Čakanka nie je len obyčajným modrým kvietkom rastúcim popri cestách. Je to liečivá bylinka plná vitamínov, betakaroténu, luteínu a minerálnych látok. Ak vám lekár zakázal piť kofeínovú kávu, skúste cigóriu, výbornú kávu z čakanky.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Na čo čaká?
Prekrásna dievčina s modrými očami čakala pri ceste na návrat milého z vojny. Nechodil, trápila sa. Jej žiaľ ukončili kúzelné víly a premenili dievčinu na čakanku. A takto tam čaká dodnes.
Burina alebo liečivá bylinka?
Okrem čakanky obyčajnej, ktorá rastie pri cestách je niekoľko druhov čakanky, ktorá sa pestuje: čakanka biela, čakanka červená a čakanka šalátová listová. Objavuje sa v našich obchodoch, veľa ľudí sa pri nej zastaví, nie vždy si ju vložia do košíka. Možno nevedia, aká je pre zdravie dôležitá.
Čakanka biela tzv. biele zlato je populárna najmä v Belgicku, Holandsku a Anglicku. Obsahuje inulín (vzácna vláknina pre zdravie čriev) a látky podporujúce tvorbu krvi a krvný obeh. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C, z minerálnych látok sú to draslík, fosfor a vápnik. Prispieva k rýchlej obnove síl pri stavoch vyčerpania. Používa sa do šalátov a vhodná je aj na zapekanie.
Červená čakanka pochádza z Talianska. Obsahuje vitamín B1, betakarotén, kyselinu listovú, železo, fosfor, draslík, zinok a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Malý obsah kalórii ju predurčuje pre redukčné diéty. Vhodná je na prípravu šalátov.
Čakanka šalátová listová podobná šalátu, ibaže listy má tvrdšie a horkasté. Obsahuje vitamín C, povzbudzuje chuť k jedlu, ovplyvňuje činnosť čriev. Vhodná je na šalát, pripravujeme ho so zálievkou. Čakanka šalátová listová je vhodná aj na varenie a dusenie.
Čakanka obyčajná známa aj pod menom čakanka poľná, korenie svätého Petra, kávová zelina či cigória. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu – údajne dávala krásu i úspech. U nás rastie popri cestách, na suchších pasienkoch a medziach. Obdobie zberu jún až október. Zbierame listy a kvety so slabšími stonkami. Sušíme prirodzeným teplom (kvet pri sušení stráca modrú farbu). Koreň, ktorý zbierame na jeseň, sušíme aj umelým teplom (40 – 50°C).
Prečítajte si tiež:
Pomôžte tráveniu a pečeni čajom zo slamihy
Účinné látky
Čakanka obyčajná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén a luteín, z minerálnych látok sú zastúpené železo, horčík, vápnik, draslík, selén, mangán, sodík, meď a zinok.
Ako vplýva na zdravie?
Podporuje imunitný systém, detoxikuje organizmus, má antibiotické a antiseptické účinky, zlepšuje funkciu pečene, žlčníka, podporuje krvi tvorbu a obnovuje črevnú mikroflóru.
Využitie v ľudovom liečiteľstve
Čaj a odvar z kvetov a koreňa čakanky sú liečivým nápojom pre všetkých, ktorí majú popísané zdravotné problémy, dôležitá je aj prevencia.
Čaj si pripravíme z 1 ČL koreňa čakanky, 250 ml vody. Vodu ohrejeme na 90 °C a teplotu udržiavame 5-7 minút. Odstavíme a necháme vylúhovať ďalších 10 minút. Zlejeme, pridáme 1 ČL medu a pár kvapiek citrónu. Používa sa pri chronických ochoreniach žlčníka a pečene. Pije sa teplý 2x denne. Vhodný je pre diabetikov, na trávenie, proti zápche, čistí obličky a močové cesty. Čakanku obyčajnú si môžeme nazbierať v prírode a nasušiť, prípadne si kúpiť čaj v lekárni.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Využitie v gastronómii
Na prípravu zdravých jedál používame šľachtené odrody. Čakanka biela, červená a čakanka šalátová listová - krehká, horká ale zdravá. Jedlo z čakanky nemusí byť nechutné, stačí trochu fantázie.
Výborný čakankový šalát
Suroviny: 1 väčšia čerstvá šľachtená čakanka, 3 – 4 cherry paradajky, 3- 4 reďkovky, 1 PL nasekanej žeruchy, olivový olej, šťava z ½ citróna a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.
Postup: čakankové listy natrháme na menšie časti, paradajky nakrájame na štvrtinky, reďkovku na kolieska, pokvapkáme olejom, šťavou z citróna, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Servírujme posypané žeruchou.
Vhodný je aj nápoj, najmä ak vám lekár odporučil, že nemáte piť kávu s kofeínom. Čo tak nahradiť kávu s kofeínom kávovinou? Cigória (cigorka) - pražený koreň čakanky obyčajnej pozitívne ovplyvňuje náš organizmus. Piť ju môžeme studenú i teplú, pôsobí príjemne a osviežujúco.
Rozhodli ste sa pre čakanku poľnú alebo šľachtenú? Rozhodli ste sa správne – rozhodne podporíte svoje zdravie!
Prečítajte si aj tento článok:
Pomôžte tráveniu a pečeni čajom zo slamihy