Dôležitosť vitamínu C u dojčiat

Ľudský organizmus si na rozdiel od väčšiny živočíchov a rastlín nedokáže vitamín C syntetizovať sám, a tak je odkázaný na jeho pravidelný príjem vo forme potravy. K rizikovým skupinám patria najmä dojčatá, deti, tehotné a dojčiace ženy.

vitaminC_dojcata_29-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné účinky vitamínu C

Ľudský organizmus si na rozdiel od väčšiny živočíchov a rastlín nedokáže vitamín C (kyselinu L-askorbovú) syntetizovať sám. Vitamín C je vo vode rozpustný, dobre sa vstrebáva a v organizme sa vytvárajú iba nepatrné zásoby. A tak je ľudský organizmus odkázaný na jeho pravidelný príjem vo forme potravy.

Vitamín C patrí medzi základné antioxidanty a v organizme má veľké množstvo funkcií. Prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k regenerácii redukovanej formy vitamínu E, k správnemu fungovaniu nervového systému a k správnej funkcii psychiky. Zvyšuje vstrebávanie železa, prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy, k normálnej tvorbe kolagénu, k správnej funkcii ďasien, chrupaviek, kostí a zubov a k udržaniu správnej funkcie imunitného systému.


Prečítajte si o vitamíne C viac:

Aké sú úlohy vitamínu C?

Vitamín C a materské mlieko. Potreba vitamínu C a jeho doplnenie

Prirodzená výživa materským mliekom je najoptimálnejším spôsobom výživy u dojčiat do 6 mesiacov veku. Plne dojčené deti príjmajú vitamín C materským mliekom. Jeho množstvo závisí od príjmu vitamínu C matkou. Aj pri dostatočnom množstve v potrave matky jej mlieko obvykle neobsahuje dostatočné množstvo vitamínu C a dieťa je závislé na dodatočnej suplementácii (doplnení). Materské mlieko obsahuje 4,3 mg vitamínu C na 100 ml.

Suplementácia matky vitamínom C, ktorá by presahovala aj 1000 mg/deň, neovplyvní obsah vitamínu C v značnej miere, pretože existuje regulačný mechanizmus pre hladinu vitamínu C v materskom mlieku. Denná potreba vitamínu C sa má rovnať množstvu prijatému v potrave. Možno ju vypočítať a prípadný deficit doplniť. U nás je pre dojčatá odporúčaná výživová dávka vitamínu C 50 mg.

Príklad: Denná potreba dojčaťa s hmotnosťou 4 kg je 50 mg vitamínu C. Podľa odporúčaní by malo vypiť 150 ml materského mlieka na 1 kg hmotnosti, teda 4x150 ml=600 ml materského mlieka za 24 hod., ktoré obsahuje len 4,3 mg vitamínu C na 100 ml, dojča príjme 4,3x6=25,8 mg vitamínu C. Zvyšných 24,2 mg sa odporúča suplementovať 5 kvapkami Cebionu denne (1 kvapka = 5 mg), ktorý má výhodu v presnom a jednoduchom dávkovaní. 

Náhradná výživa

U nedojčených dojčiat je počiatočná výživa fortifikovaná (obohatená) o vitamín C a o jeho prípadnom doplnení po individuálnom prepočte potreby rozhoduje lekár.   

Zvýšená potreba vitamínu C

Denná potreba vitamínu C sa zvyšuje pri infekciách, hojení rán, rýchlom raste, telesnej a psychickej záťaži. Pri hypovitaminóze vitamínu C s prejavmi: nechutenstvo, náchylnosť na infekcie, bledosť, modriny, krvácavosť z ďasien pri oslabení steny ciev sa po ordinácii lekárom užívajú vyššie dávky vitamínu C. 

Obsah vitamínu C v potravinovom reťazci

Následná výživa obvykle začína po 6 mesiaci života dieťaťa. Obsah vitamínu C sa mení podľa druhu, skladovania, prípravy, ročného obdobia a doby od prirodzenej zrelosti zeleniny a ovocia až po jeho konzumáciu. Najviac vitamínu je v šípkach a v petržlenovej vňati, z praktického hľadiska v citrusových plodoch a listovej zelenine.

Dennú potrebu saturuje obvykle jeden väčší grep alebo 2 pomaranče. Zemiaky obsahujú 20-30 mg/100 g, keď sú nové, staré len 4-10 mg. Paradajky majú 10-25 mg/100 g, červená paprika 70 mg/100 g, karfiol 50-90 mg/100 g, biela kapusta obsahuje 10-20 mg/100 g, kyslá kapusta 9-19 mg/100 g, svojím skladovaním  vitamín nestráca. vitaminC_plody_29-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zaujímavé je porovnanie straty vitamínu skladovaním. Na saturáciu dennej potreby musí človek zjesť asi 2 jablká odtrhnuté zo stromu, ale až 4 kg na jar, po ich skladovaní. Podobne je to aj s iným ovocím. 

Vitamín C sa stráca aj varením, ale iba malé množstvo mrazením a sušením. Vitamínom C sa prakticky nedá predávkovať, radšej podať vitamínu C o niečo viac, ako ho nedostatočne suplementovať. Nadbytočne vysoké množstvá sú však zbytočné, vylúčia sa močom.

Záver

Vitamín C je nutný pre život a zdravie v každom veku. Na jeho nedostatok sú obzvlášť citlivé dojčatá a deti v období rýchleho rastu, tehotné i dojčiace ženy. Vitamín C je základným výživovým doplnkom. U plne dojčených detí sa odporúča suplementovať ho preventívne, pretože obsah vitamínu C v materskom mlieku nepokrýva dennú potrebu dojčaťa, pričom závisí od príjmu vo výžive matky. 
Vitamín C sa zapája do prakticky všetkých už spomenutých funkcií organizmu.

Je jednoduché optimalizovať jeho príjem a zabrániť tak  poškodeniu zdravia, ktoré by sa už pri dnešnej úrovni poznania nemalo vyskytovať. 


Prečítajte si aj tento článok o vitamíne C:

Aké sú úlohy vitamínu C?

stastnablcha

ja som v tom, ze aj umele mliecka obsahuju vitaminy. schvalne som sa bola pozriet na nas amilk a ma posilneny A,C,D. vigantol davam, ale vazne mi nenapadlo ze by som mala podavat aj ine. to mi uz pride vela...

gastanko2016

ja dávam malému každý deň prísun ovocia, ale počas chrípkového obdobia a keď je chorľavý, tak mu dávam aj cebion.