Aké vitamíny dostanete z jedného vajíčka?

Ako súčasť vyváženej stravy sú najmä slepačie vajcia mimoriadne výživnou súčasťou jedálnička, či už surové, varené alebo smažené. Viete, aké vitamíny poskytnú vášmu organizmu?

vajicka_varene_13-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vzhľadom na ich vysoký obsah bielkovín patria do rovnakej kategórie ako aj mäsové výrobky a poskytujú mnoho rovnakých živín, ktoré nám ponúka mäso. Jedno veľké vajce obsahuje značné množstvo vitamínov. Ktoré to sú?

Riboflavín

Vitamín B2 ,tiež známy ako riboflavín, je nevyhnutný na získavanie energie z potravy a pri udržiavaní zdravej pokožky. Jedno veľké vajce obsahuje približne 0,24 mg riboflavínu, alebo takmer 20 percent jeho denného požadovaného príjmu. 


Prečítajte si tiež:

Sú puknuté vajíčka vhodné na konzumáciu?

Vitamín B12

Vitamín B12 sa nachádza hlavne vo vajciach. B12 je  zásadný pre zdravý vývoj RNA a DNA. Vitamín tiež pomáha metabolizovať tuky a bielkoviny, ako aj udržiavať pokožku, oči, srdce a pečeň v poriadku. Jediné veľké vajce ponúka 0,65 mcg vitamínu B12, alebo okolo 27 percent celkového denného požadovaného množstva.

Kyselina pantoténová

Jedno veľké vajce obsahuje asi 0,7 mg ďalšieho dôležitého vitamínu s názvom kyselina pantoténová, čo je približne 15 percent dennej dávky potrebnej pre dospelého človeka. Kyselina pantoténová je nevyhnutná pri metabolizovaní potravy na energiu v tele a produkciu niektorých hormónov.

Kyselina listová

Kyselinu listovú potrebujeme na tvorbu červených krviniek a genetického materiálu v RNA a DNA. Kyselina listová je často súčasťou jedálnička ako doplnok stravy tehotných žien. Pomáha pri prevencii vrodených vád novorodenca. Vajce obsahuje 23 mikrogramov kyseliny listovej alebo približne 6 percent z množstva, ktoré priemerný dospelý človek potrebuje za deň.

Iné vitamíny

Ako súčasť vyváženej stravy nám vajcia dávajú aj niekoľko ďalších dôležitých vitamínov, no už v menších množstvách, a to vitamín A, vitamín D, vitamín B6, vitamín E a tiamín.


Prečítajte si aj tento článok:

Sú puknuté vajíčka vhodné na konzumáciu?

Siaia

vravi sa, že vajíčko by sa malo davat aj psom, aby mali lesklu a hustu srst a v zime im nebola zima. Niečona tom asi bude. Občas tomu svojmu psikovii dokonzervy pridam vajičko ( surove) a srst ma lesku a krasnu

Eliska16

aj ja som o tom počula. Preto ked som čitala zloženie krmiva pre psov, bolo tam aj vajičko. Takže niečo na tom bude

Hydro

su rozne prichute. S losom, kraličim maskom, s ryčou, roznymi olejmi. Je to vyvinute pre psov a pre ich potreby. Verim, že niektore su naozaj velmi kvalitne