7 mýtov o cvičení po 50-ke

Byť fit aj po 50-ke? Už dávno to nie je výsadou slávnych a bohatých. V tomto období života je oveľa dôležitejšie udržiavať sa vo forme a žiť rovnako aktívne ako predtým

Zdroj foto: Shutterstock.com

V dôsledku opotrebovania organizmu či zlého životného štýlu sú zdravotné ťažkosti každodennou súčasťou života ľudí v strednom vekuPravidelné cvičenie pôsobí blahodárne na fyzický stav, obnovuje množstvo energie, zmierňuje a spomaľuje príznaky starnutia,  čím napomáha dobrej imunite. Taktiež pôsobí na psychiku, pretože vplýva na tvorbu hormónov šťastia tzv. endorfínov, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu. Navyše odbúrava stres, udržuje čistú myseľ a pamäť. Preto neexistujú dôvody, aby sme si ho odopierali, pokiaľ nám  to zdravotný stav dovoľuje aj vo vyššom veku. 

1. Nemá zmysel cvičiť, aj tak budem rovnako starý/á

Realita: Cvičenie a silový tréning vám pomôže vyzerať a cítiť sa mladšie, a tiež zostať dlhšie aktívny. Pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko celého radu chorôb, vrátane Alzheimerovej choroby a demencie, srdcových  chorôb, diabetesu, rakoviny hrubého čreva, vysokého krvného tlaku alebo obezity.

2.  Cvičenie je len pre mladých

Realita: Mladí ľudia cvičením zlepšujú svoju fyzickú kondíciu, a hlavne udržujú postavu. Najväčší význam má však paradoxne v staršom veku, kedy predchádza celému radu príznakov starnutia a chorôb.

3. Musím si šetriť energiu a oddychovať

Realita:  Výskumy ukazujú, že sedavý spôsob života je nezdravý hlavne pre ľudí nad 50 rokov. Neaktívnosť často spôsobuje, že stratia záujem a schopnosť robiť veci sami a môže viesť k častejším hospitalizáciám, návštevám u lekára, čí užívaniu liekov.

4. Cvičením riskujem, že spadnem alebo si ublížim

Realita: Pravidelné cvičenie na budovanie sily a vytrvalosti, zabraňuje strate kostnej hmoty a zlepšuje rovnováhu. Taktiež znižuje riziko pádov, zlepšuje reflexy a flexibilitu. 

5. Je príliš neskoro začať s cvičením až teraz, som už starý/á

Realita: Na pravidelný pohyb nie je nikdy neskoro, o to viac je dôležitý hlavne po 50-ke. Ak človek doteraz necvičil a nespozoroval na sebe žiadne negatívne príznaky sedavého životného štýlu, po 50-ke sa to môže z nenazdania zmeniť. Je to teda ideálny čas na pozitívnu zmenu. Na začiatok stačí prirodzený pohyb v podobe pravidelných prechádzok alebo rýchlej chôdze.

6. Som zdravotne postihnutý, nemôžem cvičiť po sediačky

Realita: Aj keď hendikepovaní ľudia čelia špeciálnej výzve, stále môžu dvíhať ľahké váhy, naťahovať si svaly strečingom a robiť aerobik v sede. Pomôže im to zvýšiť rozsah pohybu, posilniť svalový tonus a podporovať tak svoje kardiovaskulárne zdravie.

7. Necvičím, lebo neviem ako a nechcem si ublížiť

Realita: Za pozitívnu fyzickú aktivitu sa považuje aj prechádzka, rýchla chôdza, či cvičenie s vlastnou hmotnosťou tela. Je tiež dôležité aktívne oddychovať prostredníctvom vlastnej záujmovej orientácie. Za účinné voľnočasové aktivity možno označiť tenis, tanec, plávanie, korčuľovanie, turistika, a i. 

Pre optimálnu kondíciu by mali byť ľudia po 50-ke aktívni každý deň. To zahŕňa nielen cvičenie, ale aj aktívny oddych. Hlavnou výhodou stredného veku je viac času na seba a svoje koníčky. Starnutie nemusí byť len o chorobách a zdravotných problémoch. Kľúčom k jeho zdravému a šťastnému prežívaniu je práve cvičenie.

Mohlo by vás zaujímať:

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.