Mak - 5 dôvodov, prečo si ho dopriať

Hoci sa makové semienka používajú v kuchyni už od nepamäti, len málokto z nás vie aké pozitívne účinky majú pre naše zdravie. Či ich použijeme ako ozdobu na vrch jedál alebo ako korenie do pokrmov, môžeme si byť istí, že pre náš organizmus to bude len prínosom.

makovy_zavin Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Jedna lyžička maku obsahuje odporúčanú dennú dávku minerálnych látok

Makové semená sú bohaté na mnoho rozličných minerálov – z ktorých najdôležitejší je vápnik (nachádza sa ho tu až dvojnásobne viac ako v mlieku). Tento minerál je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s ním obsahuje mak i fosfor – dôležitý na prenos energie v tele a pri formovaní DNA človeka, zinok ako súčasť enzýmov, ktoré regulujú tvorbu a vývoj nových buniek alebo tvorbu spermií, mangán potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov, horčík pôsobí proti poruchám srdečného rytmu a je významný pre tvorbu energie, a draslík nevyhnutný pri udržiavaní rovnovážneho stavu vnútorného prostredia organizmu (reguluje množstvo vody v bunkách, má vplyv na tvorbu bielkovín).    

Minerály v ľudskom organizme

2. Makový olej je zázračný

V zdravotníctve zohráva makový olej veľmi významnú úlohu vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín. Kyselina linolová slúži ako ochrana proti srdcovým ochoreniam a infarktu. Kyselina olejová zlepšuje pamäť, znižuje krvný tlak a niekoľko vedeckých výskumov dokazuje, že môže zabrániť rakovine prsníka. 

3. Výborný liek proti bolesti a nervovým poruchám

Mnoho ľudí nemá ani len tušenie, že mak je výborným bojovníkom proti bolesti. Dokáže tlmiť bolesť v prípade zápalu, vysokej horúčky, podráždeného brucha a rovnako účinne i uvoľňuje nepríjemné svalové kŕče. Maková aróma má upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, duševnú nerovnováhu a pomáha aj pri neurózach. 

Následky jedla v našom tele

4. Mak v kozmetike? Áno!

Makové semená sa spolu s mliekom častokrát pridávajú do regeneračných krémov určených predovšetkým na suchú a popraskanú pleť. Vďaka vysokému obsahu vápnika a horčíka majú pozitívne účinky aj v oblasti nechtov a vlasov.

Výber jedla rozhoduje o tom, ako dnes vyzeráte!

5. Je skutočne nebezpečný kvôli výskytu návykových látok? Áno aj nie.

V niektorých krajinách bolo zakázané pestovanie maku kvôli narkotickým vlastnostiam kvetu rastliny. Je pravda, že nezrelé semená obsahujú alkaloidy (morfín, kodeín,...), ktoré môžu byť návykové, no zrelé semená maku pozostávajú len z minimálneho množstva týchto látok, ktoré majú len minimálny účinok na ľudský organizmus. V prípade tehotných žien sa však odporúča znížiť jeho konzumáciu na minimum.  

6. Vyskúšajte ho skombinovať s týmito jedlami

Tradične sa mak používa na posypanie palaciniek, lievancov alebo parených buchiet, vďaka čomu získajú tieto pokrmy ešte lepšiu chuť. Ak však radi skúšate nové jedlá, odporúčame niekoľko tipov:

  • Cestoviny so smotanovou omáčkou a makom
  • Šalát z kuracích pŕs, hríbov, brokolice, maku a nízkotučného jogurtu
  • Hnedá ryža s hráškom a makom
  • K jedlu si urobiť šalátový dresing s makom