10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode

Zápcha je už dnes bežným problém, ktorý postihuje značnú časť populácie na celom svete. Každý z nás má samozrejme iné návyky, no odborníci tvrdia, že tri alebo menej stolíc týždenne by už mohlo znamenať zdravotný problém. Čo jesť, aby ste sa tomu vyvarovali?

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Sušené slivky

Slivky sú vo všeobecnosti plné vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a vy sa tak aj po ťažkom jedle nebudete cítiť nafúknutý. Okrem sliviek sú vhodnou voľbou aj jablká alebo hrušky. Mimo vlákniny obsahujú slivky aj veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a vitamínu A nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov.   

Aké sú následky jedla v našom tele?

2. Kivi

Nevýhodou niektorých druhov ovocia je to, že obsahujú príliš veľké množstvo fruktózy – ovocného cukru, ktorý vyvoláva v tele plynatosť. Z tohto dôvodu je preto vhodnejšie vyberať ovocie s menším podielom cukru a väčším podielom vlákniny. Výborným príkladom je aj kivi. Jedna šálka kivi obsahuje až 5 g vlákniny a dvojnásobok dennej požadovanej dávky vitamínu C.

3. Pražená kukurica (pukance)

Pukance sú skvelou nízko-kalorickou dobrotou, ktorá sa skladá z celých zŕn a tým je účinným liekom proti zápche. Tri šálky praženej kukurice obsahujú 3 g vlákniny a len 93 kalórií, čo je dobrý spôsob ako dostať do tela výživné látky za málo kalórií.   

4. Pitná voda

Spolu s vlákninou a pravidelným cvičením je dostatok pitnej vody najdôležitejším faktorom pri úľave od zápchy. Hlavnou úlohou hrubého čreva je spätne vstrebať vodu, čo znamená, že ak je človek dehydrovaný, bude jeho stolica ťažšia a tým pádom pôjde aj ťažšie von. Odporúča sa preto denne vypiť 8 až 10 pohárov vody.    

5. Ryža

Ak zjete misku ryže, potešíte svoje črevá. Jedna japonská štúdia ukázala, že ľudia, ktorí jedli veľké množstvo ryže každý deň, mali o 41% nižšiu pravdepodobnosť výskytu zápchy ako tí ostatní. Štúdia neskúmala prečo to tak je, no príčinou môže byť aj obsah vlákniny. Šálka hnedej ryže obsahuje 4 g vlákniny, zatiaľ čo biela ryža obsahuje len 1 gram.    

6. Ľanové semienka

Len jedna lyžica okrúhlych ľanových semienok obsahuje až 2 g vlákniny, čo je na tak malé semienka veľké množstvo. Najlepšie je pridať ich do ranných cereálií alebo na vrchol zeleninového šalátu.  

Odporúčanie: pre lepšie trávenie, by sa mali rozkrájať na menšie kúsky alebo rovno pomlieť, aby ich vaše telo ľahšie strávilo.

7. Šťava z aloe vera

Vo viacerých obchodoch už nájdete tento nápoj vo fľaškách a tak si šťavu nemusíte nijak náročne zháňať. Tým, že sa priamo vyrába z rastliny aloe vera obsahuje mnoho látok, ktoré môžu pre niektorých ľudí pôsobiť ako preháňadlo. Zo začiatku sa preto odporúča začať s pitím v menšom množstve a to postupne stupňovať.

8. Špenát

Nielen, že jedna šálka vareného špenátu obsahuje 4 g vlákniny, ale je tiež výborným zdrojom horčíka. Minerály pomáhajú hrubému črevu lepšie pracovať a horčík navyše dokáže odčerpať vodu z vecí, ktoré sa vylučujú von. Stačí do svojho jedálnička zakomponovať viac šalátov so špenátovými listami a vaše črevá sa vám poďakujú.  

9. Jogurt

Mnoho jogurtov obsahuje živé a aktívne bakteriálne kultúry alebo probiotiká, ktoré dopĺňajú do čriev dobré a zdravé baktérie. Jedna americká štúdia z roku 2014 preukázala, že probiotiká môžu zvýšiť počet stolíc až o 1,3x viac za týždeň.  

10. Káva

Odborníci sa domnievajú, že káva stimuluje svalové kontrakcie v hrubom čreve, ktoré vám potom pomôže ísť na záchod. Okrem toho tento nápoj zlepšuje aj krvný obeh a pamäť a navyše je plný dôležitých antioxidantov.  


Prečítajte si viac: Aké sú následky jedla v našom tele?