Ako rozprúdiť svoju lymfu a zbaviť sa celulitídy?

Celulitída je problémom množstva žien. Najviac však práve v lete, kedy by mnohé z nás rady vystavili svoje opálené telá na obdiv. Ale pomarančová koža od toho odrádza... Čo pomôže eliminovať tento nežiaduci vzhľad?
ako sa zbaviť celulitídy

zena, stehno, celulitida | Zdroj: Shutterstock.com

Ach, tá celulitída

Niekedy sa zdá, že je celulitída závažnejším problémom ako hladomor, vojny a chudoba. Médiá prezentujú jamky v koži ako niečo nepatričné a neestetické a svojim neustálym nátlakom v podobe článkov a reklám na kozmetické produkty nútia ženy zaoberať sa problémom, ktorý je umelo vykonštruovaný.

Kozmetické firmy sa snažia predať svoje výrobky všemožnými spôsobmi a niečo také prirodzené, ako sú tukové vankúše na stehnách a zadku, sa im náramne hodí. Preto časopisy v roku 1968 vyrukovali s týmto novým fenoménom a strhli so sebou celé generácie žien, ktoré si lámu hlavu nad tým, ako sa niečoho takého prirodzeného zbaviť.

Čím to je?

Celulitída zasahuje predovšetkým stehná a zadok, a to v dôsledku hromadenia tukových buniek a starnutia podkožného väziva. Pretože je ovplyvnená okrem iného ženským pohlavným hormónom estrogénom, postihuje najmä ženy. V obdobiach, pre ktoré sú typické hormonálne búrky, ako je puberta, tehotenstvo, klimaktérium alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie, sa potom celulitída zhoršuje.

Pod kožou sa nachádzajú zväzky väziva, ktoré nie je príliš pružné. Pokiaľ dôjde k nárastu telesnej hmotnosti, tukové bunky sa zväčšia, ale väzivo zostane na mieste, a tak sa oblasti s nahromadeným tukom derú von a vytvárajú vzhľad pomarančovej kože.

S vekom i váhovými výkyvmi klesá elasticita kože, ale aj aktivita lymfatického systému, a preto sú jamky nápadnejšie. Celulitídu však môžu mať aj štíhle ženy, ktoré majú nedostatok pohybu a zadržujú vodu v tele.


Prečítajte si tiež:

Najúčinnejšie zbrane proti celulitíde


Ako si pomôcť

Aby ste minimalizovali riziko pomarančových stehien a v lete sa nemuseli v plavkách baliť do šatky, snažte sa zabrániť váhovým výkyvom. Rýchlym naberaním aj chudnutím si rozhádžete metabolizmus, ale tiež tým veľmi utrpí kvalita kože, ktorá je potom ovisnutá, tvoria sa na nej strie, alebo pod ňou vznikne celulitída.

Aby vaša pokožka vyzerala ako zamat, doprajte si kúry lymfatických masáží, ktoré pomôžu organizmu zbaviť sa toxínov a rozprúdiť krvný obeh. Pri sprchovaní striedajte studenú a teplú vodu a potom sa ešte sama premasírujte krémom. Akýmkoľvek rozprúdením krvi pod kožou v oblasti stehien a zadočka dosiahnete jej lepší vzhľad.

Aby váš lymfatický a cievny systém nezaháľal, je nutné pravidelne športovať. Zlepší sa svalový tonus, koža sa vypne a vyhladí, metabolizmus začne pracovať na plné obrátky a telo potom nebude mať dôvod uskladňovať si tukové zásoby.

Správny stravovací a pitný režim hrá tiež významnú úlohu. Jedzte veľké množstvo zeleniny a ovocia, vyhýbajte sa nadmernému soleniu, vyprážaným jedlám, bielej múke aj bielemu cukru a pite kvantá obyčajnej neperlivej vody. Skúste obmedziť fajčenie, alkohol aj kofeín. Dehydratácia je najlepším spojencom jamiek v koži.

Neprepadajte panike a zamerajte sa na svoje prednosti

Dnes, keď väčšina ľudí pracuje v kancelárii, sa vplyvom dlhého sedenia alebo státia lymfatický systém blokuje a celulitída je vo svojom živle. Keď k tomu pripočítate úzke nohavice, ktoré obopínajú lýtka, škrtenie podkolennej jamky aj lymfatických uzlín v slabinách, vysoké čižmy a celodenné sedenie s nohou cez nohu, nie je divu, že toľko žien rieši opuchy nôh aj celulitídu, aj keď nadváhou netrpia.

Ak robíte všetko správne, ale celulitída je stále neúprosná, neprepadajte panike a zamerajte sa na svoje prednosti. Vzhľad kože má svoj základ v genetike a s tou toho príliš neurobíte.

Pozrite si video a rozprúďte svoju lymfu s tými správnymi cvikmi!


Ďalšie cvičebné videá nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Najúčinnejšie zbrane proti celulitíde

gastanko2016

s celulitídou našťastie až taký problém nemám, ale za to som mala strie po pribratí. Pomohol mi bepanthen krém proti striám. Pravidelne som sa ním začala natierať v tehotenstve,aby som predišla vzniku nových a staršie strie sa stiahli a vybledli.