Depresia spôsobená zimou nie je mýtus

Reči niektorých ľudí o tom, ako majú v zime zlú náladu, netreba brať na ľahkú váhu. Vôbec nemusí ísť iba o otravné sťažovanie si, ale o sezónnu depresiu, ktorú by dokonca v niektorých prípadoch mali riešiť odborníci.

Takže, ak ste ju doteraz považovali za mýtus alebo ju pozorovali na sebe a mali ste pocit, že si ju iba namýšľate, je čas zmeniť názor. Podľa odborníkov je sezónna depresia spojená s tým, ako ľudské telo reaguje na denné svetlo. Jedna z teórií hovorí, že svetlo ovplyvňuje hladinu hormónov v tele, zastaví produkciu hormónu spánku melatonínu a človek sa následne prebudí. Logika napovedá, že v zime je prirodzeného svetla menej a tí, ktorí sú na to citliví, sú pre vysokú produkciu melatonínu ospalí, mrzutí a možno na nich pozorovať príznaky depresie.

Ako proti nej bojovat?

  • Ak mávate v zime zlú náladu, pravdepodobne vášmu telu jednoducho chýba svetlo. Preto treba vytiahnuť žalúzie, chodiť cez deň von a nábytok usporiadať tak, aby ste sa najčastejšie vyskytovali pri oknách. Niektorým pomáha v zime odísť na dovolenku za slnkom, no u iných sa depresia po návrate domov zhorší.
  • Tiež si treba dávať pozor na stravu – chlad často spôsobuje túžbu po sacharidoch, ktoré ľudia vyhľadávajú v sladkostiach, cestovinách či pečive. Tie pritom náladu len zhoršia, spôsobia nával energie a následne veľkú únavu.
  • Riešením je ovocie a zelenina, obsahujúce vitamíny a ďalšie živiny, ktoré vás zasýtia zdravým spôsobom.
  • Doprajte si pohyb, ktorý vo všeobecnosti pôsobí proti zlej nálade. Stačí polhodinka intenzívneho aeróbneho cvičenia denne a budete sa cítiť fyzicky aj psychicky omnoho lepšie, no ak nemáte čas ani na to, váš stav zlepší aj zopár minút.
  • Choďte si zabehať alebo sa aspoň poprechádzať, najlepšie ešte pred západom slnka. Aktivita zabezpečí prílev hormónu šťastia serotonínu a dokonca možno stretnete nových ľudí a vymaníte sa z každodenného stereotypu. Efektívna je hodinka chôdze napoludnie, ale keďže vtedy ste pravdepodobne v práci, postačí, ak si nájdete voľnú chvíľu ešte za svetla.

Mohlo by vás zaujímať:

Keď bolí duša

Sezónna depresia - čo za ňu môže?

Bojujete s jesennou depresiou?


Fakty o zimnej depresii

  • Najviac hrozí ľuďom žijúcim v oblastiach, kde sa spolu s ročnými obdobiami výrazne mení denný počet hodín svetla. Častejšie ňou trpia ženy a objavuje sa predovšetkým medzi 15. a 55. rokom života, pričom riziko sa s pribúdajúcimi rokmi znižuje.
  • Ak máte príbuzného trpiaceho sezónnou depresiou, existuje väčšie riziko, že sa objaví aj u vás. Faktom však ostáva, že ňou môže trpieť ktokoľvek.
  • Ďalším výstražným faktorom je zvýšený apetít, predovšetkým čo sa týka sacharidov, priberanie, neustála malátnosť a priveľa spánku. Symptómy sa u väčšiny ľudí objavujú v septembri a októbri a končia v apríli alebo máji.
  • Niekedy sa ťažko rozlišuje sezónna a klasická depresia, no pri sezónnej je základom to, že sa cítite zle len počas istého obdobia a následne sa váš stav na dlhšiu dobu zlepší.

Ako zistíte, že ju máte?

Napríklad ak z navonok nepochopiteľných príčin v zime cítite smútok, mrzutosť, náladovosť či úzkosť a strácate záujem o svoje koníčky. Ak vám nepomôžu vyššie uvedené triky, lekári sezónnu depresiu dokážu efektívne liečiť svetelnou terapiou a vo vážnych prípadoch antidepresívami. Pomôcť môže aj psychológ.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.