Aké sú riziká rýchleho chudnutia?

Za kultom chudnutia sa okrem množstva telesných a metabolických problémov skrýva v skutočnosti prítomnosť osobných a psychických problémov a frustrácií jednotlivcov. Takisto je tu prítomný i tlak okolia a nové trendy v stravovaní, výrobkoch či móde. Pozor na ne, chudnime radšej prirodzenejšími cestami!

Ženská figúra Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľahšie je nepriberať než chudnúť

Rozhodnutie nepriberať nie je fyzicky a psychicky to isté a také rizikové ako rozhodnutie „musím schudnúť“. Nepriberať sa rozhodne občas každý ešte fyzicky a psychicky zdravý človek s dobrou chuťou do jedla, ale nedostatkom pohybu, keď ho počiatočná nadváha obmedzuje v pohybe, športe, pri obliekaní a podobne. To je normálne. Ide o bežné, sebakritické rozhodnutie - menej jesť a viac sa hýbať. Toto netraumatizuje telo ani psychiku, lebo neobsahuje slovíčko „musím“. Vnútorné rozhodnutie „musím schudnúť“ predstavuje už záväzok, povinnosť, a teda stresový faktor, ktorého nesplnenie vytvára frustráciu (sklamanie, psychické rozladenie).

Psychické riziká

Frustrácia vo všeobecnosti vzniká, ak je nejaké rozhodnutie prijaté či potreba „vzbudená“ (potrebujem, chcem, musím), no prijaté zámery a snahy zostávajú dlhodobo nenaplnené a neuspokojené, lebo sa im do cesty stavajú ťažko prekonateľné vôľové alebo iné neprekonateľné prekážky. Nutkavá myšlienka na schudnutie sa tak stáva úpornou a vzniká podvedomá psychická trauma a napätie, obzvlášť ak sa nám schudnúť stále nedarí. Toto môže spustiť spolu s inými rizikovými faktormi až rozvoj bulímie, mentálnej anorexie či iných ochorení obsedantno-kompulzívneho charakteru.

V snahe o zaručené a rýchle chudnutie pristupujeme k radikálnym riešeniam vo forme rôznych, často veľmi rizikových diét a špeciálnych životosprávnych prístupov. Tie nás zaťažujú, stresujú, vyčerpávajú, znepríjemňujú nám život a zväčšujú rozvrat našej psychiky ale aj metabolizmu. Mnohí kvôli nezdaru často pristupujú aj k opakovaným plastickým operáciám.


Prečítajte si tiež:

Falošné tipy na chudnutie: tieto u vás nezaberú

Výživové riziká kvantitatívneho a kvalitatívneho hladovania

Namiesto toho, aby sme jednoducho prestali priberať - obmedzením dávky a frekvencie našej bežnej stravy a zaradením dávky denného pohybu, začneme chudnúť pomocou pochybných prostriedkov a „zrýchlených“ intenzívnych prístupov. Ich cieľom je dosiahnuť okamžité schudnutie, bez nutnosti venovať mu náležitý čas a pozornosť a bez ohľadu na rozvrat metabolizmu a iné škodlivé zdravotné následky. Nechceme meniť zlý životný štýl, lebo to zaberá čas a radšej riskujeme. Takmer všetky bežne známe „módne“ diéty sú výživovo nebezpečné, nekompletné (disproporčné) – nevyvážené a chýbajú v nich niektoré základné výživové zložky a ich zdroje, alebo ich pomer je nesprávny atď.

Dochádza aj k stavu „kvalitatívnej podvýživy“. Pri nej začne telo meniť svoj metabolizmus inak ako sme my predpokladali, lebo musí uhradiť výživové deficity. Odoberá si potrebné látky z vlastných tkanív, svalstva a orgánov (tzv. katabolizmus), pričom úbytok tuku môže byť nedostatočný. Narušuje sa drasticky nielen tukový metabolizmus, ale metabolizmus celého organizmu. Nedošlo totiž k prirodzene vyváženej metabolickej transformácii tuku v organizme. Po skončení takejto nevyváženej diéty sa rozvrátený metabolizmus snaží dostať do normálu a doplní si všetky deficity, vrátane tuku, čo sa nazýva „jojo efekt“. Potom narastá aj psychické rozladenie z neúspechu a opätovného priberania.

Diéty a hladovky

Ak máte nadváhu či podváhu a potrebujete to zo zdravotných či iných dôvodov zmeniť bez poškodenia zdravia, musí sa to diať odborne, pomaly a vyvážene čiže aj dlhodobo. Musí prebehnúť tzv. trvalá biologická transformácia celého metabolizmu. Biologicky a medicínsky zdôvodneným životosprávnym režimom, pohybom a vyváženou výživovou reštrikciou (obmedzením) dosiahnete trvalý efekt a metabolickú transformáciu bez deficitov a disproporcií, aj keď trochu pomalšie. Všetky zaručené, rýchle diéty, niektoré prípravky a lieky, odporúčané neodborníkmi z reklám sú viac, alebo menej rizikové a nevhodné až nebezpečné z dlhodobejšieho hľadiska.

Chudnutie pomocou preháňadiel a odvodňovania či metabolických blokátorov vstrebávania tukovsú mimoriadne nebezpečné a môžu skončiť trvalým poškodením metabolizmu, až kolapsom organizmu a zlyhaním niektorých životných funkcií.

Móda, ktorá poškodzuje zdravie

 Náhle zníženie dávky jedla pri súčasnom chýbaní potrebných zložiek výživy, vyvoláva rad nepríjemných pocitov a metabolických disproporcií a rôznych zdravotných následkov. Obmedzenie pestrej skladby výživy ešte umocňuje negatívne následky hladovania, chýbaním potrebných živín a esenciálnych látok pre metabolizmus a obranyschopnosť a ovplyvňuje aj psychiku. K extrémnej výžive, chudnutiu a hladovaniu častejšie pristupujú psychicky citlivejšie, labilnejšie, indisponované, nevyrovnané, zaťažené či traumatizované osoby. Ich psychické problémy sa chudnutím a hladovkami často ešte zhoršujú.

Častejšie sú to ženy. Okolo seba potom šíria tieto prístupy aj na menej informovaných zdravých ľudí v okolí. Tí sa nechajú zlákať dočasným, no rýchlym a navonok viditeľným výsledkom extrémneho prístupu, neuvedomujúc si skryté bočné a nežiaduce zdravotné účinky a oneskorené následky. Ich vzory totiž tieto následky často skrývajú, utajujú, alebo si dlho sami neuvedomujú spojitosť s rizikovým chudnutím. Chudnutie extrémnymi spôsobmi sa tak stáva veľmi nebezpečnou spoločenskou módou. Výsledkom je „kult“ za ktorým sa skrýva dráma tisícok osôb po celom svete, trpiacich anorexiou a bulímiou. Mnohé z nich končia postihnuté najzávažnejšími telesnými a psychickými ochoreniami a v mnohých prípadoch aj smrťou.


Prečítajte si aj tento článok:

Falošné tipy na chudnutie: tieto u vás nezaberú

SimaTrnovcova

Ja som napr prvy mesiac co som chudla, schudla 11 kg, co je si myslim dost rychle, no nijak extremne, proste dieta od profikov (co je projekt prodietix.sk), dalsie mesiace to uz samozrejme islo pomenej, ale obisla ma, kedze to nie je nic drasticke, unava, zmeny nalady, malatnost, natiahnutie pokozky a vsetky podobne "srandy". Takze ak vyberiete spravne sposob chudnutia, bat sa nemusite..

Defcon

Prodiet nie je extremna ? A zhodit 11 kg za mesiac nie je extrem ?
Na druhej strane, prodiet su naozaj profici, chudnutie s nimi je drahe, ale efetivne, a tie ich jedlá aj ked je to chemia, su premyslene.
Vzdy je to bezpecnejsie a zdravsie chudnutie ako ked si clovek vymysli vlastnu dietu. A ma to bonus aspon u zien prevelky, a to ze chudnete tam, kde naozaj treba.
Ale aj tak , je to extrem.