Prečo sa muži nechcú ženiť?

"Manželstvo je len kus papiera. Neznamená absolútne nič. Nie je nič, čo by vám mohlo dať, čo by ste nemohli dostať od iného dlhodobého vzťahu“. (Samo)

Zásnuby Zdroj foto: Shutterstock.com

Manželstvo, ako ho poznáme, je považované za cieľ vzťahu medzi mužom a ženou (zvyčajne) a má v sebe náboženský komponent. Posvätné, spojené s rituálmi a slávnosťou. Celková situácia však poukazuje na nízku úroveň uzavretých manželstiev, vysokú rozvodovosť  a nárast slobodných rodičov.

Počet mužov, ktorí sa chcú ženiť v dnešnej dobe je stále menej a menej. Je zaujímavé, že pre ženy vo veku 18-34 rokov je úspešné manželstvo jednou z hlavných priorít, zatiaľ čo u mužov je táto tendencia na ústupe, od roku 1997 bol zaznamenaný pokles z 35 percent na dnešných 29 percent. Aké sú dôvody tohto trendu?

Dôvodov prečo netúžia muži viazať sa a vojsť do manželstva je viacero. V takmer všetkých vyjadreniach rezonuje obava, strach a strata.


Prečítajte si pokračovanie článku

Nechce si ma vziať, čo robiť?


Hlavnými príčinami sú strach, obava a strata:

1. Obava zo straty autonómie a slobody rozhodovať sa

Na jednej strane samotným zväzkom a rodinou (byť pod papučou) a rovnako rizikom pri neplatení na deti.

2. Obava z toho, že manželstvo im zruinuje ich sexuálny život a bude viesť k nudnému a nepravidelnému sexuálnemu životu

Ženatí muži majú v priemere častejšie sex ako slobodní, ale na druhej strane menej ako muži, ktorí žijú v spoločnej domácnosti s partnerkami - ale nie ženatí. Sexuálny život ženatých mužov sa postupne znižuje.

Vydaté ženy majú tiež tendenciu k nárastu hmotnosti v porovnaní so ženami žijúcimi vo vzťahu a mimo manželstva. Výskumy poukazujú aj na skutočnosť, že partneri spoločne žijúci mimo manželstva (partnerstvo) sú šťastnejší a sebavedomejší ako ľudia v manželstve či slobodní.

3. Strach zo straty finančnej nezávislosti

... alebo zo značných nákladov investovaných do rodiny a obava zo straty životného priestoru a kontroly nad vlastným bývaním: muži potrebujú vo svojom živote často „zaliezť do svojho brlohu“. Prečo ustupujú z tejto potreby? Dôvodom je prehra v boji o miesto v dome.

Nárastom mestského života a spolunažívaním rodiny sa zmenšuje „mužský“ priestor v hlavnej časti domu a svoj exil potom hľadajú v podkroví, garážach a pivniciach – v najmenej žiadaných častiach domu. Môžu zistiť, že vo svojom dome či byte im ostane iba nejaká skriňa, v ktorej majú svoje veci.

4. Obava zo straty voľného času s priateľmi či aktivít, ktoré obľubujú

Svadobné zvony často odzvonia priateľom zo školy či z práce a postupne vyblednú. Hoci sa to stane na oboch stranách, u žien aj u mužov, mužské sebahodnotenie klesá viac, pretože muži sú menej sociabilnejší ako ženy.

5. Obava zo straty rešpektu voči sebe

V minulosti nebol muž vnímaný ako plne dospelý do doby, kým sa neoženil. Dnes je to však naopak: otcovia sú skôr postavy na smiech ako pre rešpekt, najmä v médiách.

6. Riziko straty mužnosti

Muži vnímajú rodinu a manželstvo ako oslabenie alebo až „vykastrovanie“.

7. Obava zo straty možnosti vyjdenia si von s partiou a robiť „chlapské veci“

Namiesto toho prevláda predstava uväznenia manželkou a jej nátlakom niekde v hypermarkete.

8. Možná strata detí a financií

A dokonca to nemusia ani byť jeho deti. Je tu obava z rozvodu a s tým spojená obava z toho, že manželka im pri rozvode zoberie všetko vrátane detí. Ďalší dôvod je vynakladanie peňazí do vetra na deti, ktoré dokonca ani nie sú ich. Nakoniec prichádza tá najhoršia predstava: muž vnímaný iba ako zdroj peňazí na dieťa. 

9. Výhoda SLOBODNÉHO života

Slobodný život je lepší. Ako hodnota manželstva klesla, úroveň slobodného života sa zvýšila. Niekedy boli slobodní muži vnímaní ako podozriví, dôležité pozície sa predkladali skôr stabilným rodinne založeným mužom. Mať milostný život mimo manželstva bolo náročné, rizikové a odsudzované.

Aktuálne sa nikto nepozerá úkosom na štýl života slobodného a zamestnávatelia preferujú skôr ľudí bez konfliktných a problémových rodinných povinností. Sú tu možnosti bezmedznej zábavy, ktorá je lákavejšia ako rodinný život a jeho povinnosti.

10. Nepopularita otcov

Väčšina pohľadov na otcov je založená na stereotypoch a karikatúrach. Obraz muža pod papučou, sexuálne vyhladovaného, prichádzajúceho do domu plného neporiadku, s hlučne kričiacimi deťmi a otravnou manželkou je typický pre dnešné médiá. Nie je sa potom čo čudovať, že sa muži nechcú viazať. Reklamy a filmy vytvárajú obraz manželstva, ktoré je zábavné asi ako pohrebný ústav.


Prečítajte si pokračovanie článku

Nechce si ma vziať, čo robiť?


partner

Velmi dobre napisany clanok vystihujuci podstatu obav z manzelstva. Vzhladom k dnesnej spolocnosti, kde generacia mladych zien nevie prevziat poriadne ani ulohu viac-menej rovnocennej partnerky, je uloha manzelky tazko predstavitelna.

Popisany stereotyp sexualne frustrovaneho muza, zijuceho v zanedbanej domacnosti, je typicky. Muz vidi, ze cim viac sa snazi, tym je to vo vztahu horsie, lebo zena sa snazit prestava a co mozu vyuzit dnesne mlade zeny, to vyuziju. Preto vyrasta obava, ze kym v partnerskom vztahu sa este ako tak musit snazit, tak v manzelstve nastupuje tendencia "dosiahnutia cielovej mety" a uz sa snazit nemusim, uz mam co chcem, nech sa snazi muz. V takychto vztahoch je skor predpoklad, ze manzelstvo by bolo len klincom do rakvicky daneho vztahu a nasledoval by rozvod a s nim spojene komplikacie.

bardos

Necital som to, ale ja by som teda do manzelstva v tejto dobe nesiel. Dovodom je, ze som este nevidel jediny vztah, ktory by ostal fungovat, prezil do staroby, tak aby boli deti stastne, a nie poznacene, z toho co im rodicia vyviedli, ak sa vobec nerozvedu. Ani jeden som este nevidel. Stara generacia, co boli slusni mravni krestania sa nerata. Co teraz doziva. Lebo z mladych taky nikto nieje. Chcem vidiet z tychto mladych manzeliek, bab... z ktorou sa to da. Lebo ja som este nevidel jediny pripad, kde by som si povedal, wau, tak tito sa lubia a je to super,a budu stastni spolu az do smrti. Ako dochodci sa budu drzat za ruky, podopierat sa, a kracat spolu. Videl som to len u starkych, este z predvojnovej generacie. Z tychto mladych, kracaju rovno do zahuby, ani jedno manzelstvo som nevidel, ktore by sa tak vyvijalo, ze by boli ako ti starki, co sa budu drzat za ruky.

Lutujem muza, co vchadza do manzelstva v tejto dobe. Este nevie, co ho caka...

lenkamoska1

boze moj vezmete si trafene zeny normalne chcete len ako kamaratky a potom sa stazujete co ste to v manzelstve za chudakov :-)