Artróza kolenného kĺbu

Artróza kolenného kĺbu je jedna z najčastejších lokalít postihnutia. Hlavnými príznakmi sú bolesti kolenného kĺbu, v pokročilejšom štádiu sa pridávajú aj bolesti kľudové. Často pozorujeme obmedzenie pohyblivosti kĺbu, opuch kolena alebo mierne zateplenie nad kĺbom po záťaži.

Bolesť kolena Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to artróza kĺbu?

Artróza kĺbu je degeneratívne ochorenie kĺbovej chrupavky, čiže “opotrebovanie“. Opotrebovanie kĺbov je proces, ktorý postihuje veľkú časť našej spoločnosti - popri bolestiach chrbtice je jednou z najčastejších príčin práceneschopnosti.

Degenerácia kĺbov u väčšiny populácie je najvýraznejšia na veľkých, váhonosných kĺboch - na bedrovom a kolennom kĺbe, ďalej na členkovom a na hornej končatine na ramennom kĺbe. Chrupavka pritom stráca svoju elasticitu, vrstva chrupavky obaľujúca kosti sa stenčuje, bunky chrupavky sa postupne rozpadajú, a degenerácia postupne postihuje aj kosti.

Faktory urýchľujúce degeneráciu kĺbovej chrupavky:

  • obezita,
  • mechanické preťaženie prácou alebo športom,
  • porušenie anatomických pomerov v kĺbe následkom zlomenín, osových deformít, poranením mäkkého tkaniva v kĺbe a v okolí kĺbu
  • dlhodobé dráždenie napr. v prípade chronických zápalových procesov.

Prečítajte si aj: Ako sa vyhnúť artróze? Vyživujte chrupavku!


Artróza kolenného kĺbu

Artróza kolenného kĺbu je jedna z najčastejších lokalít postihnutia. Príznakmi sú bolesti kolenného kĺbu spočiatku pri námahe, v pokročilejšom štádiu sa pridávajú aj bolesti kľudové. Často pozorujeme obmedzenie pohyblivosti kĺbu, opuch kolena alebo mierne zateplenie nad kĺbom po záťaži.

Ako prevencia sa považuje aktívny životný štýl, ktorý udržuje kolenný kĺb v pohybe avšak ho nezaťažuje. Dôležité je posilniť svalový aparát, ktorý podporuje a stabilizuje kĺb, čím sa zmenšuje záťaž pripadajúca na chrupavku a kosti. Vhodné je bicyklovanie, plávanie resp. iné vodné športy ako aquafitness, ale aj nordic walking a ľahká turistika. Je odporúčané vyhýbať sa behu, hlavne po tvrdej podložke, skokom, kontaktným športom alebo vysokohorskej turistike.

Čo robiť keď sa hlásia prvé príznaky choroby?

V ortopedickej ambulancii sa stretávame s pacientmi keď sa kvôli bolestiam cítia byť obmedzení v každodenných činnostiach. Väčšinou sa už jedná o vyššie štádium artrózy (artrózy kĺbov rozdeľujeme do 4 štádií). Diagnostika prebieha pomocou radiologického vyšetrenia, na röntgenovom snímku pozorujeme zúženie kĺbovej štrbiny a degeneratívne zmeny na kostiach.

Podľa stupňa postihnutia máme možnosť postupovať konzervatívne alebo navrhnúť operačnú liečbu. Pri rozhodovaní je samozrejme dôležitý aj vek pacienta, prípadne osové deformity a stabilita kĺbu, ako aj vedľajšie ochorenia pacienta čiže celkový zdravotný stav. Pri ľahšom stupni poškodenia kĺbu sa snažíme oddialiť príznaky a stabilizovať kĺb rehabilitáciou - liečebnou telesnou výchovou, ľahkým svalovým tréningom a fyzikálnou liečbou - elektroterapiou, ultrazvukom, magnetoterapiou, termo - a vodoliečbou. Takisto máme na výber rôzne možnosti podpory výživy a regenerácie kĺbovej chrupavky - výživové doplnky, priame injekčné vpravovanie látok do kĺbu, ďalej možnosti ovplyvnenia zápalového dráždenia v kolene vo forme liekov znižujúcich opuch a zápalovú reakciu

Po vyčerpaní konzervatívnych metód a pretrvávaní ťažkostí sa uvažuje o operačnej liečbe. V prípade ľahšieho stupňa resp. čiastočného postihnutia - poškodenie len vnútornej alebo vonkajšej kĺbovej plochy v prípade osových deformít - zvažujeme možnosť operačnej korekcie osy kĺbu, čím sa rovnomerne rozloží záťaž na kĺb a odsunieme potrebu umelej náhrady kĺbu. Túto operáciu odporúčame do veku max. 45-50 r.

Náhrada kolenného kĺbu

V neskoršom veku resp. výraznejšom poškodení kĺbu pristupujeme k čiastočnej alebo celkovej náhrade kolenného kĺbu. Metóda spočíva na odstránení poškodenej kĺbovej plochy a jej umelej náhrady kovovým implantátom na strane stehnovej aj predkolennej kosti. Typ implantátu zvolíme na základe stavu väzivového aparátu kolena. U pacientov so zdravým väzivovým aparátom, t.j. s dobrou stabilitou kĺbu je dostačujúca náhrada kĺbových plôch - unikondylárne alebo bikondylárne náhrady, v prípade nestabilného kĺbu zvolíme implantáty zabezpečujúce väčšiu stabilitu a funkciou nahrádzajúce stabilizačný väzivový aparát. Medzi kovové implantáty sa umiestni polyetylénová vložka. V prípade poškodenia zadnej plochy jabĺčka sa nahrádza aj táto plocha, a to taktiež polyetylenovým materiálom.

Koleno Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj: Ako sa vyhnúť artróze? Vyživujte chrupavku!


Literatúra:

  • Wülker, N.: ORTHOPÄDIE UND UNFALLCHIRURGIE, Georg Thieme Verlag, Stuttgart, 2010
  • Dungl, P. a kol.: ORTOPEDIE, Grada, Praha, 2005
  • Sosna, A. a kol.: ZÁKLADY ORTOPEDIE, Triton, Praha, 2001
Glam

skuste morsky kolagén collalloc ten preventívne potláča prejavy artrózy a vyživuje chrupavku, šľachy aj väzy

bogyna

"Čaute ,
ja som s druhým doma na materskej a po bolestiach mi doktor odporučil kúpele.
Nakoľko nemám začo riešiť podobné zábavky tak si kupujem rašelinový kúpeľ na beautypeat, skúste pozrieť. Mne to teda pomáha, už som to odporučila susede, tiež si to pochvaľovala. Len si nájsť čas na kúpeľ vo vani. :)"