Jablko - symbol večného zdravia

Bolo už pri vyhnaní Adama a Evy z Raja, objavení gravitácie ale aj rozpútaní Trójskej vojny. Jablká sú jedným z najstarších, najchutnejších ale aj najzdravších druhov ovocia. Slovensko je doslova posiate tisíckami jabloní, ktoré práve teraz, na jeseň, prinášajú svoje plody. Na to, aby sa dostali na náš stôl teda nepotrebujú precestovať tisícky kilometrov, stačí zájsť do záhradky a odtrhnúť si priamo zo stromu chutné jabĺčko, ktoré v sebe skrýva viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Červené, zelené alebo žlté jabĺčka zásobujú naše telo obrovským množstvom energie, hasia smäd a dokonale zasýtia. Nie nadarmo sa hovorí, že jablko denne vás zbaví lekára. Obsahuje totiž množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Ak je to aspoň trošku možné, vždy ho konzumujte so šupkou, pretože väčšina týchto látok sa nachádza práve pod ňou.

Jabĺčka plné vitamínov

Šťavnaté jabĺčka sú viac ako z 80% tvorené vodou. Zo všetkých druhov ovocia práve ony obsahujú najviac pektínu, vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, zlepšuje proces trávenia a viaže na seba škodliviny, ktoré následne odvádza z tela von. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím chráni naše tepny a žily a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a infarktu. Jablká spomaľujú starnutie mozgových buniek a chránia mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a vitamínu C posilňujú imunitný systém a zneškodňujú vírusy, baktérie, toxické látky a voľné radikály, čím nás v sychravom počasí chránia pred chrípkou a prechladnutím. 

Aj napriek tomu, že majú vynikajúcu sladkú chuť, regulujú hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sú vhodné aj pre diabetikov. Fruktóza je totiž cukor, ktorý sa v tele rozkladá pomalšie, a tak udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. Jablká sa považujú za prírodnú zubnú kefku a všetci zubári ho vrele odporúčajú. Dezinfikujú ústnu dutinu, posilňujú ďasná, urýchľujú tvorbu slín a ich žutie tiež precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Ich pravidelná konzumácia pomáha pri liečení pečeňových a žlčníkových ochorení. Zabraňujú tvorbe žlčníkových kameňov, pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej. Vo funkcii obličiek zohráva dôležitú rolu draslík, ktorý okrem toho chráni aj naše svaly a pomáha pri zásobovaní mozgu kyslíkom. Kvercitín (prírodné antihistminikum) zas zabraňuje tvorbe rakovinotvorných buniek.


Mohlo by vás zaujímať:

Jablko plné potrebnej vlákniny

Zdravé a chutné jesenné potraviny

Pripravte si s nami vynikajúci krehký jablčník


Je dokonca overené, že u detí, ktorých matky počas tehotenstva konzumovali jablká, je menšia pravdepodobnosť vzniku astmy. Jabĺčka sú skvelým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach. Pomáhajú pri zápche, ale aj hnačke, pozitívne pôsobia na naše trávenie a udržiavajú v rovnováhe črevnú mikroflóru. Prečisťujúcimi účinkami tiež predchádzajú riziku vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Chudnutie

Je skutočne dokázané, že ľudia, ktorí denne zjedia jedno až dve jablká, sú štíhlejší ako tí, ktorí ich do svojho jedálnička nezaraďujú vôbec alebo len veľmi málo. Približne z 85% sú tvorené vodou a aj napriek tomu, že sú sladké, nepriberiete z nich. Majú totiž nízky obsah ovocného cukru a málo kalórii, preto sú vhodnými spoločníkmi redukčnej diéty. Podporujú trávenie, prečistia organizmus a odstraňujú prípadnú zápchu. Povzbudzujú svalové kontrakcie hrubého čreva a rozkladajú tuky v bunkách.

Vďaka veľkému množstvu vlákniny vás zasýtia a dodajú dostatočné množstvo tekutín, ale aj vitamínov a minerálnych látok. Jabĺčka sú veľmi ľahko stráviteľné a počas chudnutia vám skvele nahradia sladkosti. Môžete ich konzumovať surové, pečené, sušené, v rôznych šalátoch či koláčoch, alebo nimi nahradiť ťažké maslové plnky. 

Účinky na naše zdravie

Aj keď naše staré mamy nepoznali takmer žiaden druh exotického ovocia, jablká boli súčasťou ich receptov a liečivým postupov už od nepamäti. Okrem skvelej chuti a vitamínov nám poskytujú aj celý rad liečivých účinkov na neduhy takmer všetkého druhu. Pri hnačke je vhodné konzumovať nastrúhané sladké jablká, v prípade zápchy zas kyslé. Pri kašli je účinný odvar z jabloňových kvetov, horúčku zráža nastrúhané jablko, ktoré je vhodné tiež pri chrípke, prechladnutí, bolesti hlavy, závratoch a chudokrvnosti (obsahuje totiž železo). Horúca jablková šťava rozpúšťa hlieny a pyré zas pozitívne pôsobí pri žalúdočných a črevných kataroch. Nastrúhané, prípadne podusené s troškou olivového oleja pomáhajú hojiť rany a pitie jablčného octu zriedeného s vodou spaľuje tuky a potláča pocit hladu.

Nasušte si množstvo vitamínov na zimu, pripravte chutný mušt, koláče, kompót so škoricou, klasickú žemľovku, apple pie, pridajte ho ku slaným jedlám alebo najlepšie - schrumkajte ho surové. Ale aj so šupkou. Vaše telo sa vám určite odmení.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.