Strava po operácií konečníka a rakoviny hrubého čreva

Pokiaľ ste prekonali operáciu rakoviny hrubého čreva, mali by ste svojmu stavu prispôsobiť aj životosprávu. Po počiatočných stravovacích pokynoch od lekára by mala nastúpiť takzvaná "terciálna prevencia".

Bezprostredne po operácii konečníka a hrubého čreva sa pacient musí riadiť pokynmi lekára a dietológa.Správna výživa a životospráva má neskôr veľký význam, aby nenastal regres ochorenia a pre podporu reparačných a imunitných mechanizmov organizmu. Samozrejme, pokiaľ zdravotný stavdovolí. Odborne sa tomu hovorí "terciárna prevencia".

V prvom rade by pacient nemal mať nadváhu a nikdy sa nesmie prejedať či už zdravou alebo nezdravou stravou, ktorá by mu preťažovala zažívací trakt a stagnovala v hrubom čreve. Je dôležité, aby okrem šetriacej diéty denne prijímali v potrave prirodzené "nutričné desmutagény", čiže výživové protirakovinové faktory . Ide o všetky druhy ovocia a zeleniny, strukovín, obilnín. Nemožno zabúdať na dusené alebo varené mäso, ideálne upravované v tlakovom alebo parnom hrnci. Naopak, vyhýbajte sa smaženému, pácovanému, grilovanému, údenému a inak karcinogenizovanému jedlu. Veľmi užitočné sú produkty čisto mliečného, vínneho, octového kvasenia (kyslé mlieko, kvasená kapusta, čalamády, bylinné a zeleninové zmesi, bez pridania konzervantov a siričitanov). Ideálne je si odšťavovať doma citrusové plody, ovocie, či zeleninu. Nemali by ste sa spoliehať na umelé džúsy, ktoré sú ochudobnené o prospešné látky. Dobrú službu telu robia zeleninové a strukovinové prívarky, rovnako ako nemastné cestovinové jedlá.

Použivanie tukov znížte na minimum, alebo ich úplne vypustite. Majú podstatný podiel na rakovine hrubého čreva a konečníka, zvlášť tie prepálené a rafinované, či údené.Tuky a oleje držte vždy v chladničke a v tme. Na svetle a teple všetky oxidujú a stáva sa z nich toxický produkt. Snažte sa schudnúť. Nepreťažujte svoj organizmus jedlom aj keď zdravým. Doporučené vitamíny a látky jedzte radšej v prirodzenej forme a nie ako farmaceutické extrakty, lebo v prirodzenom komplexe sa podporuje a zvyšuje ich ochranný účinok stovkami ďalších potrebných látok (kofaktorov). Ak ste brali cytostatickú liečbu a ožarovanie, je potrebné zvlášť dodržiavať uvedené rady, pretože obidva druhy liečby síce potláčajú nádorové bunky, no zároveň škodia aj zdravým deliacim sa bunkám organizmu. Ochranná výživa a životospráva stimuluje rast zdravých buniek a chráni vás proti prípadným nežiadúcim (druhotným) následkom liečby a zvyšuje pravdepodobnosť vyliečenia a prežitia. Pravidelne sa pohybujte na čerstvom vzduchu ak môžete cvičte, bicyklujte, plavajte a pod.budte aktívni.

Dobrá kondícia a regenerácia podporia reparačný a imunitný systém rovnako ako správna výživa. Dostatočne sa vyspite vyhýbajte sa neuróze a stresom.

Ak pri uvedenej životospráve občas vyberiete dávku potravinových doplnkov ako: Celladam či Vitacel,Flavín7, Indonal, Biobran a pod.(viď internet)neurobíte chybu. Onedlho je tu jar. Chodievajte na trhy a konzumujte denne čerstvú jarnú zeleninu – hrášok , mrkvičky, šalát, jahody, cibuľku, ríbezle, čerešne a neskôr všetky letné plody. No a samozrejme chodievajte na pravidelné kontroly aj keď sa budete cítiť dobre. Pokiaľ by sa u vás vyskytovali po operácii rôzne komplikácie, recidívy a prípadne máte dočasné či trvalé vývody, nie všetky uvedené rady môžete využiť. Tak či tak budete musieť vo svojom životnom štýle veľa zmeniť. Rodina a okolie by na vás mali brať ohľad a pomôcť vám v tom. Preventívne sa môžu tiež riadiť tými istými doporučeniami, pretože sa vzťahujú aj na zdravých ľudí ako prevencia proti rakovine.

DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.