Pacienti, ktorí vypili štyri alebo viac šálok kávy denne, mali najlepšiu mieru prežitia a najnižšie riziko komplikácií pri rakovine hrubého čreva. Podľa štúdie to platilo pre kofeínovú aj bezkofeínovú kávu.
Výber aktuálnych tém uplynulého týždňa. Dozviete sa o novej diagnostike rakoviny hrubého čreva a konečníka, o príznakoch, ktoré môžu signalizovať rakovinu u detí, ale aj o zakázanom videu ženy po pôrode.
Na Slovensku žije s rakovinou hrubého čreva a konečníka približne 22-tisíc pacientov, pričom každý rok pribudne zhruba 2800 mužov a 1950 žien.
Až 3,7 milióna ľudských životov ročne by sa zachránilo správnym využitím zdrojov na prevenciu, skorú detekciu a včasnú a kvalitnú liečbu rakoviny.
V prevencii kolorektálneho karcinómu môžeme podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) napriek čiastočnému úspechu robiť oveľa viac. Ako spolutvorca národného skríningu vyzýva preto na prijatie niekoľkých opatrení.
Lekári z Bojnickej nemocnice operovali rakovinu hrubého čreva a konečníka bez použitia skalpela. Vo svete sú takéto operácie už bežné, na Slovensku sa zatiaľ uskutočnilo iba pár takýchto zákrokov, aj to len vo veľkých nemocniciach.
Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4-tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Rok 2019 je Rokom prevencie, a tak štát spolu so zdravotnými poisťovňami odštartoval zasielanie testov na odhalenie skrytého krvácania v stolici tisícom Slovákom, ktorí patria do ohrozenej skupiny.
Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4-tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vo svetových štatistikách sa, žiaľ, držíme na popredných miestach. Ministerstvo zdravotníctva sa to v spolupráci so zdravotnými poisťovňami rozhodlo zmeniť.
Bryndza má najvyšší nutričný a liečebne preventívny účinok, ak je pravidelnou súčasťou pestrej, prirodzenej, všestranne vyváženej výživy a zdravej životosprávy s dostatkom pohybu.
O význame každodennej konzumácie ovocia, zeleniny dnes už nepochybuje žiadny odborník. Klinický i epidemiologický výskum nazhromaždil dostatok vedeckých dôkazov o pozitívnom vplyve konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii rakoviny.