Pri obezite treba myslieť aj na kĺby

Obezita, alebo ľudovejšie povedané nadváha, je dnes celosvetový problém všetkých moderných spoločností, ktorých charakteristickým znakom je rýchly životný štýl, nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky.

Nadváha je pritom nielen estetickým, ale aj zdravotným problémom, pretože zvyšuje riziko vzniku mnohých ochorení. Prispieva predovšetkým k vysokému krvnému tlaku a srdcovocievnym ochoreniam, cukrovke a v neposlednom rade aj k ochoreniam pohybového ústrojenstva a iným.

Keď sa hovorí o tom, že nadváha a zdravie sa navzájom vylučujú, často sa spomínajú práve srdcovocievne ochorenia a cukrovka, avšak menej sa varuje pred problémami súvisiacimi s pohybovým ústrojenstvom. A práve kĺby sú jednou z najohrozenejších častí ľudského tela, ktorú môže nadbytok telesného tuku zničiť.

U obéznych ľudí je riziko vzniku osteoartrózy niekoľkonásobne vyššie

Podľa odborníkov je nadváha najzásadnejším faktorom pri vzniku osteoartrózy, ktorá postihuje približne 12% populácie. Osteoartróza je najčastejšie ochorenie kĺbov, ktoré zasahuje hlavne nosné kĺby, teda kolená, boky a spodnú časť chrbta. Podľa niektorých štatistík je nadváha zodpovedná až za polovicu všetkých prípadov osteoartrózy. A ako vlastne osteoartróza s obezitou súvisí? Nadbytočné kilá vyvíjajú tlak a neprimeranú záťaž na kĺby, v dôsledku čoho dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu chrupky, ktorá postupne stráca svoju pružnosť a pevnosť. Potvrdzujú to aj štúdie, ktoré pravidelne ukazujú, že riziko vzniku artrózy kolena je u obéznych žien štyrikrát a u mužov dokonca až päťkrát vyššie ako u ľudí s primeranou váhou.

Chráňte svoje kĺby a chrupku

Z predošlého textu je pravdepodobne jasné, že najlepšou prevenciou proti spomínaným problémom bude udržiavanie optimálnej váhy. Aj lekári hovoria, že úprava telesnej hmotnosti výrazne znižuje riziko vzniku osteoartrózy. Bohužiaľ, nie každému sa darí zhodiť nadbytočné kilá rovnako rýchlo a niekomu sa to dokonca nemusí dariť vôbec. Vieme totiž, že ľudia niekedy priberajú aj v dôsledku inej choroby, napríklad hormonálnej poruchy. Našťastie na trhu je viacero výživových doplnkov, ktoré vaše kĺby a chrupku chránia, zatiaľ čo vy budete s nadváhou bojovať. Dávajte pritom prednosť preparátom s účinnou látkou chondroitín sulfátom. Keďže sa vstrebáva priamo do chrupavky, je dokonalou prevenciou osteoartrózy a podľa mnohých klinických štúdií je navyše absolútne bezpečný. Skúsiť môžete napríklad čistý chondroitín sulfát, ktorého účinok je výborne zdokumentovaný a neobsahuje žiadne iné telo zbytočne zaťažujúce látky. Ak ste sa teda práve rozhodli, že s nadváhou chcete niečo robiť, nezabúdajte popri diéte a cvičení aj na prevenciu v podobe ochrany svojich kĺbov.


Súvisiace témy:

3 jednoduché cviky proti osteoporóze, ktoré zvládnete aj doma

Artróza kolenného kĺbu sa prejavuje opuchom a miernym zateplením nad kĺbom