Špargľa je nízkokalorická a pomáha prečisťovať organizmus

Táto dužinatá zelenina sa stala v posledných rokoch veľmi obľúbenou. Existuje viacero odrôd, no v našich končinách sa konzumuje najmä zelený, biely a fialový druh špargle. Často ju používame ako prílohu k hlavným jedlám, ale dá sa z nej spraviť aj polievka či šalát. A aké sú jej výhody pre zdravie?

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako s ňou zaobchádzať?

Špargľa by sa mala konzumovať v deň nákupu, najneskôr do 4-5 dní po ňom. Skladovať by sa mala v najchladnejšej časti chladničky s výhonkami obalenými vlhkou utierkou. Špargľa pri uskladnení v izbovej teplote totiž rýchlo stráca príjemnú sladkastú chuť a jemnosť. Pozor treba dávať aj na hlavičky, ktoré nikdy nešúpeme, ani neodstraňujeme. Ak si chcete šprgľu uchovať dlhšie, stačí, ak ju len očistíte, krátko sparíte vo vriacej vode a následne schladíte v studenej vode, potom ju vložte do dózy alebo mikroténového vrecka a dajte do mrazničky. 

Prečo je zdravá?

Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo. Hlavnou zložkou je kyselina asparaginová, ktorá mu dodáva typickú chuť a arómu. Tá je dôležitá pre metabolizmus bielkovín, podporuje činnosť obličiek a urýchľuje proces vylúčenia škodlivých látok z tela. 

Pomáha pri:

  • liečbe reumy
  • zápale nervov
  • cukrovke
  • chudokrvnosti
  • prostate
  • problémoch s trávením
  • detoxikácií organizmu

Ako ju pripraviť?

Pred varením špargľu poriadne olúpte škrabkou na zemiaky. Keďže sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore, vhodnejšie sú hlbšie hrnce, v ktorých sa môže variť i "postojačky".Špargľu položte až do vriacej vody s trochou soli, štipkou cukru a vyskúšať môžete aj plátok masla, syra alebo citróna, ktorý uchováva farbu. Stonky môžete variť aj nakrájané na kúsky, no hlavičky pridajte do vriacej vody o niečo neskôr a po uvarení rýchlo sceďte. Zelený druh varíme 8 - 10 minút, biely o nejakých 5 minút dlhšie.

Ak chcete mať špargľu rovnomerne uvarenú, dajte vodu len do polovice hrnca, hlavičky sa pripravia aj v pare, pretože sú jemnejšie a hrubšie časti zse potrebujú o niečo dlhšie varenie a vyššiu teplotu.

Uvarená špargľa sa dá podávať na viacero spôsobov, či už ako príloha k mäsu a zemiakom alebo sa pridáva sa i do zeleninových šalátov. Taktiež z nej môžete spraviť omáčku k mäsu alebo cestovinám a výborná je i polievka.

Mnohí ľudia si robia aj šťavu z rozmixovanej špargle zmiešanej s vodou, ktorú popíjajú 2-3-krát denne v rámci detoxu alebo pri zdravotných problémoch.

Chudnite so špargľou

Vďaka veľmi nízkemu obsahu kalórií je veľmi dobrým pomocníkom pri redukčných diétach. 100 gramov špargle obsahuje len 17 kalórií. Môžete si ju pripraviť napríklad s vajíčkom či špenátom alebo si z nej uvariť polievku a uvidíte, že aj pri diéte sa dá jesť chutne a popritom zhadzovať kilá.


Pozrite si recept na špargľovú polievku:

Špargľová polievka