7 vecí, ktorými určite nahneváte svojho dermatológa

Prečítajte si sedem omylov, ktorými najviac ubližujete svojej pleti a s ktorými sa dermatologička MUDr. Alexandra Novotná PhD., stretáva vo svojej praxi najčastejšie.

Prečítajte si sedem omylov, ktorými najviac ubližujete svojej pleti a s ktorými sa dermatologička MUDr. Alexandra Novotná PhD., stretáva vo svojej praxi najčastejšie.

1. Myslíte si, že ste imúnni voči rakovine kože

Napriek tomu, že mnohé štúdie potvrdili škodlivé účinky nadmerného slnečného žiarenia a v médiách je dosť informácií o spôsoboch ochrany pred agresívnymi slnečnými lúčmi, stále je veľa tých, ktorí sa počas leta doslova škvaria na plážach alebo pri bazénoch. Hlavne, že budú po lete pekne hnedí. Ale čo koža? „Koža trpí,“ hovorí MUDr. Novotná. „Aj keď negatívne dôsledky nadmerného slnenia v podobe **zhubných nádorov**kože nie je okamžite vidieť, môžu sa prejaviť neskôr. Dokonca aj po niekoľkých rokoch. Mnohí ľudia si myslia, že pred priamym slnkom by sa mali chrániť iba ryšaví s bielou pokožkou. Nie je to pravda. Aj tmavá koža je citlivá, aj keď je pravda, že má v porovnaní s bielou kožou vyšší prirodzený ochranný faktor. To je však zradné. Tmavší ľudia sú menej obozretní a to sa im môže vypomstiť.“ Ambulanciu dermatológa navštívia často až vtedy, keď už je neskoro a na koži si objavia krvácajúcu alebo rýchlo rastúcu léziu.

2. Opaľovacie krémy sú škodlivé

„Často počúvam od mojich klientov, že ochranné krémy nepoužívajú, pretože sú škodlivé, pretože obsahujú látky podporujúce vznik rakoviny kože a pod.,“ hovorí MUDr. Novotná. „Treba vyberať s rozumom a čítať si zloženie krémov skôr, ako ich kúpime. Niektoré krémy vytvárajú chemickú ochranu, to sú tie, ktoré obsahujú látku oxybenzon. Ak je ho priveľa, viac ako 7%, odporúčam vybrať si iný. Na trhu je ich naozaj veľa a mnohé majú omnoho priaznivejšie zloženie. K pokožke sú šetrnejšie tie, ktoré majú ochranný faktor nižší ako 50, ktoré neobsahujú retinol a tie, ktoré nie sú kombináciou 2 v 1. V každom prípade je použitie ochranného krému určite lepšie, ako riskovať zdravie pobytom na slnku bez neho,“ povedala doktorka Novotná.

3. Kožu si viem skontrolovať sám

Tak ako nie každé nebezpečne vyzerajúce znamienko je automaticky rakovina, aj na pohľad normálne vyzerajúca škvrna na koži môže byť nebezpečná. Zhodnotiť akékoľvek zmeny na koži musí vždy odborník. Navyše, ak by ste si chceli skontrolovať všetky časti tela, napríklad kožu medzi lopatkami, museli by ste byť artista. „Vždy hovorím, že aj zbytočné návštevy u dermatológa sú lepšie, ako nenavštíviť ho vôbec,“ upozorňuje MUDr. Novotná. Preventívne by ste mali zájsť k dermatológovi aspoň raz ročne.


Mohlo by Vás tiež zaujímať:

Tetovanie často skryje rakovinu kože!

Naozaj sa vyznáte v ochranných faktoroch na opaľovanie?


4. Očakávate zázraky

Mnohí z nás veria, že produkty kozmetických firiem majú magickú moc a dokážu zázraky do 24 hodín. Keď ich používame týždeň a žiadne zázraky sa nedostavia, vyhodíme ich a siahneme po ďalších. „Aj pri skutočne kvalitných krémoch môže trvať týždne, či dokonca mesiace, kým na pleti uvidíme prvé výsledky. Navyše pri krémoch proti vráskam konkrétne výsledky ani nevidíme, keďže pôsobia najmä preventívne. Zmeny by sme si všimli v prípade, že by sme ich nepožívali vôbec. Najhoršie je striedať rozličné druhy kozmetiky, čím pleť zbytočne dráždime,“ hovorí doktorka Novotná.

5. To, čo píšu na internete je pravda

„Niektorí pacienti sa radšej riadia radami všelijakých alchymistov na internete a napríklad na aknóznu pleť si pokojne natrú aj drvené ľanové semienka s tvarohom namiesto toho, aby zašli k dermatológovi a nechali si pleť profesionálne ošetriť,“ hovorí MUDr. Novotná o svojich skúsenostiach. Jednoducho nedôverujú modernej medicíne a sú presvedčení o tom, že účinné je to, čo používali ľudia pred sto a viac rokmi. „Aj ja som zástankyňou prirodzenosti a mám rada prírodné produkty, ani a priori neodmietam rady z internetu. Myslím si však, že v mnohých prípadoch je moderná medicína skutočne lepšou alternatívou, “ a dodáva: „Mala som klientku, ktorá sa snažila urobiť si doma masku z citrónovej kôry na odstránenie pigmentových škvŕn. Bohužiaľ, použila takú vysokú koncentráciu citrónovej šťavy a nechala ju tak dlho pôsobiť, navyše na slnku, až si pleť doslova spálila a vytvorili sa na nej nepekné tmavé škvrny. Pôvodne si myslela, že minie pár centov za citrón a napokon ju to stálo 400 euro za laserové odstránenie následkov.“

6. Kožného problému sa zbavím sám

Skôr, než začnete googliť a hľadať produkty na domáce odstránenie vašich kožných problémov, navštívte odborníka. „Často ku mne chodia klienti, ktorí si doslova ublížili masťami, či vodičkami, ktoré si kúpili cez e-shopy. Niekedy im viem pomôcť pomerne jednoducho, bohužiaľ väčšinou je liečba zdĺhavá a komplikovaná,“ vysvetľuje Novotná. Pozor by ste si mali dávať najmä na nákup prostriedkov na odstraňovanie bradavíc, ktoré vám môžu spôsobiť výrazné jazvy, alebo na domáci chemický píling, ktorý môže spôsobiť nepríjemné poleptanie.

7. Vo svojej kúpeľni môžem byť kozmetičkou aj chirurgom

Zobrať riešenie dermatologického problému do vlastných rúk je tá najväčšia chyba. Na vytláčanie vyrážok v období puberty si asi pamätá väčšina z nás. A bohužiaľ aj väčšine z nás po tejto nešetrnej aktivite zostali nepekné pamiatky v podobe jazvičiek. Dôvodom je infekcia, ktorú sme si zaniesli do kože či už z prstov alebo z okolitej kože. „ Azda úplne najhoršie je, keď sa ľudia rozhodnú sami si odstrániť bradavice. Výsledkom sú často hrozivé infekcie a následné hlboké jazvy. Navyše každú bradavicu by mal zhodnotiť dermatológ a po chirurgickom odstránení ju poslať na histologické vyšetrenie pre vylúčenie rakovinového bujenia,“ upozorňuje MUDr. Novotná.