Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Doprajte si reďkovky - majú minimálnu kalorickú hodnotu

Reďkovky svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria každý šalát a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrumkať namiesto čipsov. Viete, prečo si tieto ružové guľôčky zaslúžia viac vašej pozornosti?

Doplňte si Céčko

Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.

Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.

Plné vlákniny

V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Čítajte viac o dôležitosti vlákniny.

Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.

Fit reďkovky plné vitamínov

Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku. Čítajte viac o týchto mineráloch.

Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.

Reďkovková polievka

Zdroj: Shutterstock.com

A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.

Čo ste o nich nevedeli?

  • Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia

  • Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren.

  • Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií.

  • Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní.

  • Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním.

  • V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek.

  • Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.

  • Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky.

  • V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy.

  • Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov.


Zdroje: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk


Prečítajte si tiež:

Pór ako výborný pomocník pri chudnutí či znižovaní tlaku a cholesterolu

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať