Týždeň proti rakovine má opäť preventívny charakter

V súčasnosti je každému tretiemu Európanovi diagnostikovaný niektorý z druhov onkologických ochorení a každý štvrtý na ňu zomiera. Preto sú onkologické ochorenia výrazným problémom verejného zdravia v Európe a majú dopad aj na ekonomickú a sociálnu stránku obyvateľov Európy.

V súčasnosti je každému tretiemu Európanovi diagnostikovaný niektorý z druhov onkologických ochorení a každý štvrtý na ňu zomiera. Preto sú onkologické ochorenia výrazným problémom verejného zdravia v Európe a majú dopad aj na ekonomickú a sociálnu stránku obyvateľov Európy.

Na negatívne dôsledky onkologických ochorení a rizikové faktory s nimi spojené pravidelne upozorňuje Liga proti rakovine prostredníctvom edukačno – preventívnych kampaní.

V rámci tradičného októbrového Týždňa proti rakovine prichádza Liga proti rakovine každý rok s preventívno - edukačnou kampaňou zameranou na niektorý z karcinogénnych vplyvov. Jej cieľom je vyzvať k zamysleniu sa nad „neduhmi“ každodenného života, ktoré ohrozujú naše zdravie. V predchádzajúcich rokoch takto Liga upozorňovala: - r. 2009 - rakovina semenníkov, prostaty, hrubého čreva a konečníka prostredníctvom kampane „Pozor na priamy kop rakoviny!“; - r. 2008 - problematika obezity pod názvom „Obezita ťa obmedzuje!“; - r. 2007 – škodlivosť fajčenia prostredníctvom kampane „Nikotín, masový vrah“; - r. 2006 – téma fajčenia prostredníctvom vyzdvihnutia športových aktivít „Snowboarding-skateboarding vážne škodí fajčeniu; - r. 2005 – kampaň upozorňujúca na nezdravú výživu „Otrávení jedlom“, a pod.

V tomto roku je úmyslom Ligy proti rakovine upozorniť v rámci Týždňa proti rakovine (18.10.- 22.10.2010) na primárnu prevenciu a zameriava sa hneď na viac rizikových faktorov naraz. Vychádza pritom z odporúčaní Európskeho kódexu proti rakovine, konkrétne z jeho prvých štyroch bodov - fajčenie, alkohol, nedostatočný pohyb a zlé stravovacie návyky.

Tieto každodenné „neduhy“ súvisia s naším životným štýlom a sme s nimi tak zžití, že si často ani neuvedomujeme ich škodlivosť na naše zdravie a zdravie našich blízkych. Pritom práve oni sa podieľajú na vzostupe ochorení, onkologické nevynímajúc (rakovina hrubého čreva, prsníka, tela maternice, vaječníkov, žlčníka, pankreasu, pečene...). Liga proti rakovine sa rozhodla poukázať na riziká s nimi spojené prostredníctvom jednoduchých, ľahko spoznateľných predmetov denného používania s „provokatívnym“ nadsadením a ukázaním scenára, ktorý nastane, ak nepochopíme škodlivosť denne vykonávaných, bežných a pre mnohých zdanlivo neškodných aktivít.

Úmyslom tajomného a zároveň úplne jasného posolstvo kampane je vyvolanie pocitu zodpovednosti voči vlastnému zdraviu, zamyslenia sa nad svojím prístupom k nemu.

Rovnako sa v rámci tohto obdobia uskutočnia ďalšie aktivity pre mladých i celú verejnosť, ku ktorým patrí workshop pre 130 študentov v rámci Onkologickej výchovy od 15. – 17. 10.2010 v hoteli Nivy a v piatok 22.10.2010 už 12-ty ročník Dňa jabĺk.