Boj s vráskami: Čo zvládnete doma a kedy navštíviť odborníka

S vekom pokožka stráca pružnosť a vlhkosť, takže v určitom období sa začnú na našej tvári objavovať prvé vrásky. Taký je však život a netreba to brať tragicky. Navyše existuje veľa prostriedkov, ktoré vrásky minimalizujú, alebo dokonca vyhladia.

Ak sa to nepodarí úplne, nezúfajte

Vrásky k životu patria a dodávajú našej tvári zvláštnu charizmu. Nemusíte proti nim za každú cenu bojovať, ale môžete sa samozrejme starať o pleť tak, aby ste ich vznik minimalizovali. Niektorí z nás majú vrásky skôr, ale sú aj šťastlivci, ktorí ani v sedemdesiatke takmer žiadne nemajú. Ak budete vedieť, aké druhy vrások existujú a ako vznikajú, potom budete mať v rukách tromf, ktorý vám pomôže s nimi správne bojovať.

Existujú dve príčiny starnutia - vnútorné a vonkajšie - a obe prispievajú k tvorbe vrások. Ako hovorí dermatologička MUDr. Alexandra Novotná, PhD., vrásky rozdeľujeme podľa niekoľkých kritérií. _"Najzákladnejšie je rozdelenie vrások na dynamické a statické - buď vznikajúce pohybom mimických svalov alebo poklesom kože. Ďalšie delenie je na vrásky prirodzené a akcelerované vonkajšími vplyvmi, napríklad ultrafialovým žiarením alebo fajčením. Existujú aj ďalšie kritériá. Veľmi dôležitá je určite aj genetika, pretože množstvo a kvalita vláknitých štruktúr i medzibunkovej hmoty sú dané dedične, rovnako ako charakter hydrolipidovej vrstvy, ktorá chráni pred vonkajšími vplyvmi. Na výskyt vrások má vplyv tiež množstvo podkožného tuku a dynamika tváre, čo sú vplyvy zmiešané, "_dodáva dermatologička.

"Mne sa vrásky začali robiť okolo očí pomerne skoro a vlastne som to aj čakala, moja mamička ich tiež mala dosť skoro. Preto som sa začala starať o svoju pleť už po dvadsiatke. Samozrejme som si vyberala kozmetiku určenú pre daný vek. Keď budem mať päťdesiat a bude to potrebné, možno budem uvažovať aj o dobrej plastike," rozpráva 40-ročná Zuzka z Nitry.

Ak dramaticky schudnete, prejaví sa to aj na tvári

A čo vašej pokožke škodí najviac? Podľa názoru doktorky Novotnej je z hľadiska vzniku vrások najhoršie náhle, rýchle a výrazné schudnutie. Nie je to dobré nielen pre pokožku, ale ani pre celkový zdravotný stav. Nadváhu ako riešenie pre výplň vrások ale rozhodne neodporúčam, " hovorí lekárka.


Mohlo by vás zaujímať:

Tvárová gymnastika ako prevencia pred starnuím pokožky

5 antiage tipov pre vašu pokožku

Vek nám nepridávajú len vrásky, ale aj rozšírené póry


Slniečko narušuje kvalitu kože

Kto z nás nemá rád letné slnečné dni niekde pri mori? Avšak pozor, ultrafialové žiarenie je hlavným faktorom tzv. vonkajšieho starnutia. „Jeho zložka UVA preniká do druhej vrstvy kože. Znižuje množstvo vláknitých štruktúr kože a narúša ich kvalitu, predovšetkým kolagénu a elastínu. Zložka UVB potom pôsobí v povrchových štruktúrach a stenšuje tak pokožku aj ochrannú kožnú vrstvu," vysvetľuje dermatologička. Opaľovať sa treba s rozvahou a používať prípravky proti spáleniu aj v zimných mesiacoch. Veľa ľudí zabúda, že práve na horách je slnečné žiarenie veľmi intenzívne. Tvorbe vrások bohužiaľ pomáha aj solárium, a to dokonca viac než samotné slniečko. Pre bežné ošetrenie v zime je dôležité, aby koža netrpela nadmernými teplotnými výkyvmi a nestrácala zbytočne veľké množstvo vody. Teda vždy je nutné prispôsobiť sa aktuálnemu stavu pleti a vonkajším vplyvom," radí dermatologička.

Vejáriky okolo očí

Známe vejárikovité vrásky môžu byť dané geneticky, teda uložením očnice a vlastného oka a cievnym zásobením kože a pohybom svalov. Nie sú však nutne príznakom starnutia. Vplyv na ne má najmä slnečné žiarenie. Viac vejárikovitých vrások majú ženy, ktoré sa veľa pohybujú vonku na slnku. Často "žmúria" do slnka, čím sa vznik týchto vrások urýchľuje. Ak budete do slniečka hľadieť príliš často, čoskoro sa tieto vrásky stanú niečím, čoho sa už nezbavíte.

Rovnako tak sú k ich tvorbe náchylnejšie **ženy, ktoré fajčia**. K tomu prispieva toxický vplyv cigaretového dymu (dráždi a vysušuje pleť), ale tiež podvedomé privieranie viečok, keď im dym začne stúpať do očí.

Kozmetika pre očné okolie

A ako sa o očné vrásky starať? Zhruba od 35. roku života možno odporučiť špeciálne očné kozmetické prípravky, ale tento vekový limit sa mení v závislosti na vonkajších vplyvoch. Napríklad pri dlhodobej práci na počítači, kedy často žmúrime na monitor, sa vrásky okolo očí vyrysujú skôr. Ak niekto začína kozmetiku zacielenú na vrásky používať skôr, nevidím to ako zásadný problém, ak si zaobstará kvalitné prípravky,“ hovorí lekárka.

Akceptovať vrásky, alebo nie?

Všetko záleží na pocite a individuálnom postoji k vlastnému vzhľadu. Najdôležitejšie je vedieť, že so sebou chcem niečo robiť a že to robím pre svoj vlastný dobrý pocit. „Potom odporúčam konzultáciu u odborníka - estetického dermatológa či plastického chirurga - a spoločne sa dohodnúť na postupe bezpečného skrášlenia," hovorí MUDr. Novotná. „Z hľadiska odborníka potom odporúčam načúvať klientovi aj svojmu svedomiu a určiť možnosti vylepšenia v rámci hesla zdravá, bezpečná a prirodzená krása," uzatvára dermatologička.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

lucina999

tak doma rozhodne zvladnem spanok, pitie vody, tavrovu jogu a kremovanie vichy kremjikom z notina ale spevnovacky ako lpg a podobne to si uz doma neurobim