Adventný veniec: Používajte iba bezpečné sviečky!

Chystáte sa zapáliť prvú sviečku na vašom adventnom venci? Sviečky môžu byť krásnym a voňavým doplnkom vášho domova, ale „hráte sa s ohňom“, ak máte v dome malé dieťa. Okrem nebezpečenstva požiaru spojeného so sviečkami, vonné sviečky môže tiež spôsobiť zdravotné problémy.

Chystáte sa zapáliť prvú sviečku na vašom adventnom venci? Sviečky môžu byť krásnym a voňavým doplnkom vášho domova, ale „hráte sa s ohňom“, ak máte v dome malé dieťa.

Voňavé zlo

Okrem nebezpečenstva požiaru spojeného so sviečkami, vonné sviečky môžu zase spôsobiť zdravotné problémy, hlavne menším deťom. Vonné sviečky vedia vyvolať astmatické záchvaty a problémy u alergických detí.

Bez parfumácie

Vyberajte si iba neparfumované sviečky. Výpary z voňavých sviečok vyhrievaných parafínom môžu spôsobiť nevoľnosť a problémy s dýchaním, rovnako ako podráždenie očí.

Sviečky patria vysoko

Ukladajte sviečky mimo dosah detí. Dajte ich na vysoké a stabilné miesto, niekam na poličku alebo na hornú časť kuchynskej linky. Odolajte pokušeniu umiestniť sviečky na konferenčné stolíky, kde ich môže dieťa príliš ľahko na seba strhnúť, najmä, keď sa učí chodiť a za všetko ťahá.

Môže si spôsobiť popáleniny v prípade, že sviečka svieti. Deti navyše dávajú všetko do úst. Skonzumovať kus sviečky môže byť nebezpečné v dôsledku udusenia alebo spôsobiť zvracanie a hnačku, ak ju dieťa prehltne.

Nezabudnite ju vždy sfúknuť

Pred odchodom z domu, alebo spánkom uhaste všetky horiace sviečky. Sfúknite sviečky, keď odchádzate dlhšie z miestnosti. Udržujte zapaľovače, ktoré používate na zapaľovanie, nielen sviečok, mimo dosahu vášho dieťaťa.


Prečítajte si tiež:

Psychológ radí: Ako prežiť predvianočný stres bez ujmy