Rebarbora prospieva pokožke, vlasom i tráveniu a dá sa z nej upiecť aj chutný koláč

Rebarbora predstavuje unikátnu zeleninu, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny a minerálnych látok. Ak rozmýšľate nad tým, ako ju využiť vo svojej kuchyni, vyskúšajte si napríklad upiecť rebarborový koláč s tvarohom.

rebarborový koláč Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak sa rozhodnete pre konzumáciu rebarbory, musíte si uvedomiť, že jedlé sú iba mladé dužinaté listové stopky, zásadne tepelne upravené, ochutené cukrom alebo medom. Pred prípravou stonky olúpte, podobne ako špargľu, pred tepelným spracovaním ju sparte v horúcej vode a vodu vylejte. Listy sú jedovaté!

Čo obsahuje rebarbora?

Rebarbora je rozhodne zdravá zelenina. Obsahuje minerálne látky, najmä vápnik, draslík, horčík, železo, jód, triesloviny, éterické oleje, pektín a vlákninu. Rebarbora poskytne dostatok vitamínov A, B. No hoci má rebarbora kyslastú chuť, vitamín C obsahuje iba minimálne.

Okrem iných potrebných látok má i vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, preto ju treba konzumovať opatrne. Platí to najmä pre ľudí, ktorí majú problém so žlčníkom a obličkami.


Prečítajte si tiež:

Červená repa zbavuje telo toxických látok a podporuje činnosť srdca

Prečo by ste nemali zabúdať na rebarboru?

Vďaka obsahu vápnika posilňuje kosti, zuby a okrem iného ju ocenia i ženy v menopauze. Draslík zase pomáha odvodňovať organizmus a upravuje tlak krvi. Vitamín B pozitívne vplýva na nervovú činnosť a podporuje koncentráciu. Bohatý zdroj vlákniny viaže tuky, podporuje činnosť čriev a zabraňuje zápche. Rebarbora omladzuje pokožku a zlepšuje pigmentáciu vlasov.

Ako využiť rebarboru v kuchyni?

Zbiera sa na prelome jari a leta. Môžete si pripraviť rebarborový koláč, kompót alebo džem.

Rebarborový koláč s tvarohom

Suroviny: 

Cesto: 500 g hladkej múky, 250 g masla, 1 celé vajce, 2 PL práškového cukru a štipka soli

Plnka: 4 stopky rebarbory (cca 400 g), 250 g hrudkového tvarohu, 2 vaječné žĺtky, citrónová šťava z jedného citróna, 4 PL práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru a 50 g sušených hrozienok

Postup:

Múku preosejte, pridajte celé vajce, zmäknuté maslo, cukor a soľ. Vytvorte tuhé cesto a dajte ho na 1/2 hodiny do chladničky. Rozdeľte ho na dve časti a rozvaľkajte. Jednu, o niečo väčšiu  časť, dajte do okrúhlej vymastenej formy, prstami vytlačte boky hore, aby plnka nevytiekla. Rebarboru nakrájajte asi na 1 cm plátky, poukladajte na koláč a naneste tvaroh (vymiešaný so žĺtkami, cukrom a citrónovou šťavou). Menšie cesto rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky a poukladajte na koláč v tvare mriežky. Pečte vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 175 °C asi 30 minút.

Užitočná rada: namiesto mriežky môžete dať na vrch posýpku (hrubá múka, maslo a cukor).


Prečítajte si aj o tejto zelenine:

Červená repa zbavuje telo toxických látok a podporuje činnosť srdca