Nechce si ma vziať, čo robiť?

Milujete ho, on vás. Ste spolu už dlho. Magický moment však ešte nenastal. Ako sa zachovať v takejto situácii?

Svadba Zdroj foto: Shutterstock.com

Manželstvo, ako ho poznáme, je považované za cieľ vzťahu medzi mužom a ženou (zvyčajne) a má v sebe náboženský komponent. Považované je za posvätné, spojené s rituálmi a slávnosťou. Celková situácia však poukazuje na nízku úroveň uzavretých manželstiev, vysokú rozvodovosť  a nárast slobodných rodičov.

Počet mužov, ktorí sa chcú ženiť v dnešnej dobe je stále menej a menej. Je zaujímavé, že pre ženy vo veku 18-34 rokov je úspešné manželstvo jednou z hlavných priorít, zatiaľčo u mužov je táto tendencia na ústupe, od roku 1997 bol zaznamenaný pokles z 35 percent na dnešných 29 percent. 


Prečítajte si prvú časť článku

Prečo sa muži nechcú ženiť?

Ako sa má k tomu postaviť partnerka?

1. Uistite sa, že je pripravený a sledujte, či je už tá „pravá chvíľa“ v jeho živote.

Aj napriek ročnému či 5 ročnému vzťahu nemusí byť pripravený vziať si vásMuži môžu chcieť vojsť do manželstva, ale až keď sú pripravení. Samotný termín“ byť pripravený“ je komplikovaný a môže zahŕňať rôzne faktory: odžil si svoje, stačí mu nezávislosti, je zrelší, finančne stabilizovaný a ochotný usadiť sa. Je potrebné rešpektovať tieto dôvody a netlačiť ho k niečomu, na čo nie je pripravený. Signály pokroku by mohli byť – zdieľanie spoločného maznáčika, sťahovanie sa spolu s vami na nové miesto, vstup do vašich sociálnych kruhov. Každý vzťah je iný a niekto môže mať šťastné manželstvo po roku vzťahu rovnako ako tí, čo boli spolu 5 či 10 rokov a vzali sa. Ak nie je tá pravá chvíľa pre neho, je úplne jedno, koľko ste spolu. Nevhodný čas môže byť: ak je zameraný na kariéru, ak sú jeho kamaráti stále slobodní alebo aj bez vzťahov, ak si rieši množstvo osobných vecí. Ak sa necíti osobne stabilizovaný, hlavne finančne – tak jeho myseľ sa zaoberá inými skutočnosťami. Samozrejme, nejaký „ideálny čas“ na manželstvo nie je.  Ak tu stále nie je dlhodobo „ten správny čas“, môže ísť o väčší problém.

2. Uistite sa, že si nedokáže predstaviť svoju budúcnosť bez vás.

To, že ste spolu tri roky nemusí ešte znamenať víziu spoločných 30 rokov. Ak nikdy nevraví o tom, čo bude s VAMI v kratšej či dlhšej budúcnosti, asi sa tejto otázke vyhýba...

3. Vnímajte a rešpektujete jeho názory na manželstvo.

Muž nemusí byť tak entuziastický ohľadom manželstva, ako ste vy a môže byť spokojný v manželstve aj mimo neho. Môže zdieľať „entuziazmus“ kvôli tomu, že to robí pre vás, ale nemusí to tak cítiť. Ak sa nechce vôbec ženiť, s nikým a nikdy, tak „dotlačiť“ho k „viere“ v manželstvo je skutočne takmer nemožné.

4. Občas hovorte o manželstve.

Hovorte o svojom manželstve, nie Vašom spoločnom - ako si to predstavujte alebo ako vnímate svadbu niekoho, koho poznáte. Ak už hovoríte o spoločnej budúcnosti, mali by ste sledovať reakcie partnerači sa zapojí alebo sa vyhýba téme. Ďalšími bodmi môžu byť – ak nechcete drahú svadbu, povedzte to. Mnohí muži sa obávajú predstavy, že nikdy nebudú mať financie na svadbu so 400 hosťami. Ak chcete mať menšiu svadbu s najbližšími príbuznými a blízkymi, spomeňte to. Môžete komunikovať o jeho strachu zo svadby a manželstva.

5. Buďte praktická

Predložte logické argumenty pre manželstvo (môže to byť menej romantické, ale môže sa diskutovať aj o výhodách ako rôzne benefity od štátu, starostlivosť v starobe a pod.).

6. Ak spomeniete otázku manželstva, môže to spôsobiť u neho búrku v mozgu. 

Čím viac o tom hovoríte a tlačíte smerom k nemu, tým menej vás bude počúvať.  Ak stále vy hovoríte o manželstve a on to  „nevypustí“ z úst, mali by ste spomaliť. Nedávajte mu ultimátum.  Môže to spôsobiť u muža pocit obrovského tlaku a nikam sa nedostanete.


Prečítajte si prvú časť článku

Prečo sa muži nechcú ženiť?