Pôvodcom nadváhy a ochorení sú sacharidy a nie tuky

„Tuk nás robí tučnými a chorými!“ tento výrok odborníkov na výživu sa vpísal do dejín. Tisícky spotrebiteľov s dôverou prešli na nízkotučnú stravu a tým sami padli do tukovej pasce. Ako veľký Bluff, nazval tento výrok koncom 70tich rokov nemecký časopis Der Spiegel čo bol predvoj diskusií o výžive v súvislosti s tukmi. „Fette Lügen“ (tučné klamstvá) titulok časopisu Die ZEIT v jednej z recenzií z roku 2002.

Autor: Katarina Grich, nutričný poradca

Dnes vieme, že pôvodcom nadváhy a civilizačných ochorení ako cievna mozgová mŕtvica, srdcový infarkt a cukrovka, sú sacharidy a nie tuky. Prostredníctvom množstva štúdií je medzičasom dokázané, že čím viac zaraďujeme do jedálnička sacharidy a odtučnené produkty tým vyššia je hladina obávaného LDL-cholesterolu. Na vine je príliš veľa škrobov, medzi ktoré patria aj tie, ktoré sa pridávajú do light produktov miesto vyňatého tuku, ktoré vedú k tomu, že sa nespotrebované, prebytočné sacharidy premieňajú na tuky a tie sa ukladajú do tukových zásob tela.

Nový pohľad na tuky

Moderný prístup spoločností pre výživu sa opiera o výsledky štúdií, ktoré zverejnili už v roku 2002 WHO - Svetová zdravotnícka organizáciaa FAO - Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo v knihe Annals of Nutrition & Metabolism „Nie je dokázaná žiadna súvislosť s konzumáciou potravinových tukov a nárastom hmotnosti u európskeho obyvateľstva! taktiež „Nie je dokázaný žiadny súvis medzi konzumáciou tukov a rizikom srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice alebo koronárnych srdcových ochorení!“

Nielen nespočetné štúdie ale i realita stále a znova dokazujú, že ľudia konzumujúci odtučnené potraviny, majú len slabé úspechy spojené s redukciou hmotnosti.

Vedci dokonca poukazujú na konzum odtučnených potravín, ako možný dôvod neplodnosti žien. Odtučnené potraviny ako polotučné mlieko, nízkotučný jogurt alebo ostatné Light-porukty so zníženým obsahom tuku, majú negatívny vplyv na plodnosť žien, pretože im chýbajú látky rozpustné v tukoch. Ženy, ktoré konzumovali viac ako dve porcie light - produktov denne, vykazujú o zvýšené riziko dysfunkcie vaječníkov o 85%. U žien, ktoré si dožičili minimálne jednu porciu denne, jedlo bohaté na tuky, vykazujú zníženie rizika o 27% v porovnaní s priemerom. Vedci radia ženám, ktoré chcú otehotnieť, aby siahali po plnotučnom mlieku alebo zmrzline, ale celkové množstvo kalórií treba držať v merku. Naznačuje to štúdia, pri ktorej vedci Harvard School of Health vyhodnotili dáta 18.000 žien medzi 24 a 42 rokov. Ženy, ktoré sa zúčastnili na takzvanej Nurses’ Health Study II sa pokúšali medzi rokom 1991 a 1999 otehotnieť.

Vo svete preráža nový trend: na rozdiel od doporučovaných 55% sacharidov a 25-30% tukov, riadiť sa LOGI (Low Glycemic Index)- pyramídou Harvardskej univerzitnej kliniky, kde miesto potravín bohatých na škroby ako obilniny, cestoviny a ryžu vystriedali ovocie, šaláty a bez-škrobová zelenina pripravená s kvalitnými olejmi, ako základ výživy. Pri užívaní tukov výhradne vo forme nenasýtených mastných kyselín, ako napríklad ľanový, olivový, repkový olej alebo v druhoch rýb s vysokým podielom linolenovej kyseliny, sa zlepšujú hodnoty tukov a cukrov v krvi. Na rozdiel od sacharidov stabilizujú hladinu krvného cukru a brzdia apetít na sladké a dodatočne zásobujú telo energiou. Správne tuky nevedú k nadváhe, ale majú za následok zdravie a vitalitu.

Voľba s rozvahou

Na tému tuky ešte s istotou nebolo povedané posledné slovo. Je však isté, že tuky sú lepšie ako ich povesť. Výživové stratégie, ktoré si zakladajú na príjme potravín so zníženým obsahom tuku v prospech sacharidov, sú zastarané a majú množstvo negatívnych následkov na zdravie.

Späť k prírode

Dodnes nemáme k dispozícii hodnotnú štúdiu, ktorá dokazuje, ako sa má človek stravovať. Preto práve v tejto oblasti existujú mnohé odporúčania pre diéty, ktoré si z časti dokonca úplne odporujú.
Aby sa zistila správna výživa pre človeka, má zmysel pozrieť sa na to, ako sa človek stravoval v minulosti. Metabolizmus je v našich génoch naprogramovaný. Pre rôzne potraviny musia byť vytvorené rôzne enzýmy a hormóny, aby mohlo dôjsť k správnej premene látok. Táto tvorba je vopred určená našimi génmi.

Naši predkovia, lovci a zberači, prešli každý deň asi 20 až 25 km, čo bolo vždy spojené so získavaním potravy. Vtedajšia potrava pozostávala zo 60 % až 65 % zo živočíšnych bielkovín, pre človeka také dôležité sacharidy boli nedostatkovým tovarom. A preto je viac ako rozumné brať do úvahy genetický program človeka, a to dostatočného príjmu tukov v živočíšnej aj rastlinnej forme, k čomu však nepatrí nadmerný konzum industriálne upravených transmastných tukov (sladkosti, pizza, hranolčeky), ktoré sa vo voľnej prírode nevyskytujú!