Bizarné diéty

Svojím spôsobom sú bizarné skoro všetky diéty, pretože takmer nikdy nesplnia svoju úlohu. Od diét sa očakáva, že po nich človek nielen schudne, ale tiež štíhly zostane, a to je práve ich najväčšie úskalie.

Po dodržiavaní akejkoľvek diéty môžete síce skôr či neskôr pozorovať hmotnostný úbytok, ale rovnako tak onedlho spozorujete rýchly návrat nenávidených kilogramov. Všeobecne platí, že čím rýchlejšie človek pomocou diéty schudne, tým rýchlejšie má váhu späť, a to zvyčajne aj s bonusom niekoľkých kilogramov navyše.

Pojem "bizarné" znamená zvláštne, neobvyklé, podivné, výstredné. Keby sme sa držali striktne významu tohto slova, akákoľvek odchýlka od normálneho stravovania by mohla byť označená ako bizarná diéta (napríklad vegetariánstvo, vegánstvo a podobne). Existujú však diéty, ktoré sa tým ostatným vymykajú svojou nezmyselnosťou, striktnosťou či mierou negatívneho vplyvu na zdravie.

Diéty možno rozdeliť na: reštriktívne, tie obmedzujú energetický príjem, a aktívne neobmedzujúce množstvo jedla a kalórií, ale pracujúce so zložením jedálnička.

Dieta je peklo pre zdravie

Spomeňme Hollywoodsku diétu (čiže diéta modeliek), pri ktorej sa je iba 2x denne - obed a večera, a kalorický príjem by pri nej mal byť okolo 400 kcal denne (norma pre zdravú ženu je 2000 kcal!). V podstate sa pri nej konzumujú len vajcia a grapefruity. Pri tejto diéte sa neredukuje tuk, ale hlavne voda a človek si hoci len niekoľkými dňami jej dodržiavania, môže rozhádzať metabolizmus na dlhé obdobie.

Ďalšou, snáď ešte viac nezmyselnejšou diétou, je tzv. hCG diéta, pri ktorej si chudnúci pichá do brucha tehotenský hormón a súčasne striktne obmedzuje príjem potravy. Nie je nutné tu uvádzať, ako veľmi je nebezpečná, a ako závažne môže poškodiť zdravie.


Prečítajte si tiež:

TOP najbláznivejšie diéty


Populárna delená strava patrí k najobľúbenejším nástrojom na chudnutie. Radí sa medzi diéty aktívne a jej princíp by mal spočívať v tom, že telo chudne, pretože nemusí spracovávať rôzne zložky potravy dohromady (napríklad sacharidy a bielkoviny). Bizarný na delenej strave je fakt, že nikdy nebol potvrdený akýkoľvek efekt takého delenia. Ľudia vďaka nej redukujú preto, že už samotným premýšľaním o jedle obmedzia príjem kalórií a získajú nad svojim jedálničkom väčšiu kontrolu.

Naozaj nezmyselné, ale aj takmer neľudské, sú tzv. monotónne diéty, pri ktorých sa je po určitú dobu len jeden druh potravín. Známa je napríklad Diéta kliniky Mayo (ku každému jedlu sa konzumuje grapefruit a vajcia), vajíčková diéta (tu si vajec naozaj užijete), chlebová diéta, zemiaková diéta alebo ryžová diéta. Po niekoľkých dňoch vám daná potravina lezie pomaly aj ušami a jojo efekt sa dostaví skôr, než chuť na ďalšie vajcia (chleba, ryžu ...)

Známa "tukožrútska polievka" je tiež jednou z monotónnych a obľúbených diét, ale verte, že žiadna polievka na svete nemá schopnosť spaľovať tuk. Efekt sa po niekoľkých dňoch zaručene dostaví, nie je to však efekt zoštíhľujúci, ale jojo efekt.

Bizarnými diétami sa to v časopisoch aj na internete len tak hemží. Jedno je však isté - trvalo po nich neschudnete, len si pokazíte chuť, ohrozíte zdravie, rozhodíte metabolizmus a otrávite náladu. K trvalej redukcii prebytočného tuku nevedú žiadne skratky. Je nutné zvoliť zdravý životný štýl s vyváženým a pestrým jedálničkom a množstvom pohybu!


Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii „Zdravotné cvičenia“ a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

TOP najbláznivejšie diéty