zvábia rodičov pri príprave detského jedálnička. Organizmus dieťaťa sa však veľmi rýchlo fyzicky aj psychicky vyvíja. Na tento búrlivý vývoj potrebuje mať k dispozícii kvalitné stavebné látky a primeranú energiu. Preto v strave detí preferujeme polo a plnotučné mlieko a mliečne výrobky. Len u detí s poruchou lipidového metabolizmu obsah tuku v potravinách obmedzujeme.

Vytrvalosť, vytrvalosť, vytrvalosť

Je prirodzené, že niektoré deti sa určitým potravinám vyhýbajú. Proces adaptácie na novú chuť, môže u niektorých trvať aj dlhší čas. Často sa deti odmietajú zeleninu alebo ovocie z prozaických príčin, že sa ťažie hryzie. Je však dôležité trpezlivo deťom ponúkať potraviny, ktoré sú pre ne dôležité. Buďte tiež tvoriví v spôsobe ako dieťaťu potravinu podávate. Niekedy stačí iná kombinácia a dieťa zmení názor. Od detského veku napríklad učíme deti konzumovať ryby, ktoré obsahujú okrem kvalitných bielkovín a minerálov ochranné, preventívne pôsobiace polynenasýtené mastné kyseliny EPA a DHE.

Chlebík s maslom nestačí

Dieťa si rýchlo vytvorí okruh obľúbených potravín a jedál. Neuspokojte sa s tým, že dieťaťu ponúknete vždy to isté a pomaly zvykajte deti na nové chute a jedlá. V tomto hrá dôležitú úlohu aj školské stravovanie. Pri strave v materských, či základných školách sa totiž deti dostanú do kontaktu aj s jedlami, prípravu ktorých rodina nemá čas.

Hrajte sa s jedlom

Pocit sýtosti sa dostaví až po 20 minútach. Preto pri jedle dieťa nesúrte. Tiež je dobré obedovať kompletné teplé, varené jedlo v príjemnom pokojnom prostredí. Dieťa vníma jedlo komplexne všetkými zmyslami. Chuť, vôňa, konzistencia a farba jedla vhodne zladené a vkusne upravené, čo prispieva k správnemu tráveniu a využitiu živín v prospech zdravia dieťaťa.

Nebojte sa vzdelávať

Už dieťa v predškolskom veku dokáže pochopiť informácie o zdravej výžive. Na internetovej stránke projektu Pre zdravie detí (www.prezdraviedeti.sk) nájdu rodičia aj pedagogickí pracovníci množstvo námetov, ako o tejto téme s deťmi hovoriť.