Potraviny bojujúce proti zápalom

Jednou z hlavných príčin neutíchajúcej bolesti bývajú zápaly. Samozrejme, nie je problém kúpiť si vhodné lieky, no ak by ste sa radšej zbavili bolesti prirodzeným spôsobom, pomôžu vám v tom niektoré potraviny.

potraviny proti zápalom

Zdroj foto: Shutterstock.com

Losos

Obsahuje množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú potlačiť zápaly spojené s bolesťou. Preto sú tou správnou voľbou napríklad pre ľudí s reumatoidnou artritídou, ktorým zároveň viac hrozia problémy so srdcom – a práve omega-3 mastné kyseliny im pomôžu aj v tomto prípade. Okrem lososa môžete vyskúšať aj makrelu, tuniaka či sardinky.


Prečítajte si tiež:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia.

Olivový olej

Vďaka omega-3 mastným kyselinám má podobné účinky aj olivový olej, takže po ňom opäť môžu siahnuť ľudia trpiaci bolestivými zápalmi kĺbov. Tiež sa zistilo, že látka zvaná oleokantal, ktorá sa v olivovom oleji nachádza, má na telo podobný účinok ako bežné lieky proti bolesti.

Zároveň však netreba zabúdať na jeho vysokú kalorickú hodnotu a pri dochucovaní jedál to s ním nepreháňať.

Kurkuma

Protizápalovo pôsobí aj kurkuma, aj keď jej účinky sú veľmi mierne. Zrejme za to môže zložka kurkumín, ktorá je zároveň bojovníkom proti cukrovke.

Mlieko

Čo sa mlieka týka, u niektorých ľudí pomáha a u niektorých opačne. Tí, ktorí sú alergickí na bielkovinu kazeín, riskujú zápal kĺbov. No štúdia, na ktorej sa zúčastnilo takmer 30-tisíc žien, však ukázala, že konzumácia veľkého množstva vitamínu D z mliečnych výrobkov znižuje riziko reumatoidnej artritídy.

Lesné ovocie

Skrýva v sebe účinnú látku antokyanín, ktorá povie zápalom stop v ich úplnom začiatku. A zároveň je dôvodom výrazných farieb čučoriedok, malín a jahôd.

Istá štúdia na zvieratách zároveň ukázala, že po konzumácii výťažku z červeného lesného ovocia im menej hrozila artritída a ak ňou začali trpieť, mali menšie ťažkosti.

Čerešne

Dokážu otupiť pocit bolesti a po ich konzumácii sa v krvi znižuje obsah viacerých látok súvisiacich so vznikom zápalov. Zároveň výrazne znižujú riziko vzniku dnových záchvatov.

Cibuľa a cesnak

Cibuľa je zásobárňou fytochemikálií zmierňujúcich zápaly a celkovo ide o zázračnú potravinu, ktorá je plná užitočných látok a má protirakovinové účinky.

Cesnak zase pôsobí podobne ako lieky proti bolesti.


Prečítajte si aj tento článok:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia.