Schlaďte sa v horúčavách správnymi potravinami

Leto je jedno z najkrajších období v roku, no horúčavy nás vedia poriadne potrápiť. Pijeme litre vody a ovocných štiav s ľadom a s obľubou si dáme ľadovú zmrzlinu. Existujú však aj iné potraviny, ktoré nás schladia zvnútra.

Tekvica

Obsahuje beta karotén a pomáha vytváraniu vitamínu A, ktorý zabraňuje prehriatiu zvnútra. Je to vynikajúci antioxidant, chrániaci nás pred voľnými radikálmi. Dôležité v horúčavách je zachovať si zdravé tkanivo. V opačnom prípade by mohlo prichádzať k úniku vody z tela, čo spôsobuje dehydratáciu. Tekvica je tiež veľmi bohatá na vitamín C, ktorý prispieva k zdravému vývoju vnútorného tkaniva.

Avokádo

Toto ovocie okrem toho, že je veľmi bohaté na antioxidanty, obsahuje látku zvanú luteín a tá má skvelé hydratačné účinky. Ďalšou látkou, ktorú v ňom nájdeme, je draslík. Ten je známy tým, že vytvára rovnováhu tekutiny v tkanivách. Akékoľvek poškodenie tkaniva znamená stratu tekutiny. Vitamín E tiež dokáže takúto stratu zastaviť. Vitamín K zase pomáha obnoviť narušené tkanivá a rozhýbať tekutiny v tkanive.


Aké sú riziká potravín v lete a ako im prechádzať? Prečítajte si o tom:

Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!


Melón

Je azda najvyhľadávanejšou letnou pochúťkou vôbec, a to právom. Obsahuje množstvo vody, vitamíny A, B a C, no tiež veľa ďalších antioxidačných látok, pomáhajúce obnoviť poškodené bunky. Lykopén, látka, vďaka ktorej je dužina melóna červená, je jedným z najsilnejších antioxidantov rastlinného pôvodu. V lete teda melón pôsobí skutočne na naše bunky a tkanivo ako zázrak.

Olivový olej

Nachádza sa v ňom hydroxytyrosol, silný antioxidant zachovávajúci integritu tkaniva. Obsahuje tiež protizápalovo pôsobiaci oleocanthal a vitamín E, ktorý pomáha udržiavať vlhkosť vo vnútri tkaniva. Prírodné tuky v oleji zase zachovávajú absorpčnú schopnosť tkaniva.

Čaj

Obsahuje tiež množstvo účinných antioxidačných látok, ktoré sú veľmi rýchlo vstrebateľné a prechádzajú krvným obehom. Ako nás ale teplý čaj dokáže schladiť? Čaj má jednoducho rehydratačné účinky tým, že pomáha obnovovať poškodené bunky v tele.


V lete treba dávať na potraviny väčší pozor! Prečítajte si o tom viac:

Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách? Vyhnite sa týmto rizikám!