6 skvelých cvikov proti celulitíde

Vedeli ste, že takmer 85% žien vo veku nad 20 má celulitídu? Avšak toto vysoké číslo ešte nie je dôvodom, aby sme to pasívne znášali. O chvíľu je tu leto a každá z nás túži vyzerať dobre v plavkách, skúste teda zopár účinných cvikov a redukujte "pomarančovú kožu".

celulitída

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Schodiskové lezenie

Ak ste doslova zavalená prácou a nemáte čas sa dostať do posilňovne, vynahraďte si to napríklad aj kancelárskym schodiskom. Využite každú príležitosť a vymeňte výťah za schodisko. No a čo, že je to možno aj viac poschodí, vaše nohy si to zapamätajú. Posilníte a spevníte si najmä časti, ktoré sú náchylné na celulitíde a týmto jej predídete. A navyše chôdzou hore a dole po schodoch spálite najmenej 10 kalórií za minútu.


Prečítajte si tiež:

Toto sú najúčinnejšie zbrane proti celulitíde

2. Drepy

Drepy nielen spália kalórie, taktiež sa vďaka nim tvoria svaly.Pracujú všetky svaly nôh, vrátane štvorhlavého svalu, hamstringov a nižších svalov na nohách. K tradičným drepom môžete pridať i činky, aby sa cvičenie zintenzívnilo. Začnite tým, že sa postavíte obkročmo s nohami na šírku ramien. Držte činky dole pozdĺž tela, dlane smerujú dovnútra. Udržte chrbát rovno a dole klesajte akoby do sedu. Snažte sa neposúvať nohy a udržať stabilitu. Vykonajte 1-3 série po 8-15 opakovaniach, v závislosti od vašej fyzickej zdatnosti.

3. Výpady

Týmto cvikom zosúladíte chôdzu a stacionárne výpady. Cielene však budete tlačiť na svaly spodnej časti tela. Začnite jedným veľkým krokom vpred, chrbát je vystretý a obe kolená tvoria 90-stupňové uhly. Chvíľu tak vydržte, mali by ste cítiť mierne ťahanie. Potom sa vráťte sa do východiskovej polohy a prestriedajte nohy. Ideálne je 10-15 opakovaní na každú nohu.

Pozrite si, ako robiť správne výpady:

Zdroj videa: YouTube.com

4. Surferská pozícia

Spevní vám nohy, ale aj zlepší ohybnosť vašich bokov a chrbta. Nájdite si vhodnú podložku alebo karimatku. Ohnite sa alebo si kvoknite a položte ruky na zem pred seba. Natiahnuté nohy dajte na koniec podložky. Vzápätí sa oboma nohami snažte skočiť k úrovni rúk. Vydržte pár sekúnd a vráťte nohy do pôvodnej pozície a tentokrát sa zamerajte na každú nohu zvlášť, skoky striedajte. V prípade potreby môžete tiež klesnúť na kolená, aby to bolo jednoduchšie. Z tejto polohy sa postavte a opakujte celý cvik znova. Postup zopakujte 10-15-krát na každú stranu a nezabudnite i na zopár sérií znožmých skokov.

5. Beh

Beh je sám osebe univerzálnym športom, ktorý vám pomôže k dokonalej postave a kondícii. Ak sa chcete zbaviť celulitídy, skúste zvoliť beh do kopca alebo striedať kratšie úseky v rýchlejšom tempe s pomalými dlhšími "vyklusávačkami." Zamerajte sa viacej na techniku behu, najmä čo sa týka vášho kroku a zapojenia svalov, skúste robiť dlhšie kroky a aj zvýšiť vašu frekvenciu. Dlhé vytrvalostné behy síce majú tiež svoju funkciu, ale príliš pomalé tempo ani zďaleka neprinesie také výsledky ako mierne sťažený tréning, či už do kopca alebo rýchlostný. Ideálne je spojenie oboch v tej správnej miere.

6. Plávanie

Keďže rytmické pohyby a tlak vody podporujú prúdenie lymfy a zlepšujú elasticitu pokožky, tento šport vám pomôže eliminovať "pomarančovú kožu." Tlak vody, ktorý pri pohyboch musíte prekonávať, pôsobí na celulitídu ako masáž. Navyše plávanie je vhodné pre každého bez ohľadu na vek či váhu. Ak ste akčnejšia, vyskúšajte aquaerobic, kde sa môžete viac vyblázniť. V boji proti celulitíde je dôležitá aj teplota vody. Platí pravidlo, že čím je teplejšia, tým lepšie. Ideálna teplota pre ľudský organizmus je okolo 28-35 stupňov.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú najúčinnejšie zbrane proti celulitíde