Predvianočná diéta - 1. časť

Vianočné obdobie sa blíži a pre naše telo je vhodné urobiť opatrenia radšej zavčasu, aby sme si potom na Nový rok nemuseli dávať niektoré predsavzatia.

!

Výživa je komplexné spolupôsobenie našich genetických predispozícií s jednotlivými zložkami stravy. Mnoho pacientov chorých na civilizačné ochorenia, ako je rakovina, vysoký cholesterol, vysoký tlak, zápalové ochorenia tráviacej sústavy, problémy pohybovej sústavy z dôsledku nadváhy, sa po zameraní na úpravu stravy vyliečilo alebo zmiernilo príznaky svojej choroby.

Pre koho je táto diéta vhodná

Pre zdravé ženy a mužov s bežným životným štýlom. Pre ľudí, ktorí majú stále povinnosti v rodine, chodia do práce, kde je málo času na dodržiavanie a zabezpečovanie špeciálnej zdravej stravy, keďže majú vysoké pracovné tempo. Táto diéta je vhodná taktiež pre ľudí, ktorí si nemôžu pre zhodenie pár kíl dovoliť nákladnú stravu, alebo veľmi populárne služby dietológa a dovoz tzv. stravy, zabezpečenej presnými dávkami v škatuľkách.

Vianočná diéta naznačí, ako sa dá správne, bez poškodenia zdravia, ale s pevnou vôľou v tomto období pomerne rýchlo znížiť hmotnosť. Je dôležité upozorniť, že pevná vôľa a snaha neklamať sám seba je podstatná. Preto k tejto diéte pristúpte až sa vnútorne rozhodnete vyhrať sám nad sebou.

Prejedanie sa alebo jedenie len toho, na čo máte chuť, okamžite prinášajú pocity blaha a endorfíny - hormóny šťastia. Keď sa rozhodnete, že sa tohto dočasného šťastia dokážete čiastočne vzdať pre vyššie ciele, a to je zachovať si zdravie, váš prístup bude preventívny. V budúcnosti by vás príjemné pocity z nezdravého prejedania priviedli zákonite do ambulancií lekárov a problémy, ktoré súvisia so vzniknutými chorobami, by neboli vôbec príjemné.

Zásady predvianočnej diéty

  1. Zníženie dávok, ktoré bežne jete, na polovicu.

  2. Pitný režim upraviť na príjem tekutín do 2 litrov- preferuje sa pitie vlažných čajov. Pričom čierny a zelený čaj pijeme dopoludnia, poobede bylinkové čaje. Zelený čas nechávame lúhovať 3 minúty a čierny 5 minút. Bylinkové, medzi ktoré zaradíme aj urologický čaj (výborný pomocník odvodňovania), nechajte lúhovať 8 – 10 minút. Pokiaľ to zvládnete - nepite čiernu kofeínovú kávu, aby ste nedráždili tráviaci trakt a nezvyšovali svoju chuť do jedla. Ak bez rannej kávy nezačnete v pohode ráno, dajte si ju ako ste zvyknutí, ale cukor nahraďte medom. A ak používate smotanu, tú vymeňte za nízkotučné mlieko.

  1. Dôležité je vynechať klasické pečivo, chlieb a cukor. Vhodnou náhrada sú knäckbroty a med. Pretože 100 gramov týchto chlebov má taktiež nejakú energetickú hodnotu. (Jeden plátok má hmotnosť zhruba 10 gramov.) Nezjedzte celé balenie na posedenie, ale pokiaľ by ste zjedli zvyčajne 1 krajec kysnutého chleba na raňajky, nahraďte ho 2 kusmi knäckbrotu. Výrobok je z celozrnnej ražnej múky. Ražná múka má nižší glykemický index a v knäckbrote je až 15 % vlákniny. Preto je pri chudnutí aj pravidelné jedenie knäckebrotu veľmi vhodné. Dodáva mnoho živín, energiu a zaženie pocit hladu .

  2. Účinné je zaviesť do diéty oddelené požívanie mäsovej a bielkovinovej stravy od príloh obsahujúcich sacharidy, a keď jete mäso, nejedzte prílohu ryžu alebo zemiaky, ale doplňte ho surovou, alebo dusenou zeleninou.

  3. S jedením skončite o 17 hodine, pokiaľ chcete rýchlejšie schudnúť, tak jedenie skončite do 14 hodiny.

  4. Keďže sa stáva, že niekedy počas predvianočných období skĺznete aj pri najväčšej snahe k diétnej chybe - zjete od hladu krajec chleba alebo polovicu čokolády, prípadne jete o 20-tej hodine, vôbec sa nestresujte a neupadnite do zlej nálady. Na druhý deň znížte príjem stravy, alebo si dajte hladovku, keď sa pije iba čaj a voda, a ak sa ozvú bolesti hlavy, nebodaj nejaké iné príznaky, zjedzte 1 až 2 varené vajcia natvrdo a napite sa vody.

  1. Vhodné jedlá si vyberiete z uvedených typov, no kombinácie sú na vás. Táto „predvianočná“ diéta je o zavedení určitej odľahčujúcej formy stravy pred obdobím, kedy je veľmi pravdepodobné, že sa jedeniu vo zvýšenej miere nevyhnete (vianočné sviatky, Veľká noc, rodinné oslavy). Taktiež je to úprava stravovacích návykov, dobrá pred letnou dovolenkou , keď sa strata 5 – 8 kíl sa odrazí na peknej postave, a tým aj na našom dobrom pocite. Niektoré návyky, ako večerné nejedenie, zmenšenie dávok, výber vhodnejších potravín môžu vydržať dlhodobo a zabezpečiť tak zdravší život bez nadváhy.

  2. Dĺžka diéty pre stratu hmotnosti 5 kg, napríklad u 70 kg vážiaceho človeka, dodržiavajte zásady tejto diéty 6 týždňov, ak beriete do úvahy možnosť skĺznutia k starým stravovacím zvykom 1 x týždenne. Pokiaľ budete striktní v dodržiavaní predvianočnej diéty, 5 kíl sa vám podarí stratiť už do 3 týždňov od jej začatia.

  3. Potrebné potraviny a suroviny na 1 týždeň diéty - zelenina a ovocie – uprednostnite druhy bežné pre Slovensko, hoci ako doplnok môžete pridávať na C vitamín bohaté cudzokrajné rastlinné potraviny a do štiav používať banány.


Prečítajte si tiež:

Týmto zdravým maškrtám neodoláte - a ani nemusíte


Potraviny na 1. týždeň

Zelenina a ovocie

  • 7 ks mrkvy, 7 ks jabĺk, 3 ks cvikly, 3 ks banánov, 5 paradajok, 3 papriky, 4 ks, zemiakov, 1 cuketa, 2 mrazené špenáty, 2 ks citrónov, 2 ks pomarančov, 2 ľadové šaláty, huby

  • cena surovín - do 8 EUR

Mäso
  • 4 x týždenne jeme kuracie mäso v dávke cca 100 g – úprava je varenie alebo dusenie, šunka cca 150 g
  • cena surovín - do 5 EUR
Mliečne výrobky a vajcia
  • 5 nízkotučných jogurtov, 10 vajec, ½ masla
  • cena surovín - do 5 EUR
Čaje
  • 7 čiernych alebo zelených vrecúšok, 1 neporciovaný bylinkový čaj
  • cena surovín - do 5 EUR
Obilniny
  • knäckbrot - 2 balenia, ovsené vločky - 14 lyžíc
  • cena surovín - do 2 EUR
Sladkosti a oriešky
  • 1 med, 2 balenia sušených sliviek
  • cena surovín - do 8 EUR

Celkovo na 1 týždeň sa zmestíte do limitu 30 EUR, čo je maximálna cena. Pri výhodných nákupoch a redukcii príjmu stravy, sa viete dostať aj do limitu 20 Eur.


Čítajte aj pokračovanie nášho článku o predvianočnej diéte, kde okrem zaujímavých informácií nájdete aj príkladný jedálniček, ktorý vám pomôže zbaviť sa nadbytočných kilogramov.